Aventurile lui Ponta mondialu’ la Bruxelles – a doua zi

Posted on 12/07/2012 by

5


Herman Van Rompuy: Sunt profund îngrijorat de ce se întâmplă în România în privinţa statului de drept şi independenţei justiţiei. Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a transmis, după întâlnirea pe care a avut-o cu premierul Victor Ponta astăzi la Bruxelles că urmăreşte tot ce se întâmplă la Bucureşti cu mare atenţie dar că este profund îngrijorat în legătură cu recentele evenimente politice din România cu referire la statul de drept şi independenţa justiţiei, principia fundamentale pe care UE se bazează şi pe care toate guvernele trebuie să le respecte.[…] Oficiali ai Comisiei Europene au precizat, înaintea întâlnirii celor doi, că discuţiile se vor referi la toate chestiunile asupra cărora există îngrijorări, în special reducerea puterilor Curţii Constituţionale, dar şi alte detalii politice şi legale. “Ce căutăm acum este să ne asigurăm dacă în România legile şi spiritul lor sunt respectate”, a precizat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene. Reuters, aduce Adevarul

Ponta a plecat de la Barroso cu o listă de probleme pe care Guvernul trebuie să le rezolve urgent. Premierul Victor Ponta a declarat în această după amiază, după întâlnirea pe care a avut-o cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, că a primit o listă cu problemele considerate îngrijorătoare de Executivul UE şi la care Guvernul va răspunde mâine, cel târziu luni.

Am primit o listă cu întrebări de la care Comisia Europeană aşteaptă, din partea Guvernului o poziţie oficială. E un set de întrebări concrete pentru că acuzaţiile erau extrem de generale: de la lovituri de stat la încălcări ale ordinii constituţionale.

Preşedintele Comisiei Europene a venit cu un set de întrebări foarte concrete la care Guvernul răspunde chiar mâine, când mă întorc la Bucureşti şi care, vor elucida atât pentru Executiv cât şi pentru statele membre faptul că, în România, statul de drept şi regulile europene sunt respectate. Reuters

Berlinul îl convoacă pe ambasadorul român în Germania.I s-a prezentat marea preocupare a Guvernului federal faţă de evoluţia politică internă din România”, a anunţat purtătorul de cuvânt Steffen Seibert într-un comunicat. Ambasadorul României în Germania este Lazăr Comănescu.

Luni dimineaţă, cancelarul Agela Merkel a avut “o convorbire telefonică detaliată” cu preşedintele român Traian Băsescu, iar “în centrul discuţiei a fost desfăşurarea evenimentelor politice interne din România”.

“Explicaţiile preşedintelui Băsescu confirmă îngrijorările guvernului german. Cancelarul consideră innacceptabil ca într-o ţară a Uniunii Europene să fie lezate principiile de bază ale statului de drept”, se arata într-un comunicat al purtătorului de cuvânt Steffen Seibert.

Premierul Victor Ponta a declarat, tot luni, comentând discuţia telefonică dintre cancelarul Germaniei, Angela Mekel, şi preşedintele suspendat, Traian Băsescu, că nu Merkel votează la referendumul de pe 29 iulie, ci poporul român şi că ceea ce vor vota românii nu poate fi schimbat de nimeni.Aduce Mediafax