Democraţia lui Putin – în curând şi la noi?

Posted on 05/08/2012 by

9


Procesul intentat punkistelor feministe din grupul “Pussy Riot” nu face parte decât din noua strategie a puterii de la Moscova. “Vladimir Putin îsi trateazà opozantinii asa cum fàcea Uniunea soviecticà cu dizidentii” remarcà un editorialist francez. Putin nu suportà nicio contestatie si, ca sà le închidà gura jurnalistilor, protestatarilor sau artistilor, liderul de la Kremlin îsi înàspreste pe zi ce trece arsenalul judiciar.

 Luni de zile, iarna si primàvara trecutà, puterea de la Moscova i-a làsat pe opozantii si pe simplii cetàteni sà iasà în stradà, sà manifesteze masiv cu zecile de mii. Figuri ale dizidentei anti-Putin si-au putut expria toate reprosurile în timp ce ONGurile locale sau internationale au putut critica scrutinul legislativ din decembrie si apoi pe cel prezidential din martie.

Odatà cu reînscàunarea lui Vladimir Putin, Kremlinul a decis însà sà ia màsuri drastice. Controlul asupra societàtii civile se înàspreste pe zi ce trece iar  “a manifesta a devenit un sport extrem de riscant” noteazà un comentator al ziarului francez Libération. Diverse legi liberticide au fost adoptate de atunci si pânà acum transformând de exemplu ONGurile în “agenti stràini” si punându-le sub control pe cele care beneficiazà de o finantare stràinà. Aceste organizatii denuntà atât fraudele electorale cât si încàlcarea drepturilor omului în Rusia. A-i obliga pe sefii acestor ONGuri sà spunà public dacà au bani din afarà revine cu a-i prezenta opinei publice din Rusia drept niste tràdàtori de tarà. In vizorul autoritàtilor s-ar afla pare-se asociatii precum Golos care este finantatà de Congresul american.

O altà lege îi pedepseste cu amenzi usturàtoare pe participantii si organizatorii de manifestatii neautorizate – 8 mii de euro pentru primii, 25 de mii de euro amendà pentru cei din urmà.

O a treia lege adopatà recent pedepseste din nou cu amenzi defàimarea – denumità acum “calomnie publicà” – dupà ce aceasta fusese depenalizatà acum un an de fostul presedinte Dmitri Medvedev. Amenda poate atinge suma de 126 de mii de euros. In sfârsit, o lege de ultimà orà prevede crearea de “liste negre” de situri internet pe care puterea executivà le poate închide în cazul în care contin informatii interzise. Oficial legea urmàreste sà-i protejeze pe minori de pornografie, droguri si suicid dar în realitate ea poate servi pur si simplu la cenzurarea internetului.

Tot acest arsenal juridic “modernizat” de Duma de stat de la Moscova este déjà pe cale sà fie aplicat minutios împotriva tuturor celor care deranjeazà. Blogerul Alexei Navalnî este cu domiciliu fortat în asteptarea unui proces care l-ar putea trimite zece ani în puscàrie în timp ce tinerele din grupul Pussy Riot riscà ele “doar” 7 ani de temnità. Surse:  Liberation si RFI.