Ştiri Europene – 5 iulie 2012 / Presa internaţională: Demolarea Statului de drept în România

Posted on 05/07/2012 by

6


Comisia de la Veneţia: România să respecte Constituţia şi normele statului de drept. Comisia de la Veneţia îndeamnă România să respecte în totalitate propria Constituţie şi standardele internaţionale privind independenţa justiţiei şi statul de drept, conform unui comunicat citat de AFP. Comisia de la Veneţia, organismul consultativ al Consiliului Europei, denunţă “tentativele” Guvernului României de a exercita “presiuni” asupra Curţii Constituţionale şi de “a aduce atingere independenţei” acestei instituţii. “O Curte Constituţională care îşi ia rolul în serios ia, din când în când, decizii care nu convin majorităţii aflate la guvernare. Acest lucru trebuie acceptat de toate autorităţile statului şi nu ar trebui să fie în niciun caz un argument pentru justificarea ingerinţelor asupra independenţei Curţii”, afirmă, într-un comunicat, preşedintele Comisiei Consiliului Europei pentru Democraţie prin Drept, italianul Gianni Buquicchio. Preşedintele Comisiei de la Veneţia reaminteşte că independenţa şi inamovibilitatea judecătorilor Curţii Constituţionale sunt principii garantate de Articolul 145 al Constituţiei României. Mediafax.

Financial Times: Tensiunile dintre Ponta și Băsescu au generat neliniști cu privire la domnia legii. Publicația economică Financial Times a relatat, în ediția sa electronică de miercuri, despre situația din România: conflictul dintre premier și președinte, respectiv problemele create în jurul Curții Constituționale, scriind inclusiv despre reacțiile oficialilor europeni din jurul acestora. „O luptă pentru putere care a cauzat instabilitate politică în România s-a intensificat miercuri, alianța de guvernare a premierului Victor Ponta făcând pași spre o potențială înlăturare a președintelui Traian Băsescu,” relatează Financial Times. „Tensiunile dintre cei doi au generat neliniști cu privire la domnia legii în țara cu 22 de milioane de locuitori, care s-a alăturat UE în 2007. A pus presiuni și asupra monedei românești, leul, pe fondul îngrijorărilor că ar putea genera probleme pentru reformele economice,” mai scrie publicația. Financial Times scrie și că această bătălie politcă a creat neliniști pe plan internațional, dând-o ca exemplu pe Viviane Reading. Comisarul european pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie s-a declarat, marți, profund îngrijorată de recentele atacuri la independența Curții Constituționale din România. Financial Times, aduce Capital.

Atac concertat la adresa democrației și a statului de drept din România. Mai multe organizaţii neguvernamentale din România  i-au trimis o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso în care vorbesc despre un atac concertat la adresa democrației și a statului de drept din România. Conţinutul acestei scrisori, şi ultimele evoluţii de pe scena politică românească sînt temele discuţiei pe care Lucian Ştefănescu a avut-o cu coordonatoarea programelor legate de statul de drept şi anticoprupţie în cadrul organizaţiei neguvernamentale Expert Forum, Laura Ştefan. Laura Ştefan: „Această scrisoare vorbeşte despre abuzurile pe care le-am constatat în ultima perioadă, după ce USL a venit la guvernare, dar mai ales în ultimele cîteva săptămâni. Vorbim despre ameninţările la adresa Curţii Constituţionale (CCR) şi a judecătorilor ei. De altfel CCR a sesizat deja Comisia de la Veneţia cerînd ajutor internaţional pentru protejarea independenţei acestei instanţe esenţiale în orice stat de drept. Pe de altă parte vorbim despre demiterea Avocatului Poporului, şi înlocuirea acestuia cu un personaj apropiat coaliţiei care se află astăzi la guvernare, deşi Avocatul Poporului putea să fie demis doar dacă se putea demonstra că acesta a încălcat Constituţia sau legile ţării. Observaţi că USL nu se mai oboseşte să justifice măsurile pe care le ia, ceea ce contează este forţa pe care USL o are astăzi în Parlament şi nimic altceva. Integral la Europa Libera.

Presa internaţională: „Război total“ la vârful statului.  Demararea procedurilor de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu este prezentată de presa străină, care aminteşte de situaţia similară din 2007, dar remarcă faptul că acum popularitatea preşedintelui e mult mai scăzută.

Associated Press scrie că Parlamentul de la Bucureşti va începe procedurile de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, „cea mai recentă mişcare într-o luptă dură pentru putere între şeful statului şi premier”.

Reuters transmite că guvernul de stânga din România va încerca să îl suspende pe preşedintele de centru-dreapta, opozant puternic al USL, într-o dispută care a paralizat procesul politic. Agenţia mai notează că Executivul condus de Victor Ponta a atacat şi Curtea Constituţională şi a spus că aceasta este sub controlul lui Băsescu. Reuters subliniază sesizarea Curţii la diverse organisme europene şi spune că şi diplomaţi occidentali au criticat Guvernul. De asemenea, aminteşte că Ponta a ignorat decizia Curţii ca Băsescu să se ducă la Consiliul European.

