Ştiri Europene – 2 iulie 2012 / “UE: Cipru, o preşedinţie fragilizată”

Posted on 02/07/2012 by

6


Turcia a trimis avioane militare la frontiera cu Siria. Armata turcă a anunţat duminică seara că elicoptere siriene s-au apropiat de frontiera turcă în trei reprize, sâmbătă, şi că a trimis patrule la frontieră.  Statul Major turc a precizat că nu a fost încălcat spaţiul aerian turc, într-un comunicat postat pe site-ul său de Internet. El a precizat că a trimis patru avioane de luptă F-16 de la baza sa din Incirlik (sud), după ce elicoptere siriene au survolat zona situată la aproximativ şase kilometri de frontieră, în apropiere de provincia turcă Hatay. Armata turcă a precizat că a trimis alte două avioane F-16 de la baza sa din Batman (sud-est), în timp ce un elicopter sirian a fost reperat în apropiere de frontieră, lângă provincia Mardin (sud-est). Tensiunea este puternică la frontiera turco-siriană, după ce Damascul a doborât la 22 iunie un avion turc F-4 Phantom în Marea Mediterană, în apropiere de Siria. Mediafax.

Sancţiunile UE împotriva Iranului ar putea genera cea mai mare perturbare a livrărilor de petrol după Libia. Sancţiunile impuse de Uniunea Europeană împotriva exporturilor de petrol ale Iranului, care au intrat pe deblin în vigoare duminică, riscă să genereze cea mai mare perturbare a livrărilor de ţiţei ale OPEC după războiul din Libia, informează Bloomberg. Sancțiunile au intrat pe deplin în vigoare după expirarea unor excepţii legate de contracte şi asigurări, sporind presiunile asupra Iranului să oprească programul de îmbogăţire a uraniului. Reducerea exporturilor iraniene ar putea provoca cea mai mare întrerupere a unui stat membru OPEC se la conflictul din Libia de anul trecut, potrivit Agenției Internaționale a energiei. „Ne așteptăm ca preţul petrolului Brent să fie susţinut de sancţiunile aplicate exporturilor iraniene de petrol şi de posibilele scăderi ale livrărilor din Marea Nordului”, a declarat Gordon Kwan, director în cadrul companiei Mirae Asset Securities din Hong Kong. Potrivit lui Kwan, interzicerea iminentă a asigurării tancurilor petroliere care transportă petrol iranian ar putea stimula cererea pentru ţiţei Brent şi Dubai. Contractele futures pentru pentrolul Brent au scăzut pe 21 iunie sub 90 de dolari pe baril, pentru prima oară în ultimele 18 luni. Blomberg, aduce Capital

Cipru, o preşedinţie fragilizată în fruntea UE. Nicosia are o capacitate scăzută de a influenţa deciziile cruciale care vor trebui luate de Uniunea Europeană şi din cauza problemelor interne. Preşedinţia cipriotă a UE nu va influenţa deciziile cruciale care vor trebui luate de Uniune. Boicotul Turciei face mai mult rău Ankarei, decât Nicosiei, iar procesul de reunificare rămâne îngheţat până la expirarea mandatului actualului preşedinte cipriot, Demetris Christofias. Gazele descoperite în Mediterana ar putea să provoace o acţiune militară a Turciei, prognozează James Ker Lindsay, expert pe Cipru de la LSE. Există mai multe aspecte în această chestiune. Mai întâi de toate este clar că Uniunea Europeană se confruntă cu o perioadă de mare incertitudine. Preşedinţia cipriotă are o capacitate scăzută de a influenţa deciziile cruciale care vor trebui luate de UE. Puterea este în mâna statelor mari; ca urmare Ciprul ar putea să încerce să joace un rol de coordonare. În acelaşi timp, Ciprul însuşi este într-o poziţie slabă. Din cauza expunerii băncilor cipriote la datoria greacă, economia Ciprului are probleme mari. Din considerente de politică internă, guvernul cipriot a încercat să evite să ia bani de la UE, pentru că ştiau că aceştia vin cu condiţii dure. De aceea a privit către Rusia şi China. Integral in Adevarul.

