Presa germană: România ţara unde a guverna înseamna a jefui!

Posted on 15/07/2012 by

4


Ziarele conservatoare din Germania nu au mila fata de actorii implicati in razboiul politic de la Bucuresti: nu protagonistii trebuie aparati, ci institutiile. In Romania, coruptia e generalizata (“o elita corupta detine controlul asupra tarii” Frankfurter Allemagne Zeitung), “energii criminale” (“nu e o lupta intre bine si rau”- Die Welt) domina tara, iar integrarea Romaniei in UE a fost o pripeala. Die Zeit socheaza de-a dreptul: “România este tara unde a guverna inseamna a jefui.”

Toate publicatiile din Europa acordă României o atentie  de care ea nu s-a mai bucurat din vremea guvernului Radu Vasile cand minerii se indreptau spre Bucuresti. Dar presa din Germania este cea mai critică – de multe ori nuantele sunt lasate la o parte. Daca ar fi sa faci din zecile de articole unul singur, ciorba ar trebuie sa se cheme: dace vreti sa vedeti cum arata iadul, veniti in Romania.

Germania este cel mai mare partener comercial al Romaniei (21,5% din exporturile Romaniei merg in Germania, iar 17,7% din importurile noastre vin de acolo). Investitiile germane in România înseamnă 12,2% din totalul investitiilor străine (locul 3 după Olanda si Austria).

Premierul Victor Ponta ar fi trebuit sa fie intr-una din aceste zile la Berlin, sa explice situatia de la Bucuresti. Asa a anuntat el. Nici vizita anuntata la Paris nu s-a concretizat si nu se va concretiza recent. Sambata, premierul a admis: “pana pe 29 (data referendumului pentru suspendarea lui Traian Basescu “ n.n.) stam acasa (cu exceptia unei vizite pe care o va face la Chisinau). Guvernul nu explica de ce aceste vizite anuntate nu au mai avut loc. Sursa: Ziarul Financiar