Ştiri Europene – 27 iulie 2012 / “Criză peste tot şi la noi război politic total”

Posted on 27/07/2012 by

5


The Guardian: Referendumul din România este un test al democraţiei. Referendumul organizat duminică în România este un test al democraţiei, la capătul unor ani întregi de dispute politice, comentează ziarul britanic. “România este la limită înaintea votului de duminică, declanşat de manevrele Guvernului condus de Victor Ponta în scopul înlăturării unui vechi rival politic, preşedintele Traian Băsescu, care a fost suspendat din funcţie în aşteptarea rezultatului referendumului. Manevrele politice ale Cabinetului Ponta au declanşat alarma la Bruxelles, raportul CE concluzionând că elitele politice din România nu înţeleg cum funcţionează democraţia, o recunoaştere indirectă că această ţară nu ar trebui să fie deloc în Uniunea Europeană – la doar cinci ani de la aderare”, notează The Guardian. “Criza politică i-a adus pe mulţi români la o stare de confuzie şi incertitudine în legătură cu poziţia la referendum. Corupţia sistemică şi nemulţumirea faţă de clasa politică i-au condus pe mulţi să creadă că, indiferent de rezultat, referendumul este o situaţie din care nu se poate câştiga nimic”, subliniază cotidianul The Guardian. “A doua cea mai săracă ţară din Europa, România a aderat la UE împreună cu Bulgaria în 2007. Niciunul dintre cele două state nu era suficient de pregătit pentru aderare, dar admiterea în cadrul Uniunii Europene a fost percepută drept o manevră geopolitică inteligentă în competiţia pentru influenţa în Balcani cu Rusia lui Vladimir Putin”, explică The Guardian. “Pe fondul lipsei elementelor solide în democraţia din România, ţara a fost supusă unei monitorizări permanente la capitolul stat de drept, drepturi şi libertăţi (…)”, reaminteşte publicaţia britanică. The Guardian, aduce Mediafax.

L’Express: “Războiul şefilor la Bucureşti”. Presa franceza rămîne atentă la situaţia de criză politică din România. Revista săptămîna L’EXPRESS acordă în ultimul ei număr două pagini acestui subiect. “Războiul şefilor la Bucureşti” se intitulează acest articol amplu semnat de Dominique Lagarde, trimisa specială a revistei la Bucureşti. Ea începe prin a arăta că Bruxelles-ul, sau mai bine zis Comisia Europeană a publicat pe 18 iulie un raport extrem de critic faţă de România invitînd în acelaşi timp clasa politică românească să arate că este angajată de partea democraţiei. După ce descrie contextul în care a ajuns coaliţia formată din social-democraţi şi liberali să formeze un nou guvern la Bucureşti, jurnalista franceză continuă prin a preciza că miza acestei bătăţii politice pentu destituirea preşedintelui Băsescu este justiţia. Anumiţi politicieni se tem că vor fi traduşi în faţa justiţiei pentru deturnări de finduri, aşa cum s-a întîmplat cu fostul prim ministru Adrian Năstase, de unde brusca intenţie de a schimba regulile funcţionării vieţii politice în România. Citez din articolul apărut în L’EXPRESS: “Noul prim-ministru social-democrat, Victor Ponta, nu era, la început, cel mai îndîrjit împotriva lui Băsescu. (…) Presiunile au venit însă din partea veteranilor din partidul său şi mai ales din partea celor doi parteneri în sînul coaliţiei guvernamentale”, Crin Antonescu, şeful liberalilor, şi Dan Voiculescu, un afacerist notoriu, patron de canale de televiziune şi şeful unui mic partid conservator”. Dominique Lagarde reia declaraţii emise la Bruxelles potrivit cărora Ponta ar fi dat dovadă în acest context de “imaturitate politică” şi o citează pe analista Tia Serbănescu potrivit căreia la Bucureşti se dă de fapt o bătălie între cei care vor o justiţie independentă odată cu modernizarea vieţii politice româneşti şi cei care se tem de justiţie şi de democraţie. Nici portretul lui Băsescu nu este descris în culori total roz, dar se precizează totuşi în articol că el a devenit la un moment dat “elevul cel bun al Uniunii Europene” întrucît a avut curajul să spargă “legea tăcerii” în România şi să lase justiţia să-şi îndeplinească misiunea. RFI