Rezultatul summitului Uniunii Europene este echilibrat, neexistând “câştigători şi perdanţi”. Zona euro a câştigat un răgaz prin acor­dul convenit la summitul de la Bruxelles care are meritul să satisfacă pe toată lumea într-o anumită măsură, dar există nume­roa­se incerti­tu­dini care trebuie clarificate rapid de miniştrii de finanţe din zona euro, relatează AFP. Preşedintele UE Herman Van Rom­puy a apreciat vineri că acordul este echili­brat, neexistând “câştigători şi per­danţi”, în­trucât toată lumea a făcut con­cesii. Astfel, pre­şe­din­te­le fran­cez François Hollande a re­nunţat la re­ne­go­cie­rea pactului bugetar în schim­bul pla­nului de creştere economică de 120 mld. euro. Şeful guvernului italian Mario Monti a fost de acord ca eventualele achi­ziţii de obli­ga­ţiuni suverane ale ţărilor cu probleme fi­nan­ciare să fie condiţionate de un calendar strict de reforme. Premierul spaniol Mariano Rajoy a ob­ţinut ca fondurile europene de stabi­li­tate să re­capitalizeze direct băncile, astfel încât aju­to­rul nu va mări datoria Spaniei, dar tre­buie să aştepte crearea până la sfârşitul aces­tui an a unui me­ca­nism de supra­ve­ghere finan­cia­ră prin Banca Centrală Europeană (BCE). În schimbul conce­si­ilor pentru sus­ţi­ne­rea Spa­niei şi Italiei, cancelarul ger­man An­ge­la Merkel a impus creşterea pre­roga­ti­ve­lor de supraveghere ale BCE şi crearea uniunii bancare. Merkel a respins totodată cererile Fran­ţei, Italiei şi Spaniei de lansare a obli­ga­ţiu­nilor comune. Partea cea mai delicată abia urmează să vină. “Discuţiile tehnice vor fi cruciale şi se vor lovi de diviziunile naţionale deja cunos­cu­te”, potrivit unei surse europene. Integral in ZF.

Tarife de roaming mai mici în UE.  Consumatorii români şi cei europeni vor beneficia, începând cu 1 iulie 2012, de tarife mai mici pentru serviciile de roaming, indiferent că sunt de voce, mesagerie sau date. Consiliul Uniunii Europene a adoptat, în luna mai a acestui an, noile reguli privind comunicaţiile mobile în UE, care vor duce la scăderea tarifelor pentru serviciile de roaming şi la o mai mare concurenţă pe piaţă, notează Agerpres. Potrivit noilor reguli, care au fost adoptate la 10 mai şi de Parlamentul European, costul utilizării serviciilor de date va fi limitat la un plafon de 70 de eurocenţi pe megabit de la 1 iulie 2012 şi va fi redus până la 45 de eurocenţi în 2013 şi la 20 de eurocenţi de la 1 iulie 2014. În prezent nu există limite fixate pentru preţurile pe care operatorii le pot factura pentru serviciile de date mobile. Noile limite de tarif pentru apelurile vocale vor reduce costul unui minut de apel până la 29 de eurocenţi de la 1 iulie 2012, la 24 de eurocenţi la 1 iulie 2013 şi la 19 eurocenţi începând cu iulie 2014, de la preţul maxim de 35 de eurocenţi existent în prezent. Costul mesajelor scrise va scădea de asemenea de la 11 cenţi (preţul maxim actual) la 9 cenţi începând cu 1 iulie 2012, la 8 eurocenţi la 1 iulie 2013 şi până la 6 eurocenţi începând cu 1 iulie 2014. Toate tarifele sunt fără TVA. Integral in RFI.

Al-Qaida pregateste deturnarea unui avion de pasageri in timpul Jocurilor Olimpice de la Londra. O ramuara a organizatiei teroriste Al-Qaida pregateste deturnarea unui avion de pasageri american si prabusirea acestuia in timpul Jocurilor Olimpice de la Londra, programate sa inceapa la sfarsitul acestei luni, informeaza Haaretz.com. Potrivit unor surse din cadrul serviciilor de informatii britanice citate de Sunday Times, organizatia ar fi recrutat in acest scop un norvegian convertit la islam. Jonathan Evans, seful MI5, a declarat intr-un rar discurs public, sustinut saptamana trecuta, ca ”jocurile nu sunt o tinta usoara, si faptul ca am dejucat multiple atacuri teroriste aici si in strainatate, in ultimii ani, demonstreaza ca Marea Britanie nu este o tinta usoara”. Potrivit surselor citate de The Sunday Times, un cetatean norvegian, de aproximativ 35 de ani, cunoscut sub pseudonimul Abu Abdulrahman si convertit la islam in 2008, s-a antrenat in ultimele luni in taberele teroriste din Yemen. Experti ai serviciilor de securitate sustin ca organizatia terorista va profita de faptul ca norvegianul nu are antecedente penale si poate calatori fara restrictii in Europa. In jur de 600.000 de persoane au cumparat bilete pentru Jocurile Olimpice de la Londra, insa este de asteptat ca evenimentul sportiv sa atrage milioane de turisti in urmatoarele luni. De asemenea, aeroporturile britanice sufera de deficit de personal calificat, fapt pentru care autoritatile si-au exprimat ingrijorarea in ceea ce priveste controlul de frontiera si masurile de securitate. Haaretz.com, aduce HotNews

Advertisements