Cotidianul francez Le Figaro comentează într-un material amplu, publicat cu câteva ore înainte de suspendarea preşedintelui, reacţiile opiniei publice româneşti şi străine la disputele politice dintre USL şi preşedintele Traian Băsescu, titrând că acesta din urmă “nu şi-a spus ultimul cuvânt”.
“Traian Băsescu , preşedintele de centru-dreapta, îşi vede izolarea tot mai mare în faţa ofensivei instituţionale a Uniunii social liberale, moştenitoare a Partidului comunist român“, comentează jurnalistul Le Figaro, Alexandre Levy.
Publicaţia franceză scrie în ediţia digitală că presa română “a făcut inventarul dictaturilor pentru a încerca să descrie ofensiva noii majorităţi de stânga de a acapara instituţiilor de stat“, amintind că jurnalele româneşti comparat evenimentele atât cu acţiuile lui Hitler şi epurările staliniste cât şi cu cazul mai recent al persecutării dizidenţilor de către regimul lui Alexandr Lukaşenko în Belarus. “Un Blitzkrieg de o violenţă inedită a cărui ţintă ultimă pare să fie şeful statului Traian Băsescu, aflat în cursul unei proceduri de destituire care va fi votată în Parlament“, scria publicaţia înainte de votarea suspendării preşedintelui Traian Băsescu.
“Necazurile au începutul în luna mai, după căderea guvernului unuia dintre ultimii săi aliaţi, Mihai Ungureanu (…). Preşedintele nu a avut altă opţiune în afară de a îl numi în funcţia de premier pe principalul său adversar, Victor Ponta, de la Uniunea social liberală“, relatează cotidianul.
Le Figaro scrie ca din aceste evenimente, presa internaţională nu a reţinut la început decât aspectele comice ale disputei dintre preşedinte şi premier privind reprezentarea României la summitul european, “însă în timp ce opinia publică se amuza de acuzaţiile de plagiat formulate de revista Nature la adresa lui Victor Ponta, USL îşi continua ofensiva.” schimbând preşedinţii celor două Camere precum şi titularii altor “posturi sensibile“.
În încheierea articolului, Le Figaro titrează: “Rămâne să măsurăm capacitatea de ripostă a lui Traian Băsescu. Aflat la preşedinţie din 2004, acest veteran al politicii nu şi-a spus cu siguranţă ultimul cuvânt”, amintind că într-o procedură similară de suspendare lansată de opoziţie în 2007, preşedintele a câştigat cu un procent de aproape 75 la sută. Integral in Le Figaro, aduce Mediafax.
zigzag
08/07/2012
salut! finalul din articolul publicat in Le Figaro exprima o atitudine care poate fi o greseala fatala :“Rămâne să măsurăm capacitatea de ripostă a lui Traian Băsescu.” nici noi nici cancelariile occidentale nu trebuie sa Ramanem sa masuram capacitatea presedintelui de a riposta. riposta trebuie sa vina din partea poporului roman si sa fie sustinuta activ de occident.pentru ca in acest caz nu este vorba de persoana Traian Basescu ci de institutia prezidentiala, de constitutia Romaniei si de independenta justitiei.daca occidentul nu reactioneaza prin masuri ferme la adresa actualei puteri interlope de la Bucuresti , declaratiile din occident vor ramane doar la stadiu de vorbe goale.
acspot
08/07/2012
Like.
acspot
08/07/2012
Ce poate un om impotriva unui sistem? Asa cum noi, unii cetatenii, nu valoram mare lucru acum, nici Basescu, in plan intern, nu mai valoreaza mare lucru.
Ziare externe necitite de nimeni acasa nu pot avea efect de intimidare cand principalele canale de comunicare emit mesajul “corect”.
Retragerea dreptului de vot din PE si in lumina ultimelor afirmatii ale ministrului german de externe Guido Westerwelle, de ce nu, in curand necesitatea unei VISA pentru a calatori in spatiul Schengen, nu pot intra in efect pana pe 29 iulie.
Poate ca aceasta era traiectoria gandita a fi ideala in cazul nostru: izolarea “raului” in locul de origine (declaratii franceze) si pastrarea unor resurse umane calificate minime pe ceea ce a devenit plantatia europeana si americana. Cineva trebuie sa produca bani si pentru cei care ne-au ajutat sa ne integram economic si politic.
dictaturajustitiei
08/07/2012
Reblogged this on Dictatura justitiei.