Ştiri Europene – 24 iulie 2012 / “Neopucismul din America de Sud importat în România”

Posted on 24/07/2012 by

4


New York Times: România şi Bulgaria testează seriozitatea Uniunii Europene în problema corupţiei. România şi Bulgaria au fost vizate săptămâna trecută de rapoarte usturătoare ale Comisiei Europene, care le-a criticat din nou pentru corupţia endemică, fragilitatea statului de drept şi, în special în cazul Bulgariei, exportul de activităţi criminale, scrie jurnalista Judy Dempsey într-un articol publicat luni pe blogul New York Times. Dar ce se poate face în mod realist pentru a convinge cele două guverne să se angajeze pe termen lung în combaterea corupţiei şi instituirea statului de drept? se întreabă ea, reamintind că România şi Bulgaria au fost primite în Uniunea Europeană în anul 2007 cu toate că aceste probleme erau evidente încă de atunci, dar s-a considerat că intrarea în blocul comunitar îi va încuraja pe reformişti în timp ce o excludere a lor ar fi putut afecta modernizarea celor două ţări. Dar acum Comisia Europeană are responsabilitatea de a reacţiona şi poate face mai multe lucruri în acest sens, consideră Judy Dempsey. Ea sugerează suspendarea acordării fondurilor structurale şi pentru dezvoltare sau suspendarea dreptului de vot al României şi Bulgariei, cea mai severă sancţiune, dar admite că aceasta din urmă va fi greu de pus în practică întrucât necesită acordul tuturor statelor membre. Cu toate acestea, ziarista americană insistă ca această ultimă opţiune să fie luată în serios, pentru a se trimite astfel un semnal statelor care aspiră să se alăture blocului comunitar, cum ar fi Serbia, că nu acceptă ca strategia sa de lărgire să fie afectată de corupţie. Judy Dempsey concluzionează că tranziţiile nefinalizate din România şi Bulgaria arată dificultăţile pe care le va întâmpina Uniunea Europeană în relaţia cu alte state candidate din zona Balcanilor. Original in NYT, aduce Adevarul.

Reţeta neopucismului, lovitură de stat parlamentară, împrumutată de România din America de Sud. Ceea ce se întâmplă zilele acestea la Bucureşti se încadrează perfect în contextul agitaţiei politice din America de Sud, unde numai în ultimul deceniu au avut loc şase “neopuciuri”, lovituri de stat date cu ajutorul Parlamentului, comentează publicaţia argentiniană La Nacion, citată de Radio Europa Liberă. Reţeta neopuciului e aproape întotdeauna aceeaşi: azi nu se mai intervine cu generali mustăcioşi, văcsuiţi în păr si cu uniforme de portari de la Ritz, si nici printr-o mână de revolutionari devotaţi, ci se rãstoarnă abuziv preşedintele ţării printr-un vot al parlamentarilor corupţi (în ţări ca ale noastre epitetul fiind redundant), scrie jurnalistul Juan Tokatlian în analiza sa. Neopuciul, se mai arată în textul său, “e condus de civili, în cadrul unei aparente respectări a institutiilor statului, nu implică neapărat o putere strãină, si pretinde, cel putin la început, cã urmăreşte să scoatã ţara dintr-un impas social sau politic“. Reţeta puciului este aceeaşi peste tot: puciştii invocă argumente similare pentru a-şi justifica pornirile antidemocratice – un vid de putere îngrijorător, tendinţele autoritare ale preşedintelui, criza politică stârnită ad-hoc, ambiţia nemăsurată a preşedintelui etc. Conform acestei analize, România (neidentificată în text) se plaseazã perfect în contextul sud-american: “In majoritatea cazurilor, rolul Parlamentului e decisiv si se invocă Constituţia, dupã o lectură literalã, pentru a fabrica o legitimitate.“ Integral in EVZ.

