Ştiri Europene – 11 iulie 2012 / Lovitura de stat românească comentată în Europa

Posted on 11/07/2012 by

11


Elmar Brok: Referendumul din România poate fi valid doar în cadrul Constituţiei. Referendumul privind destituirea preşedintelui României nu conduce la normalizarea situaţiei din punctul de vedere al statului de drept, pentru că orice referendum are validitate doar în cadrul Constituţiei, nu prin anularea unor prevederi ale acesteia, afirmă eurodeputatul Elmar Brok. Eurodeputatul Elmar Brok, membru al formaţiunii germane CDU şi al Partidului Popular European, a făcut aceste declaraţii într-un interviu acordat postului Deutschlandfunk, preluat de Deutsche Welle. Reporter: “Dacă majoritatea românilor vor accepta demiterea preşedintelui, putem considera că situaţia este normală?”Referendumul organizat în România “nu conduce la normalizarea situaţiei, pentru că pur şi simplu nu poţi trece peste Constituţie. Chiar dacă organizezi un scrutin democratic pentru a vedea dacă cineva este sau nu popular, nu poţi anula Constituţia înaintea referendumului. Doar în cadrul Constituţiei această procedură este posibilă”, a subliniat Brok. De asemenea, Brok propune măsuri ale UE pentru sancţionarea României. “Nu cred că este posibil ca o ţară să adere la Spaţiul Schengen dacă nu respectă în totalitate principiile statului de drept. De asemenea, cred că trebuie activate şi alte proceduri prevăzute în Articolul 7 al Tratatului UE, care pot conduce la suspendarea dreptului de vot al României în cadrul Uniunii Europene”, subliniază Brok. România “încalcă flagrant” principiile Uniunii Europene, consideră Brok, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din PE, subliniind că nu a mai întâlnit niciodată o astfel de situaţie într-un stat care pretinde că este democratic. Întrebat dacă situaţia din România poate fi comparată cu o lovitură de stat, Brok a răspuns: “Da, se aseamănă puţin cu o lovitură de stat. Nu am mai văzut niciodată aşa ceva într-un stat care se consideră democratic. Împotriva tuturor reglementărilor, funcţii-cheie din cadrul statului sunt acaparate rapid de elemente ale Guvernului. Integral in Adevarul.

Daul nu vrea să-l întâlnească pe Victor Ponta în condiţiile actuale. Liderul grupului PPE din Parlamentul European Joseph Daul a declarat marti seara 10 iulie  la Bruxelles ca el nu-l va intâlni pe premierul român Victor Ponta daca acesta nu dovedeste ca respecta statul de drept. Ponta i-a cerut lui Daul o intrevedere pentru miercuri 11 iulie când premierul român se va afla la Bruxelles. “Daca mâine retrage toate afirmatiile facute referitoare la justitie, poate veni mâine seara la mine in birou . Pot primi un om care respecta statul de drept”, a adăugat el. Liderul grupului PPE se refera aici la necesitatea ca  guvernul român sa puna in practica ceea ce Curtea Constitutionala a decis recent si sa retraga ordonantele de urgenta care nu respecta deciziile Curtii Constitutionale.  Daul a mai precizat ca nu se poate vorbi in România acum despre o lovitura de stat (formula utilizata in aceste zile de eurodeputatii PPE). “Nu este o lovitura de stat fiindca o lovitura de stat este facuta de militari…dar se aseamana foarte tare fiindca legile nu au fost respectate. (…) Este ca o lovitura de stat fara arme si fara morti. ” Integral la RFI.

