Jocul de-a Casandra

Posted on 09/08/2012 by

1


Uniunea monetară va supravieţui oare? se întreabă Frankfurter Allgemeine Zeitung după o săptămână plină de declaraţii venind din toate părţile, referitoare la viitorul zonei euro. Pentru a se descurca în jungla anunţurilor, cotidianul conservator publică o hartă interactivă care ilustrează repartiţia eurooptimiştilor (în verde) şi a europesimiştilor (în roşu). În concluzie:

Majoritatea profeţior care anunţă sfârşitul [euro] vin din America. Europenii privesc această criză cu mult mai mult calm.

Astfel, FAZ subliniază opoziţia dintre fostul preşedinte al Rezervei Federale Americane, Alan Greenspan (pentru care “euro se va prăbuşi”) sau financiarul George Soros (care consideră că direcţia pe care o ia criza euro este “potenţial mortală”), şi economistul francez Pascal Salin (conform căruia “nu există o criză a euro”. Este vorba de o problemă de”îndatoarare a unor state – Grecia, Spania şi altele câteva – care se întâmplă să fie membre ale zonei euro”.).

Pentru a explica această diferenţă între americani şi europeni, politologul Stormy-Annika Mildner scrie în paginile ziarului:

Scenariile americanilor sunt atât de întunecate pentru că Europa nu pune în aplicare ideile lor politice. Americanii vor euroobligaţiuni, o uniune fiscală mai puternică şi o poziţie de lider mai accentuată pentru Germania.

În plus, unii economişti americani, precum Martin Feldstein (Harvard), pur şi simplu nu au abandonat niciodată scepticismul manifestat faţă de euro încă de la introducerea lui în anii 1990.

Unele elemente permit de asemenea nuanţarea acestei poziţii. Înainte de toate, alegerea experţilor. În timp ce experţii americani pe care îi citează FAZ sunt într-adevăr economişti, în tabăra europenilor se numără multe personalităţi politice, precum Angela Merkel sau François Hollande. Iar aceştia din urmă nu au niciun interes să pară europesimişti.

În continuare, este de remarcat faptul că Otmar Issing, unul din părinţii fondatori ai monedei euro, etichetat ca fiind eurooptimist de către FAZ, a declarat totuşi recent că se îndoieşte ca pe viitor, toate ţările care fac parte la ora actuală din zona euro să se menţină în acest perimetru. Articolul original din Frankfurter Allgemeine Zeitung.  In Limba romana PressEurop