Ştiri Europene – 30 iulie 2012 / “Demiterea lui Traian Băsescu a eşuat”

Posted on 30/07/2012 by

6


Presa internationala la RFI. Der Spiegel – Demiterea lui Traian Băsescu a eşuat. Der Spiegel scrie că “demiterea lui Băsescu a eşuat”. Cauza este participarea redusă la vot a românilor. Aşa se face că preşedintele va rămâne în funcţie, în ciuda nemulţumirii populare faţă de politica sa de austeritate. Spiegel aminteşte că demersul de suspendare din funcţie a preşedintelui a fost iniţiat după ce Curtea Constituţională decisese că nu există încălcări grave ale legii fundamentale care să justifice un asemenea gest. Cu toate acestea, politicienii au ignorat verdictul CCR şi au limitat atribuţiile Curţii, ceea ce a atras critici importante din partea UE.

Presa internaţională a preluat primele rezultate ale exit-poll-urilor de la referendumul pentru demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu şi declaraţiile politicienilor români, titrând că rezultatul poate fi invalidat, din cauza ratei participării la vot. Agenţia France Presse preia primele declaraţii făcute de preşedintele suspendat Traian Băsescu, preşedintele interimar Crin Antonescu şi premierul Victor Ponta. “Preşedintele român suspendat Traian Băsescu a afirmat duminică seară că a evitat destituirea, românii respingând, conform acestuia, «lovitura de stat» a majorităţii de centru-stânga împotriva sa, prin neparticiparea la vot în număr suficient pentru validarea referendumului privind plecarea sa”, titrează AFP, ştirile transmise de agenţie fiind preluate de numeroase publicaţii francofone. “Premierul român Victor Ponta a apreciat duminică faptul că nimeni nu poate «ignora voinţa» a milioane de persoane care au votat în cadrul referendumului pentru destituirea preşedintelui Traian Băsescu, a cărui validitate este încă incertă”, mai scrie agenţia France Presse, preluând declaraţiile premierului român. De asemenea, AFP preia declaraţiile preşedintelui interimar Crin Antonescu, titrând că “majoritatea de centru-stânga va respecta deciziile Curţii Constituţionale chemate să valideze sau nu referendumul pentru destituirea şefului de stat suspendat Traian Băsescu”. Le Parisien scrie luni că preşedintele Băsescu “afirmă că a scăpat de destituire” graţie unui absenteism de proporţii, dar a asigurat că înţelege şi furia milioanelor de români care au votat pentru demiterea sa. “Aş vrea să mulţumesc celor care, dincolo de furia lor, au înţeles că acest referendum nu a avut ca miză pe Băsescu, ci Europa”, citează cotidianul francez pe preşedintele suspendat. Ziarul aminteşte că UE a cerut României, în contextul metodelor deloc ortodoxe folosite pentru facilitarea destituirii preşedintelui, să respecte toate deciziile Curţii Constituţionale, inclusiv pe cea care va valida sau invalida referendumul de duminică.

Le Nouvel Observateur notează că nu au fost “destui votanţi pentru a-l destitui pe preşedinte”. Peste 80% dintre cei care s-au prezentat la urne au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu, dar acesta ar urma să rămână în funcţie, datorită participării sub pragul minim cerut de legea referendumului. Băsescu este foarte nepopular din cauza măsurilor de austeritate şi a acuzaţiilor de nepotism politic, scrie Nouvel Observateur. Ouest France– Ouest France observă că “absenteismul salvează capul lui Băsescu”. În condiţiile unei participări de 45,92% estimate duminică seară de BEC, se pare că fie românii au ascultat mesajul de boicot, fie sunt dezinteresaţi de acest scrutin.

Die Welt titrează că “preşedintele României supravieţuieşte votului de demitere din funcţie”, dar cererile de retragere nu se vor opri nici pe departe aici. Deşi şi-a proclamat victoria încă de duminică seară, Guvernul socialist al premierului Victor Ponta i-a cerut lui Băsescu demisia indirect, subliniind că peste 80% dintre cei care au votat îi doresc plecarea din funcţie. Jurnaliştii germani observă că după luni de zile de conflict politic, populaţia României a ajuns la un grad ridicat de respingere a factorului politic din ţară. În plus, mai scrie Die Welt, scrutinul a fost şi acompaniat de multe acuzaţii de fraudă şi de suspiciuni legate de relaxarea prevederilor legale de organizare a referendumului.