Lovitura de stat românească sub lupa comentatorilor occidentali. De la suspendarea preşedintelui Băsescu încoace, România şi degradarea galopantă atât a imaginii ei externe, cât şi a situaţiei politice de la Bucureşti, continuă să ţină capul de afiş al presei germane. Întreaga massmedie abordează ceea ce tot mai mulţi oameni politici şi comentatori afirmă a fi „lovitura de stat” efectuată de cuplul Ponta-Antonescu. O parte a editorialiştilor nu scapă ocazia de a-l critica în treacăt şi pe Traian Băsescu. Dar, de la stânga la dreapta spectrului politic german, artileria grea a comentariilor e rezervată tentativelor de subminare a justiţiei româneşti şi demolării principiilor democraţiei şi statului de drept, de care, potrivit observatorilor germani, se face vinovată actuala putere. În timp ce Der Spiegel tipăreşte, în traducere, articolul lui Andrei Pleşu „Caraghosilâc, bâzdâc, balamuc”, în alte publicaţii apar observaţiile, nu mai puţin alarmate, ale jurnaliştilor occidentali. Frankfurter Allgmeine Zeitung consacra „Crizei româneşti”, parte din prima sa pagină, atât la finele săptămânii, cât şi la începutul celei noi. În consens cu varii oficiali germani, între care euro-parlamentarul Elmar Brok, expertul de politică externă al grupului popular din P.E., ziarul cerea sâmbătă clar şi fără echivoc adoptarea de măsuri, la Bruxelles, în reacţie la încălcarea în România „a Constituţiei, legii şi justiţiei”.

Sub semnătura unuia din editorii ziarului conservator din Frankfurt, „lupta pentru putere” de la Bucureşti era descrisă ca opunând „un preşedinte conservator unei reţele mafiote postcomuniste aciuiate în sistemul de partide românesc precum şi oportunismului traseist”. Deşi îi găsea defecte şi lui Traian Băsescu, editorialistul ziarului german releva la finele săptămânii că, „în tabăra adversarilor preşedintelui se află majoritatea celor care s-au îmbogăţit ilicit în timpul tranziţiei şi s-au sustras justiţiei din pricina insuficientei ei independenţe”. În ediţia sa de luni, ziarul publică un amplu comentariu, intitulat „Aşa vorbesc puciştii”, care condamnă nu doar lovitura de stat de la Bucureşti, ci şi mentalitatea, metodele şi obiectivele noii puteri instalate la Bucureşti. În ziar citim: „Până de curând, politicienii corupţi din România aveau a se teme de justiţie. Acum nu mai este cazul.” Comentariul începe prin a reliefa ceea ce afirmă a fi „minciunile şi jumătăţile de adevăr conţinute într-o misivă adresată săptămâna trecută de ministrul român de externe, Marga, omologilor săi din Uniunea Europeană”. Această luare de poziţie, scrie ziarul, „e insolită, întrucât miniştri de externe obişnuiesc de regulă să transmită politici guvernamentale şi nu propagandă de partid, dar e tipică pentru modul de gândire al noilor potentaţi de la Bucureşti, care – precum odinioară comuniştii – nu fac diferenţe între partid şi stat”. Ziarul scoate apoi în evidenţă „minciuna potrivit căreia liderii USL n-ar fi avut niciodată de gând să revoce judecători ai Curţii Constituţionale”.

Or, Crin Antonescu, omul care, ca lider al Senatului, asigură interimatul (la şefia statului) după suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, “a declarat la 2 iulie că miza sesiunii extraordinare a parlamentului este schimbarea judecătorilor Curţii Constituţionale. Despre care a apreciat că, în actuala componenţă, este o ruşine. Aşa vorbesc nişte pucişti”, conchide comentatorul german. Pentru prima dată de la mineriade încoace a apărut în presa occidentală şi un reproş făcut frecvent, acum peste două decenii, lui Ion Iliescu şi lui Petre Roman, primii lideri fesenişti ai României postceauşiste. Şi anume, că „una spun acasă, şi cu totul alta în străinătate”, după cum releva luni editorialistul ziarului din Frankfurt.