„L’Express” scrie că, în textul de circa 20 de pagini, Băsescu este acuzat că a subminat democraţia, a lezat separarea puterilor şi independenţa justiţiei şi a provocat crize în raporturile dintre Preşedinţie şi autorităţile publice. Publicaţia informează despre adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care limitează prerogativele Curţii Constituţionale, care nu mai este solicitată să se pronunţe pe deciziile Parlamentului.

„Le Monde” scrie şi despre războiul deschis dintre noua coaliţie la putere, de stânga, şi preşedintele de centru-dreapta, Traian Băsescu, o ofensivă calificată drept „lovitură de stat”, de opoziţie, precizează publicaţia.

„The Guardian” remarcă faptul că „o criză politică latentă în România a explodat, după ce Parlamentul a iniţiat demersurile pentru suspendarea preşedintelui”.

Presa rusă scrie şi ea despre iniţierea procedurilor de suspendare ale preşedintelui Traian Băsescu, dar postul de radio Vocea Rusiei informează că SUA se amestecă în situaţia politică internă din România aducând ca argument declaraţia ambasadorului Mark Gitenstein, care s-a declarat îngrijorat de evenimentele de la Bucureşti. Aduce Adevarul.

Leonard Orban anunţă încetarea intrării de bani europeni în România.  Leonard Orban, ministrul afacerilor europene, anunţă încetarea intrării de bani europeni în România. Comisia Europeană face din 5 iulie până în 17 iulie misiuni de audit pentru patru programe operaţionale – regional, de mediu, de transport şi de competitivitate – şi apoi va lua o decizie ce se va întâmpla cu ele. Existau, pe aceste programe, corecţii financiare preventive – adică bani europeni pe care Comisia îi oprise temporar, ca o garanţie – a căror soartă se va decide peste câteva săptămâni, a spus ministrul Leonard Orban într-o declaraţie la guvern. Până atunci, din 1 iulie, Comisia a cerut autorităţilor române sistarea trimiterii cererilor de decontare. Adică banii europeni nu mai intră deocamdată în ţară. Pentru aceste patru programe au fost reluate plăţile în luna decembrie 2011, în anumite condiţii. Este vorba despre realizarea unor măsuri sistemice, referitoare la achiziţiile publice şi la modul de derulare a licitaţiilor, dar şi la organizarea internă a structurilor diferitelor autorităţi de management, şi prin aplicarea unor anumite corecţii financiare preventive; adică reţinerea unor sume ca nişte garanţii, sume de bani care nu sunt total pierdute şi pot fi deblocate pentru România, dacă cerinţele Comisiei Europene sunt îndeplinite. Ministrul Afacerilor Europene a declarat că, în următoarele săptămâni, se va decide clar ce se va întâmpla cu corecţiile financiare preventive, “dacă ele vor fi înlăturate complet sau doar parţial”. Tot în următoarele săptămâni se va decide dacă cele patru programe operaţionale vor fi suspendate sau nu. Integral la RFI.

Kastner: “Un control al Justiţiei nu are voie să existe…Ea trebuie să fie independentă” Susanne Kastner, preşedinta Comisiei de Apărare a Bundestagului (SPD), preşedinta Grupului parlamentar de prietenie Germania-România, despre schimbările politice din România, în dialog cu DW.

Intrebare :În opinia dumneavoastră, cazul fostului premier social-democrat Adrian Năstase, care se află la închisoare, este cel care a provocat aceste schimbări rapide la vârful instituţiilor? Ar putea acelaşi caz duce la o nivelare a justiţiei, poate fi acesta ţelul acestor transformări?

S. K. : Nu are voie să se întâmple aşa ceva. Un control al Justiţiei nu are voie să existe. Într-o ţară europeană Justiţia trebuie să fie independentă iar o sentinţă pronunţată trebuie pusă în aplicare. Cred că USL ar face bine să respecte aceste reguli fiindcă orice altceva ar reprezenta un pas într-o direcţie pe care, eu personal, nu o consider bună.

Intrebare: Credeţi că afacerea de plagiat, avându-l în centru pe premierul Victor Ponta, ar putea fi un alt motiv aflat la baza acestor evoluţii?

S. K. : Probabil că această bănuială este destul de răspândită, scandaluri de plagiat am avut şi în Germania, eu personal cred că nu scandalul plagiatului este resortul care a declanşat evenimentele din ultimele zile. Dacă ai plagiat însă, eu consider că trebuie să-ţi asumi consecinţele faptei tale. În rest, mie personal mi se pare foarte important ca independenţa justiţiei să fie asigurată pe mai departe. Numirea în diverse comisii a unor persoane apropiate puterii este peste tot în lume un procedeu firesc. Este firesc ca majoritatea să decidă cine devine judecător, dar judecătorul trebuie să poată lua decizii imparţiale. Puterea judecătorească trebuie să fie independentă de cea legislativă şi de cea executivă. Altfel nu merge fiindcă altminteri, se ajunge în situaţia existentă la Budapesta. Ceea ce Victor Ponta, desigur nu doreşte. Integral la Deutsche Welle

Advertisements