Basler Zeitung scrie în Elveţia că victoria lui Traian Băsescu reprezintă punctul culminant în lupta politică de la Bucureşti între preşedinte şi premierul Victor Ponta. Din cauza acestui conflict, UE a plasat România sub monitorizare strictă până la finele acestui an, când este aşteptat un nou raport de monitorizare din partea Comisiei Europene.

Bloomberg – Traian Băsescu a supravieţuit unei a doua tentative de destituire în cinci ani. Bloomberg titrează: “Referendumul pentru suspendarea preşedintelui este invalid, arată exit-poll-urile. Preşedintele român Traian Băsescu a supravieţuit unei a doua tentative de destituire în cinci ani, după ce un boicot al votanţilor a invalidat referendumul organizat de premierul Victor Ponta pentru eliminarea lui Băsescu”.

Agenţia de presă Reuters titrează la rândul său: “Preşedintele român şi-ar putea păstra poziţia, pe baza participării reduse. Participarea redusă la referendumul de sâmbătă pentru destituirea preşedintelui român Traian Băsescu pare probabilă să împiedice eforturile adversarilor săi de a-l elimina din funcţie”.

Postul de televiziune CNBC preia în pagina electronică rezultatele exit-poll-ului organizat de Operations Research şi transmis de postul Realitatea TV, conform cărora 87% dintre participanţii la referendum “au votat pentru destituirea preşedintelui Traian Băsescu, însă participarea redusă ar putea invalida referendumul”.

BBC News titrează: “Preşedintele român Traian Băsescu pare să fi supravieţuit unui referendum privind suspendarea sa. La închiderea secţiilor de vot, cifrele arătau o participare mai mică de 50%, cifră necesară pentru validarea rezultatelor”. RFI

Liderii europeni, gata sa faca totul pentru salvarea euro. Alaturi de BCE, guvernele german si francez promit ca vor pastra integritatea zonei euro. Cumpararea de obligatiuni de stat de catre BCE revine in actualitate. Dupa ce presedintele BCE Mario Draghi afirmase joi ca institutia pe care o conduce va folosi toate instrumentele disponibile pentru salvarea euro, vineri s-au exprimat aproape in aceleasi cuvinte cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande. Cei doi au discutat telefonic despre ajutoarele destinate Spaniei si despre implementarea cat mai rapida a masurilor decise la ultimul summit European. Vom face tot ceea ce este necesar pentru protejarea integritatii zonei euro, se spune in declaratia comuna franco-germana data publicitatii vineri. Liderii de la Paris si Berlin au facut apel la tarile si institutiile din zona euro sa-si indeplineasca obligatiile si sa-si exercite competentele care le revin. Prin aceste declaratii, doamna Merkel contrazice pozitia bancii centrale a Germaniei. Bundesbankul incercase sa il tempereze pe seful BCE Draghi, contestand dur posibila intentie a bancii de la Frankfurt de a achizitiona din nou obligatiuni de stat emise de Spania si Italia. Banca centrala a Germaniei se opune si acordarii unei licente bancare pentru fondul European de salvare, care poate insa cumpara obligatiunile tarilor membre, in opinia Bundesbank. Aceasta institutie a ramas singura voce conservatoare a Republicii Federale, dupa ce guvernul condus de Angela Merkel a facut numeroase concesii la ultimul summit European, la presiunile exercitate de statele din sudul Europei si de opozitia social-democrat/ecologista de la Berlin. BCE a cumparat in ultimii doi ani obligatiuni in valoare de 211 miliarde de euro emise de tarile membre – criticii considera ca se finanteaza astfel deficitele statelor prin tiparnita de bani a BCE. O masura interzisa de tratatele europene in vigoare, dupa cum arata Bundesbank. Integral la Deutsche Welle.

Advertisements