Nebunilor terminaţi! Le Monde: România contra Europei!

Posted on 16/07/2012 by

12


Europa este  deja destabilizata din cauza crizei euro. Din cauza recesiunii, imaginea Europei nu inceteaza sa se degradeze in opinia oamenilor: 52% favorabili in 2007, in 27 de tari membre; cu putin peste 30% astazi. Ea nu avea nevoie de inca o lovitura la adresa imaginii sale – aceea a unui astru in declin. Iat-o totusi afectata de un nou si contagios rau, pe care nu trebuie sa-l tolereze, decat daca doreste sa piarda inca din sensul si pertinenta sa.

Acest rau are un nume: regresia democratiei in anumite tari membre ale Uniunii, iesite din blocul comunist. Acest lucru a inceput acum doi ani in Ungaria cu sosirea la putere a guvernului conservator al lui Viktor Orban. Acum este randul Romaniei sa violeze daca nu litera, cel putin spiritul tratatelor fondatoare ale Uniunii.

La Bucuresti, cupabilul nu este de dreapta, ca la Budapesta, ci de stanga. Guvernul socialist al lui Victor Ponta se comporta intr-o maniera de “lovitura de Stat legala” dintre cele mai nelinistitoare. Orice imbracaminte juridica pusa cu “toleranta” la dispozitia dlui Ponta de amicii sai, rezultatul este acelasi:  este opusul de ceea ce se asteapta din partea unui stat membru al unui club care se doreste un model de practici democratice.

In 6 iulie, majoritatea de centru stanga a votat destituirea presedintelui Traian Basescu. Acest vot trebuie confirmat prin referendum in 29 iulie.Dar echipa dlui Ponta este ocupata in acest timp cu torpilarea tuturor puterilor susceptibile sa impiedice marsul sau catre acapararea completa a Statului, mai ales a justitiei.

Aceasta echipa a redus puterile Curtii Constitutionale. A amenintat judecatorii care faceau proba independentei. A revocat “avocatul poporului”, mediatorul Republicii, capabil sa conteste decretele guvernului si de a sesiza Curtea Constitutionala. A alungat presedintii Comisiilor parlamentare pentru a-si pune oameni de paie.

La Berlin, guvernul Angelei Merkel a calificat aceste practici ca “inacceptabile”. Dl. Ponta a fost ascultat in 11 si 12 iulie la Bruxelles de cei mai inalti responsabili ai U.E. Acestia si-au exprimat “profunda preocupare”. Ei estimeaza ca dl. Ponta a “instrumentalizat institutiile” pentru o lovitura de forta. Responsabil de o politica de austeritate bugetara severa, Presedintele Basescu devenise nepopular. Dar, romanii aveau ocazia sa-i multumeasca democratric in 2014, la finalul mandatului sau.

Dl. Ponta trebuie sa fie atent la lucrul pe care Europa il  are sacru: democratia. Comportamentul sau readuce in discutie pertinenta largirii U.E. inceputa in 2007 – prea repede, prea dezinvolta.

Europa este o piata mare, este una din fortele sale. Dar, de-ar fi numai acest lucru, ea pierde zilnic din sensul sau. A tolera practici ca cele ale dlui Orban si dlui Ponta inseamna sa fie slabita in plus.

Sursa originala Le Monde tradus de @demeter, Politeia.