Spania, fără cadenţă, UE, fără soluţii miraculoase. Spania nu reușește sa prindă cadența, iar Uniunea Europeană nu poate oferi o soluție miraculoasă. Cabinetul premierului, Mariano Rajoy  traiește o vara fierbinte și amână deznodământul acestei situații tragice pe care o tratează,  indecis, cu jumătăți de măsura si împins de la spate de autoritățile comunitare. O țara întreagă privește neputincioasă cum își pierde bunăstarea, suveranitatea economică și pacea sociala. Știrile proaste si  opiniile fataliste, abundă zilnic în buletinele de știri începând să facă parte din rutina unei recesiuni de lunga durată, după cum anticipează insăși autoritățile.  ”Spania mai are lichidități doar pentru 3 luni”,  ”  Comunitatea Valenciană a falimentat și are nevoie de un plan de asistență financiară; urmează Catalunia și Murcia”,” Învățământul  va continua să fie gratuit doar pentru ciclul obligatoriu”, sunt câteva dintre titlurile negre  doar al  acestui sfârșit de săptămână. Spania se schimbă din radăcini, dar continua sa fie intr-o situație limită, de fapt toată economia comunitară se află in pericol datorită marimii econiomiei iberice si a contagiosului risc de  a molipsi statele din jur. Astăzi, în ciuda tutror eforturilor și repetatelor concesii pe care Spania le face în fața presiunilor comunitare, datoria suverană a fost supusă unui atac speculativ fară precedent. Nici agresiva reformă  a austerității, nici fabuloasa sumă a asitenței financiare pentru sectorul bancar, nu a putut să convinga pietele finaciare că Spania se va converti intr-o economie solvabilă. Recordurile negative cad unul după altul, prima de risc a ajuns  la cote prohibitive, iar pe piețele secundare bonul de tezaur cu scadență la 10 ani are deja o rentabilitate de 7,5% . Autoritățile afirmă că acționează cu determinare și vor asana problema, dar majoritatea analiștilor are o cu totul alta opinie, citez dintr-un articol publicat astăzi în EL Pais:  “Credibilitatea financiară a Spaniei este zero, credibilitatea fiscala este zero, credibilitatea politică este zero. Investitorii deja au condamnat  Spania.  În numai căteva luni Guvernul a reusit sa-și piardă capitalul de încredere al majorității absolute cu care a ajuns la guvernare, în urma unei succesiuni de erori, multe dintre ele datorită unei proaste strategii de comunicare. ” Integral in RFI.

Anchetatori, despre atacul de la Burgas: Autorul atentatului venise în Bulgaria trecând prin România şi vorbea rusă. Autorul atentatului comis la Burgas ajunsese în Bulgaria trecând prin România, vorbea limba rusă şi era însoţit de o femeie, relatează presa bulgară, citând surse din cadrul comisiei de anchetă. Conform anchetatorilor, bărbatul care s-a aruncat în aer la Burgas pe 18 iulie, omorând cinci turişti israelieni şi un şofer de autocar bulgar, locuise la Varna cel puţin din 16 iulie. “Probe biologice în acest sens au fost descoperite într-un hotel din Varna”, precizează un anchetator citat de postul bTV. Conform ziarului Trud, poliţia caută o femeie care locuise împreună cu autorul atentatului la Hotelul Perfekt din Varna. Această femeie ar putea avea legătură cu un complice al teroristului-kamikaze. Un şofer de taxi care l-a transportat pe autorul atacului sinucigaş a declarat că acesta vorbea limba rusă. Cursa a fost efectuată între localităţile Ravda şi Pomorie, situate la nord de Burgas. Până acum, autorităţile bulgare au anunţat doar că autorul atentatului avea 36 de ani, deţinea un permis de conducere american fals şi nu avea naţionalitate bulgară. Mediafax

Troica la Atena: reformele întârzie, banii vor întârzia şi ei. Bursele şi moneda europeană au înregistrat căderi mari luni, pe fondul temerilor legate de situaţia din Grecia şi din Spania. Un euro s-a tranzacţionat pentru 1,2 dolari, în timp ce faţă de yen euro a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani. Miniştrii de Finanţe din zona euro nu au reuşit aşadar să oprească  declinul euro nici după aprobarea împrumutului acordat Spaniei pentru recapitalizarea băncilor, notează agenţia Bloomberg. Marţi, la Atena vor veni reprezentanţii creditorilor Greciei – aşa-numita troică – Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană. Creditorii vor evalua stadiul reformelor, la cinci ani de la începutul crizei. Fondul Monetar Internaţional ia în considerare chiar sistarea sprijinului financiar acordat Greciei, potrivit publicaţiei germane „Der Spiegel”. Reprezentanţii instituţiei nu mai au răbdare ca guvernul de la Atena să implementeze reformele promise, dar veşnic amânate. Germania este la fel de fermă pe poziţii ca şi FMI: grecii ar trebui să înceapă să plătească salariile şi pensiile în drahme, a declarat Alexander Dobrindt, secretar executiv al CSU, partid face parte din coaliţia cancelarului Angela Merkel. „O ţară care nu are voinţa de a îndeplini condiţiile sau nu o poate face, trebuie să aibă ocazia să iasă din zona euro”, a explicat politicianul pentru „Die Welt”. Comisia Europeană a confirmat luni că următoarea tranşă nu va fi plătită înainte de septembrie. „În ultimele câteva luni, au existat întârzieri semnificative în implementarea programului de austeritate, din cauza alegerilor parlamentare repetate”, potrivit purtătorului de cuvânt al Comisiei. Totuşi, Executivul european consideră că Grecia ar trebui să rămână în zona euro. Fără următoarele tranşe de bani din împrumutul de 130 de miliarde de euro, statul elen ar putea intra în incapacitate de plată în septembrie. Ultima tranşă ar fi trebuit să ajungă în iunie, dar instituţiile internaţionale au amânat-o din pricina alegerilor. Noul guvern al lui Antonis Samaras spera să renegocieze împrumutul şi să obţină o amânare a implementării reformelor şi tăierilor de buget. Renegocierea acordului care a adâncit criza din Grecia a fost de altfel o promisiune de campanie a liderului conservatorilor, Antonis Samaras. Integral la RFI.