Presa Internaţională despre România şi “revoluţia puşcăriabililor”

Posted on 23/07/2012 by

10


Der Standard – România: democraţie de faţadă sau transformare durabilă?

[Der Standard a fost creat în 1988 după modelul german al Süddeutsche Zeitung, Der Standard este un ziar liberal de centru stânga. Fundatorul său, ziaristul şi editorul Oscar Bronner, a fondat şi magazinul economic Trend şi magazinul politic ProfilSite-ul web Der Standard a căutat întotdeauna să fie o referinţă printre site-urile lumii germanofone.]

Atacurile Guvernului de la Bucureşti împotriva structurilor statului de drept transformă România în copilul problemă al Europei.

România, în mod evident, a aderat prea devreme la UE” – acesta este verdictul fostului preşedinte al PE, Hans-Gert Pöttering, după ofensiva fără precedent a coaliţiei de centru-stânga pentru preluarea puterii în care aceasta şi-a adjudecat toate funcţiile cheie în stat de la şefia Parlamentului până la comisia ce stabileşte dacă premierul a plagiat sau nu. Întrebarea este dacă maşinaţiunile elitei postcomuniste pot cauza un regres democratic la 22 de ani de la eliberarea de dictatură?! Şi tocmai această întrebare va fi trecută, de fapt, pe buletinele de vot duminica viitoare la referendum.

Drept e că preşedintele Traian Băsescu a făcut o grămadă de gafe de la „ţiganca împuţită” până la afirmaţiile despre regele Mihai – care, de altfel, denotă nişte lipsuri grave în educaţia istorică. Dar faptul că Băsescu a condamnat comunismul, că a deschis arhivele Securităţii şi că a promovat reforma profundă a Justiţiei nu poate contrazice nimeni.

Deseori, preşedintele suspendat s-a pus de-a curmezişul în cazul membrilor propriului partid şi a lăsat Justiţia să-şi facă treaba. A tăiat salarii, a făcut reduceri. Dar a făcut-o în timp de criză, în acord cu creditorii internaţionali ai ţării şi plăteşte preţul scăderii popularităţii care pare a ameninţa miza adevărată a referendumului de demitere din funcţie.

Între timp, Guvernul Victor Ponta conduce o aşa numită „revoluţie a puşcăriabililor”. Face totul pentru a ţine pe unii departe de Justiţie, inclusiv faptul că una vorbeşte la Bruxelles şi alta ordonă la Bucureşti. Această revoluţie nu va lua sfârşit decât atunci când sistemul judiciar fie va fi independent total, fie va fi subjugat în totalitate de politicieni. Articolul original.

***

Wall Street Journal – Politică prin alte mijloace la Bucureşti.

[The Wall Street Journal Europe. Lansat în 1976, versiunea europeană a bibliei mediilor de afaceri propune comentarii şi analize permiţând decodarea economiei europene şi mondiale, pieţelor financiare şi a noilor tehnologii. WSJ se vinde zilnic 2 milioane de exemplare. Un succes pe care nici cumpărarea sa de către Rupert Murdoch, în 2007, şi nici criza, nu l-au dezminţit.]

A criminaliza diferenţele politice nu e o metodă de a conduce o ţară.

Cu alte probleme pe capul europenilor, puciul în „slow motion” din România pare plictisitor şi foarte îndepărtat. Dar conflictul dintre preşedintele suspendat şi coaliţia la guvernare testează angajamentul României faţă de principiile democratice precum niciun alt eveniment din decembrie 1989 încoace. De dragul corectitudinii trebuie să recunoaştem că, deseori, Traian Băsescu şi-a depăşit atribuţiile funcţiei sale de preşedinte al ţării. Dar argumentaţia premierului Ponta nu aduce nici o ilegalitate sau neconstituţionalitate în joc, ci mai degrabă dorinţa sa de a scăpa de o coabitare extrem de incomodă.

Indiferent de ce arată sondajele, alternanţa dreapta-stânga este normală într-o democraţie. A te folosi însă de un avantaj temporar pentru a-ţi consolida puterea prin mijloace extra-constituţionale este o violare a contractului între politician şi alegător – indiferent de cărui partid îi acordă acesta din urmă votul. Se vede că apartenenţa la UE nu este o garanţie că ţările din Estul continentului se vor manifesta democratic sine die. Democraţia nu funcţionează decât dacă toate părţile acceptă că vor câştiga şi că vor pierde. În schimb, ce vedem în România este o criminalizare a diferenţelor politice, ceea ce reprezintă o masivă eroziune a principiilor pluraliste occidentale.

“E usor sa consideri garantate impedimentele in calea absolutismului. Cu toate acestea, mai mult de jumatate din Europa de Est nu s-a indepartat foarte mult de dictatura, iar calitatea de membru in Uniunea Europeana nu este o garantie ca guvernele se vor comporta intotdeauna democratic. Democratia functioneaza numai atunci cand ambele parti doresc sa accepte ca ei vor castiga o parte si pierde o parte, si sunt intelegatori la infrangerea si marinimosi in victorie. In Romania, incriminarea diferentelor de politici reprezinta o eroziune periculoasa a principiilor democratice”

Incheie editorialistul Wall Street Journal. Articolul origina (cu plata).  Articolul original (cu plata).