România şi “Articolul 7”

Posted on 15/07/2012 by

6


Pericolul. Die Welt anunta in editia de vineri 13 iulie posibilitatea invocarii “articolului 7” din  “ Tratatul Privind Functionarea Uniunii Europene” impotriva Romaniei. Conform unor diplomaţi europeni de la Bruxelles, Premierul României, Victor Ponta, care a iniţiat săptămâna trecută procedurile de demitere din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, promisese cu o zi înainte, la Bruxelles, că va revizui unele măsuri luate în lupta împotriva lui Băsescu precum şi unele ce ar fi putut spori controlul asupra Justiţiei independente din ţară, scrie cotidianul german. Un diplomat european a declarat că, în cazul în care Victor Ponta nu va restaura fără întârziere statul de drept conform standardelor UE, Comisia nu va ezita să folosească toate mijloacele legale. Printre acestea se numără şi articolul 7. “Dacă situaţia se va înrăutăţi pentru că partea română nu ia în serios angajamentele asumate, atunci instituţiilor europene le stau la dispoziţie arme, printre care toate articolele Tratatului European”, a spus diplomatul citat de Die Welt sub acoperirea anonimatului.

Ponta s-a întâlnit joi cu preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, şi a anunţat că va corecta toate măsurile care n-ar fi în concordanţă cu valorile fundamentale ale UE. Conform unor informatii provenite de la diplomaţi europeni, printre altele ar fi vorba de două Ordonanţe de Urgenţă prin care Curţii Constituţionale i s-a limitat dreptul de a se pronunţa asupra constituţionalităţii hotărârilor Parlamentului.

Inacceptabilă ar fi şi modificarea procedurilor în cazul referendumului. Comisia aşteaptă ca participarea minima de 50% plus 1 din numărul alegătorilor înscrişi pe liste să fie respectată conform deciziei Curţii Constituţionale. În plus, ar trebui sistată manipularea Monitorului Oficial şi critica permanentă la adresa CCR.

Ponta ar trebui să se asigure ca Avocatul Poporului să aibă aceleaşi competente extinse în lupta împotriva corupţiei şi să numească transparent un viitor procuror general. “Ne aşteptăm foarte curând să primim în scris confirmarea implementării acestor măsuri”. “CE va publica miercuri un raport privind statul de drept în România şi Bulgaria (raportul MCV)

Articolul 7.

(1) La propunerea motivată a unei treimi din statele membre, a Parlamentului European sau a Comisiei Europene și cu aprobarea Parlamentului European, Consiliul, hotărând cu o majoritate de patru cincimi din membrii săi, poate să constate existența unui risc clar de încălcare gravă a valorilor prevăzute la articolul 2, de către un stat membru. Înainte de a proceda la această constatare, Consiliul audiază statul membru în cauză și îi poate adresa recomandări, hotărând după aceeași procedură.

Consiliul verifică cu regularitate dacă motivele care au condus la această constatare rămân valabile.

(2) Consiliul European, hotărând în unanimitate la propunerea unei treimi din statele membre sau a Comisiei Europene și cu aprobarea Parlamentului European, poate să constate existența unei încălcări grave și persistente a valorilor prevăzute la articolul 2, de către un stat membru, după ce a invitat acel stat membru să-și prezinte observațiile.

(3) În cazul în care a fost făcută constatarea menționată la alineatul (2), Consiliul, hotărând cu majoritate calificată, poate decide să suspende anumite drepturi care îi revin statului membru în cauză în urma aplicării tratatelor, inclusiv dreptul de vot în Consiliu al reprezentantului guvernului acelui stat membru. Procedând în acest fel, Consiliul ține seama de eventualele consecințe ale unei astfel de suspendări asupra drepturilor și obligațiilor persoanelor fizice și juridice.

Obligațiile care îi revin statului membru în cauză în temeiul tratatelor rămân obligatorii în orice situație pentru statul membru respectiv.

(4) Consiliul, hotărând cu majoritate calificată, poate decide ulterior să modifice sau să revoce măsurile luate în temeiul alineatului (3), ca răspuns la modificarea situației care l-a determinat să impună măsurile respective.

(5) Modalitățile de vot care, în înțelesul prezentului articol, se aplică Parlamentului European, Consiliului European și Consiliului sunt prevăzute la articolul 354 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

Surse: Die Welt, HotNews; Download: Tratatul Privind Functionarea Uniunii Europene