Intr-un articol (Scharfe Kritik an Doppelmoral europäischer Sozialdemokraten) de o duritate exceptionala ministrul luxemburghez de externe (socialist) sustine ca în calitate de socialdemocrat estet îngrozit de acţiunile unor politicieni (…) care se comportă ca nişte pucişti.
Nouă luare de poziţie faţă de conflictul politic de la Bucureşti, cea mai dură din partea unui socialist european. Ministrul luxemburghez de externe, Jean Asselborn, a declarat într-un interviu pentru Spiegel Online că în România au loc „încălcări grave ale principiilor de drept european care sunt inacceptabile”.
Într-un interviu acordat Spiegel Online, Asselborn spune că „este inacceptabil ca hotărâri ale Curţii Constituţionale să fie anulate prin ordonanţă de urgenţă”. „Acestea reprezintă încălcări grave ale principiilor de drept european care sunt inacceptabile”. Românii au avut de suferit în perioada comunistă din cauza lipsei statului de drept. „Ţara nu are voie să cadă înapoi în acele vremuri”.
Parlamentul de la Bucureşti îşi arogă drepturi de a da verdicte, dar asta este atribuţia judecătorilor, a mai spus Asselborn. „În calitate de socialdemocrat sunt îngrozit de acţiunile unor politicieni care vor să activeze în clubul socialiştilor europeni, dar care se comportă ca nişte pucişti”.
Joi[n.r [n.r, probabil maine, miercuri], premierul Victor Ponta a fost chemat la Bruxelles unde va trebui să clarifice situaţia de la Bucureşti cu preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso. În capitala Europei creşte presiunea asupra preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz (socialist), de a nu-l menaja pe Ponta. La ultima conferinţă de presă cu ocazia Consiliului European, Schulz l-a prezentat drept prieten pe Ponta.
Asselborn a purtat deja o discuţie telefonică pe această temă cu Schulz şi a declarat apoi că este „convins că la Bruxelles vor fi transmise mesaje fără echivoc”. În cazul premierului maghiar Viktor Orban, conservatorii au acţionat „cu ezitare şi chiar binevoitor”. Această atitudine „nu şi-o pot permite socialdemocraţii în cazul României”, a spus Asselborn pentru Spiegel. Link la articolul din Spiegel
De mentionat ca ieri , liderul socialdemocraţilor din Bundestag, Frank-Walter Steinmeier, şoca tabăra socialiştilor spunând că în România „sunt încălcate normele democratice şi standardele parlamentare”. Steinmeier, consideră că “este inacceptabil să restrângi în doar câteva zile atribuţiile Curţii Constituţionale, să adaptezi procedurile parlamentare (scopului tău, n.r.) şi să ocupi funcţii importante peste noapte.”
“Solicit tuturor partidelor să respecte instituţiile democratice, să respecte legea şi separarea puterilor în stat. Abaterile politice şi legale, precum cele de care este acuzat preşedintele Băsescu, nu trebuie plătite înapoi în acelaşi fel. “Prin urmare, salut faptul că Uniunea Europeana va examina cu atenţie evenimentele. Ar fi de dorit să cerceteze nu doar ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile, dar şi criza constituţională din ultimii ani”.” Comunicatul original, traducerea RFI
miki
10/07/2012
Buna ziua!
Criticile sunt dure, dar crezi ca lui Ponta ii pasa?
zigzag
10/07/2012
imi permit o comparatie: cum actioneaza un stat precum Germania in fata adevarului si cum actioneaza un ambasador sua dupa ce da niste declaratii .. se duce la palatul cotroceni sa legitimeze o haimana .
mar
10/07/2012
Asa se explica revenirea lui Schulz si duritatea declaratiei.
Finante Azi
10/07/2012
Interesant articol. Pana la urma e un semn de normalitate (nu de tipul celei de care se vorbeste acum in Romania). Ar fi cazul ca si dezbaterea politica din Romania sa se axeze in principal pe idei si politicienii sa aiba eleganta in exprimare si deontologia celor din vest. Nu cred ca PSD nu poate fi un partid social democrat modern de tip european, probabil ca are oameni de aceasta factura.
Tiberiu Orasanu
10/07/2012
Reblogged this on Tiberiuorasanu's Blog.
Finante Azi
10/07/2012
Cum credeti ca ar fi aratat PSD daca Ion Iliescu ramanea presedintele partidului?
dictaturajustitiei
10/07/2012
Bună !
Nu pot să dau numele lui , este fost lider sindical ajuns parlamentar portocaliu și care a trecut la usl-iști după ce a votat moțiunea împotriva guvernului MRU, dar pot să vă spun ce afirma prin anul 2004 despre politicienii lui Iliescu.
” Nu le convine faptul că ne integrăm în UE pentru că atunci for fi condamnați pentru faptele lor. ”
Oare nu se urmărește ieșirea țării din structurile occidentale și apropierea de ruși ?
dictaturajustitiei
10/07/2012
Reblogged this on Dictatura justitiei.
acspot
11/07/2012
Daca social-democratilor si liberalilor romani li se va retrage dreptul de a vota in PE, atunci ei nu mai sunt utili social-democratilor si liberalilor europeni. In acest caz Shultz nu mai are de ce sa ii fie prieten lui Ponta.
Sa fie supararea UE si SUA datorata nu atat incalcarii principiilor statului de drept, ci mai mult vantului ce bate dintre rasarit prin Baraganul nostru? Posibil.
Sa se teama cei de mai sus ca o mireasma estica este sinonima cu o nationalizare a investitiilor facute de RO pentru integrarea in UE si nematerializate? Posibil.
Ne lamurim daca Ponta are aliati curand. Joi se apropie vertiginos, iar USL stie ca RO este foarte jos, atat de jos incat nu poate iesi singura la liman. Daca dam cu sutul la UE si SUA, cine speram sa ne dea o mana de ajutor?