Care îi critică şi pe liderii socialişti din PE, pentru că-i apără pe autorii loviturii de stat din România. Fiindcă, „din două una: ori europarlamentarii social-democraţi Schulz şi Swoboda nu ştiu ce se întâmplă la Bucureşti şi-atunci ar trebui să tacă, ori ştiu şi atunci au devenit complicii demolării ordinii constituţionale într-o ţară membră a UE”. Articolul consideră că suspendarea lui Băsescu e neconstituţională şi reprezintă o execuţie ce frizează un proces înscenat. Ziarul înfierează „ştergerea separaţiei dintre puteri de când la cârmă a ajuns guvernul Ponta”… şi „abuzul comis întru acapararea puterii totale în stat prin asidua utilizare a ordonanţelor de urgenţă”. Comentatorul german e de părere că situaţia din România e net mai gravă decât cea apărută prin „orbanizarea Ungariei”. Fiindcă liderul maghiar se bucură de „mai multă legitimitate democratică decât Ponta, n-a făcut decât să schimbe constituţia comunistă şi a urmat la putere unui executiv socialist care a ruinat Ungaria. Or, guvernul conservator al României a salvat ţara de o catastrofă de dimensiuni greceşti”.

Semnificativ e şi motivul pentru care, din unghiul ziarului din Frankfurt, s-a declanşat actuala lovitură de stat. Potrivit expertului german, nu plagiatul lui Ponta a fost decisiv în această privinţă, ci condamnarea în justiţie a lui Adrian Năstase, care „a lansat politicienilor corupţi şi oligarhilor delincvenţi un semnal că nu se mai pot simţi în siguranţă”. Pe scurt: „Băsescu trebuia înlăturat pentru că s-a angajat ca nimeni altul în favoarea independenţei justiţiei. În august e scadentă prelungirea contractului lui Daniel Morar, curajosul procuror al DNA”. Comentatorul german prevede că Antonescu „va avea grijă ca Morar să fie înlocuit” iar „Năstase graţiat din motive umanitare”. Încât, potrivit observatorului din Frankfurt, “suspendarea lui Băsescu n-a reprezentat decât o etapă, obiectivul final fiind controlul asupra justiţiei”. Deutsche Welle

Andrei Plesu in Der Spiegel: Democratia pierduta a Romaniei. […] Am fost încântat să-i pot povesti că România este într-o stare mai bună. Există cu siguranţă corupţie, am spus, şi există războaoie politice şi administrative periculoase şi forme de abuz i gafe. Dar, am adăugat, nu suntem pe marginea dictaturii. Aproape două luni au trecut de atunci, iar acum trebuie să-mi schimb părerea: România arată din ce în ce mai mult a Ungaria. Nu am nicio intenţie să-i idealizez pe foştii guvernanţi. Am implementat măsuri de austeritate pentru a proteja România de tot soiul de fenomene haotice care s-au întâmplat Greciei. Dar au creat în acelaşi timp un resentiment în rândurile românilor prin tolerarea a prea multe abuzuri morale şi legale venite din rândurile celor ai lor. Au acordat prea puţină atenţie educaţiei şi sănătăţii, şi-au servit propria clientelă, obstrucţionând eforturile de a reconstrui ilnfrastructura ruinată a ţării. Am lucrat vreme de cinci luni pentru preşedintele Traian Băsescu, a cărui demitere se află în curs, şi ştiu cât de de brutale şi distructive pot comportamentul şi cuvintele sale. Dar noul guvern, care o combinaţie neconvingătoare de socialişti, descendenţi din Partidul Comunist – şi naţional-liberali, a reuşit să elimine aproape complet ideea europeană din agenda sa. Nu e vorba doar de greşeli, excese şi incompetenţă profesională. Vorbim de un atac radical şi brutal asupra instituţiilor statului, a principiilor democratice şi a independenţei şi încrederii în justiţie. Într-o declaraţie suicidală, premierul Victor Ponta, pretinde că 75% din timpul şedinţelor de guvern este alocat disputelor politice. De câteva săptămâni, Ponta a fost acuzat de plagiat masiv în teza sa de doctorat. Totuşi comportamentul său ne face să credem că nu ştie ce înseamnă plagiatul. El crede că poate copia 85 de pagini din opera altcuiva cu nonşalanţă, şi fără a identifica sursa textului cu un citat. Atunci când comisia care a fost desemnată să investigheze acuzaţiile de plagiat a confirmat suspiciunile, a fost desfiinţată sumar. Compilatie integrala in engleza si in limba romana pe Politeia Digest

Advertisements