Ştiri Europene – 10 iulie 2012 / Europa şi suspendarea lui Basescu

Posted on 10/07/2012 by

4


UPDATE: Merkel şi suspendarea lui Băsescu.  După o serie întreagă de oficiali germani, cancelarul Angela Merkel şi liderul opoziţiei social-democrate, Frank Walter Steinmeier, au luat şi ei poziţie faţă de evenimentele din România. Germania a criticat dur noua putere instalată la Bucureşti, cu Victor Ponta şi Crin Antonescu în frunte. Potrivit Germaniei federale, noua putere a încălcat principiile statului de drept. Cancelarul Republicii Federale a condamnat clar şi fără echivoc suspendarea din funcţie a preşedintelui României, calificând-o, textual, drept inacceptabilă. Merkel a purtat la telefon o conversaţie cu presedintele suspendat, iar purtătorul ei de cuvânt, Steffen Seibert, a declarat că Germania, citez, „aşteaptă din partea guvernului român restabilirea încrederii în România şi în conformitatea cu procedurile statului de drept a procedurilor aplicate în ţară”, citat închis. Germania urmăreşte cu îngrijorare evoluţia, a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului german, deplângând în special modul în care a avut loc suspendarea şi fixarea referendumului cu privire la preşedinte. „Toate acestea s-au petrecut în condiţii de dispreţ faţă de principiile statului de drept şi faţă de Curtea Constituţională ale cărei drepturi au fost îngrădite”, a adăugat el, reliefand ca Merkel sustine eventuala adoptare de sanctiuni de catre Uniunea Europeana. Si seful grupului parlamentar social-democrat din Bundestag si-a exprimat ingrijorarea, cerand respectarea regulilor democratice. Nu se poate tolera restrangerea in doar cateva zile a prerogativelor Curtii Constitutionale, a spus textual Frank-Walter Steinmeier, liderul opozitiei de centru-stanga, care a criticat de asemenea reocuparea peste noapte a unor posturi si functii importante precum si modificarea procedurilor parlamentare astfel incat sa se potriveasca obiectivelor noii puteri. Indiferent de ce-i imputa lui Basescu, USL nu are dreptul sa plateasca cu aceiasi moneda. Critici dure, de la stanga spectrului politic au exprimat si liderii grupului ecologist din Parlamentul European. Deutsche Welle

Ministrul luxemburghez de externe (socialist): În calitate de socialdemocrat sunt îngrozit de acţiunile unor politicieni (…) care se comportă ca nişte pucişti. Nouă luare de poziţie faţă de conflictul politic de la Bucureşti, cea mai dură din partea unui socialist european. Ministrul luxemburghez de externe, Jean Asselborn, a declarat într-un interviu pentru Spiegel Online că în România au loc „încălcări grave ale principiilor de drept european care sunt inacceptabile”. Într-un interviu acordat Spiegel Online, Asselborn spune că „este inacceptabil ca hotărâri ale Curţii Constituţionale să fie anulate prin ordonanţă de urgenţă”. „Acestea reprezintă încălcări grave ale principiilor de drept european care sunt inacceptabile”. Românii au avut de suferit în perioada comunistă din cauza lipsei statului de drept. „Ţara nu are voie să cadă înapoi în acele vremuri”. Parlamentul de la Bucureşti îşi arogă drepturi de a da verdicte, dar asta este atribuţia judecătorilor, a mai spus Asselborn. „În calitate de socialdemocrat sunt îngrozit de acţiunile unor politicieni care vor să activeze în clubul socialiştilor europeni, dar care se comportă ca nişte pucişti”. Joi, premierul Victor Ponta a fost chemat la Bruxelles unde va trebui să clarifice situaţia de la Bucureşti cu preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso. În capitala Europei creşte presiunea asupra preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz (socialist), de a nu-l menaja pe Ponta. La ultima conferinţă de presă cu ocazia Consiliului European, Schulz l-a prezentat drept prieten pe Ponta. Asselborn a purtat deja o discuţie telefonică pe această temă cu Schulz şi a declarat apoi că este „convins că la Bruxelles vor fi transmise mesaje fără echivoc”. În cazul premierului maghiar Viktor Orban, conservatorii au acţionat „cu ezitare şi chiar binevoitor”. Această atitudine „nu şi-o pot permite socialdemocraţii în cazul României”, a spus Asselborn pentru Spiegel.. Integral in RFI