Deutsche Welle: Referendumul şi tehnicile de manipulare ale puterii. Tehnicile comuniste de manipulare a maselor au fost bine însuşite, ba chiar perfecţionate de politicienii de extracţie comunistă ai zilelor noastre. Miercuri, 25 iulie, după şedinţa de guvern, premierul Victor Ponta i-a invitat pe ziariştii prezenţi să urce într-un autocar şi i-a condus în Cartierul Primăverii, la Vila Dante, aparţinînd Regiei Autonome pentru Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS). Vila respectivă a fost reabilitată de către regie, costurile fiind estimate la un milion de euro. Victor Ponta a făcut oficiile de gazdă (oare în ce calitate?) plimbîndu-i pe jurnalişti prin camerele renovate, după care le-a spus că vila respectivă a fost reabilitată şi modernizată “la solicitarea lui Traian Băsescu, în scopul ca aceasta să-i fie destinată după încheierea mandatului de preşedinte”. Un comunicat al RAPPS precizează că nu a fost primită nici o solicitare în acest sens. Întrebat de jurnalişti care este adevărul, preşedintele suspendat Traian Băsescu a răspuns scurt: “Am un mare regret că am numit un mincinos prim ministru.” Manipularea, în această săptămînă dinaintea referendumului de duminică pentru demiterea preşedintelui, este orchestrată pas cu pas. Tot Victor Ponta a anunţat marţi că în anul 2013 TVA-ul la produsele alimentare va fi redus la 9%. În condiţiile în care exporturile României în primele cinci luni ale acestui an au stagnat, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în situaţia în care seceta a compromis deja o bună parte din producţia agricolă, în situaţia în care investiţiile străine nu dau nici un semn că vor căuta România, mai ales în actuala perioadă de criză politică, oare pe ce se susţine declaraţia lui Victor Ponta? Nu este desigur decît o declaraţie menită să manipuleze masele, în vederea participării masive la referendum şi a demiterii preşedintelui suspendat. Integral pe situl Deutsche Welle

Creditorii internaţionali pun beţe în roate Ungariei care vrea bani din suprataxarea băncilor pentru încurajarea angajărilor. Ungaria şi creditorii internaţionali par să fi reînceput joaca de-a şoarecele şi pisica, a cărui miză este stabilitatea financiară şi economică a celei mai îndatorate ţări din Europa de Est, după ce BCE a criticat extinderea aplicării taxei pe tranzacţiile financiare şi asupra băncii centrale, acuzând că guvernul loveşte astfel în independenţa băncii centrale. Cu această taxă Budapesta vrea să finanţeze o schemă de stimulare a angajărilor prin reducerea contribuţiilor la asigurările sociale. Ungaria face eforturi pentru a atinge ţintele stricte de deficit bugetar stabilite pentru anul acesta şi următorul, cu toate că economia va scădea probabil pe ansamblul acestui an şi va avansa foarte lent în 2013, scrie The Wall Street Journal. Guvernul condus de premierul Viktor Orban încearcă să strângă venituri noi mai ales din taxe, precum taxa pe tranzacţiile financiare care ar urma să fie introdusă în 2013. După ce băncile au vociferat foarte tare împotriva a ceea ce ele consideră a fi o povară fiscală prea grea, guvernul şi-a uimit criticii extinzând baza de taxare pentru a include instrumentele financiare pe termen scurt folosite de banca centrală şi unele tranzacţii ale trezoreriei. Taxa pune o povară de 0,1% pe principalul instrument de refinanţare al instituţiei, obligaţiunile pe două săptămâni ale băncii centrale, şi una de 0,01 pe depozitele overnight ale băncilor. “Insistăm să spunem că băncile trebuie să aibă un rol şi că sectorul financiar şi banca centrală trebuie să aducă la buget venituri de care este nevoie pentru finanţarea proiectului guvernului de protejare a locurilor de muncă”, a declarat Orban. În apărarea taxei, ministrul economiei György Matolcsy a menţionat că aceasta se situează în Franţa la 0,2%. Spre deosebire de versiunea ungară, taxa franceză este aplicată doar tranzacţiilor cu titluri fi­nanciare franceze, CDS-urilor şi tradingului automat de mare viteză, potrivit The Budapest Times. BCE consideră însă că extinderea bazei de taxare loveşte în independenţa băncii centrale, instituţie căreia Orban a încercat să-i reducă influenţa doarece nu sprijinirea planurile guvernului de stabilizare economică şi financiară.  “Taxa loveşte în independenţa funcţio­nală şi instituţională a băncii centrale. Taxa afectează capacitatea băncii de a selecta liber instrumentele de politică monetară şi nu este compatibilă cu interzicerea finanţării monetare”, se arată într-un comunicat al BCE. De asemenea instituţia a criticat guvernul pentru că acesta nu i-a cerut opinia înainte ca legea să treacă de parlament. Integral in Ziarul Financiar.

Franţa: Rata Şomajului atinge nivelul maxim din ultimii 13 ani. Situația în Franța nu e pe roze! Rata șomajului a atins maximul din ultimii 13 ani. Marile companii franceze plănuiesc o nouă tură de disponibilizări. În iunie, rata șomajului în Franța a crescut pentru al 14-a lună consecutiv, scrie Euronews. Numărul șomerilor a crescut cu 0,8% față de luna anterioară și cu 7,8% față de aceeași lună a anului trecut. Astfel, rata șomajului a atins nivelul maxim din ultimii 13 ani. Situația nu pare să se îmbunătățească prea curând, având în vedere că Air France, Peugeot Citroen și compania farmaceutică Sanofi intenționează să facă disponibilizări. Mai mult, Alcatel-Lucent a declarat joi că urmează să dea afară 5.000 de angajați din toate filialele deținute în întreaga lume. Compania n-a menționat ce țări vor fi afectate de această măsură. Creșterea numărului de locuri de muncă a devenit principala prioritate a guvernului socialist de la Paris. În mai, când președintele Francois Hollande a preluat scaunul de la Palatul Elysee, a jurat că va combate creșterea șomajului, însă această luptă a devenit tot mai grea, având în vedere numărul mare de concedieri. Mai mult, economia franceză ar putea intra în recesiune. Adevarul.

Serbia, aproape de faliment. La bugetul de stat există resurse pentru plata pensiilor şi salariilor doar până în luna august. Guvernul anterior a lăsat noului guvern o situaţie dezastruoasă în economie. Se pune întrebarea cum va reuşi noua putere să îndeplinească multiplele promisiuni făcute în timpul recentei campanii electorale. Candidat la funcţia de ministru al finanţelor şi economiei, liderul Regiunilor Unite ale Serbiei (URS), Mladjan Dinkic, a anunţat că la bugetul de stat mai sunt bani doar până în luna august pentru achitarea pensiilor şi salariilor. Noul guvern va trebui să se împrumute suplimentar, iar Dinkic a anunţat că pentru aceste necesităţi s-ar putea să asigure bani din creditele destinate investiţiilor. Se preconizează ca o parte din creditul acordat de Federaţia Rusă pentru revitalizarea căilor ferate, care este în valoare totală de 800 milioane dolari, să fie trecută la bugetul de stat şi se va solicita ca o parte din creditul primit de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) de asemenea să fie folosit pentru necesităţi bugetare. “În sfera economică, vechiul guvern a lăsat noului guvern o situaţie dramatică a finanţelor publice, multe instituţii bugetare inutile şi o serie de proaste soluţii legislative” – subliniază Aleksandar Stevanovic de la Centrul pentru o piaţă economică liberă din Belgrad. Faptul că la buget există bani de pensii şi salarii doar până în luna august demonstrează că în prima parte a anului s-a cheltuit mai mult decât era posibil în mod real – apreciază Stefanovic şi adaugă că “noul guvern va trebui să fie rezonabil, să declare că Serbia este la un pas de faliment, că s-a cheltuit mai mult decât se putea şi că ne va fi mai rău dacă se va continua în acest ritm. Aceasta înseamnă că singura opţiune pentru Serbia este ca toţi să economisească. Mai exact nu toţi, deoarece cei din sectorul privat economisesc de mult, ci cei care lucrează în sectorul public şi primesc salarii de la bugetul de stat şi care vor trebui să împartă aceeaşi soartă cu restul societăţii”. Integral in Capital.