Wall Street Journal: Curtea Constituțională validează suspendarea președintelui României. Publicația americană Wall Street Journal scrie, azi, în varianta online, despre deciziile Curții Constituționale din România și amintește criticile pe plan intern și internațional la adresa măsurilor luate de guvernul condus de Victor Ponta. Este vorba despre măsurile luate înainte de votul de suspendare a președintelui Traian Băsescu, printre care: schimbarea Avocatului Poporului și a legii referendumului, pentru demiterea mai facilă a președintelui. Sursa citată amintește declarația făcută, ieri, de purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, care a folosit ”un limbaj puternic” pentru a condamna procesul de suspendate, spunând că este ”inacceptabil ca un stat din Uniunea Europeană să încalce principiile fundamentale ale statului de drept”.  Ponta a replicat că poporul român, nu cancelarul german Angela Merkel sau alți lideri europeni, va decide dacă Băsescu trebui să mai fie sau nu președinte. El a spus că românii vor vota în 29 iulie, ”și speră că vocea lor va fi respectată”. Avertisment din partea CE – WSJ amintește și reacția Comisiei Europene, care a avertizat, vineri, că este îngrijorată de acțiunile lui Ponta, care ”par să reducă din puterile efective ale unei instituții independente, cum este Curtea Constituțională” și a cerut României să respecte ”principiile și valorile europene”. În același timp, și autoritățile de la Washington au cerut Bucureștiului să respecte ”statul de drept și idealurile democratice”. UE se teme acum ca democrația să nu aibă de pierdut în România, țara care s-a alăturat Uniunii în 2007, având în vedere luptele, ce au durat aproape un an, între Bruxelles și Ungaria tocmai pe acest gen de teme, legate de independența justiției și libertatea presei, precizează sursa citată. WSJ, aduce EVZ.

Cum comentează presa internaţională decizia Curţii Constituţionale de a valida suspendarea lui Traian Băsescu. Decizia Curţii Constituţionale din România, care a validat luni votul Parlamentului privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, este relatată de numeroase agenţii şi publicaţii internaţionale, care continuă să urmărească evoluţia situaţiei de la Bucureşti. Curtea Constituţională din România a validat luni votul Parlamentului privind suspendarea şefului statului, Traian Băsescu, şi l-a numit pe liderul majorităţii de centru-dreapta Crin Antonescu preşedinte interimar, deschizând calea către organizarea unui referendum la 29 iulie, scrie AFP, care a relatat pe larg despre situaţia din România, realizând inclusiv o cronologie a crizei politice de la Bucureşti, declanşată în urmă cu două luni. Prezentând în detaliu întreaga situaţie din România, agenţia franceză aminteşte că judecătorii Curţii Constituţionale urmează să se pronunţe marţi în legătură cu revocarea avocatului poporului şi cu legea care schimbă condiţiile de validare a referendumului. Potrivit acestui text, şeful statului va putea fi demis cu majoritatea voturilor exprimate, în timp ce din 2010 legea cerea majoritatea celor înscrişi pe listele de vot. Ştirea agenţiei este preluată de numeroase publicaţii franceze, între care Liberation, Le Parisien, Le Monde, L’Express, Le Nouvel Observateur, precum şi de posturi de televiziune ca France 24, Euronews sau TV5. Integral in Mediafax.

Financial Times: Victor Ponta=Viktor Orban. Premierul Victor Ponta este comparat, într-o analiză publicată luni pe un blog al Financial Times, cu omologul din Ungaria, Viktor Orban, în privinţa îngrijorării manifestate de partenerii internaţionali cu privire la situaţia politică din România. În analiza de pe blogul Financial Times, semnată de Stefan Wagstyl, se constată că leul românesc a început săptămâna la un nivel de tranzacţionare de 4,52 unităţi faţă de un euro, mult mai slab decât cursul mediu de 4,46 lei pentru un euro, din săptămânile trecute, urmare a suspendării preşedintelui Traian Băsescu vineri, printr-un vot al Parlamentului, care a stabilit şi data referendumului privind demiterea acestuia. “În câteva săptămâni, o ţară care părea să treacă prin furtuna economic- globală cu stabilitatea politică intactă a fost aruncată în criză. Prim-ministrul Ponta şi coaliţia sa de stânga USL, care au preluat puterea la începutul lui mai, a fost acuzat de critici de nici mai mult nici mai puţin decât încălcarea Constituţiei. Contestatarii săi l-au comparat cu Viktor Orban, premierul Ungariei, care a centralizat puterea prin partidul său, Fidesz. Dar nici măcar Orban nu s-a mişcat atât de repede ca Ponta”, apreciază semnatarul. Acesta constată că “evenimentele din România se desfăşoară cu o viteză ameţitoare”. “În cazul lui Orban, a fost nevoie de luni întregi pentru ca partenerii externi să îşi manifesteze îngrijorarea şi chiar şi atunci au făcut-o cu prudenţa diplomatică de rigoare. În cazul lui Ponta, ei au decis să ignore convenţionalismul şi să vorbească deschis şi repede. SUA, Uniunea Europeană, Franţa, Germania, Consiliul Europei şi câteva ONG-uri, printre care Freedom House şi Comitetul Helsinki, au emis declaraţii critice”, constată Wagstyl. Financial Times, aduce Romania Libera.