Degeaba avertizează experţii asupra unei recesiuni în septembrie, pentru moment, “excedentul de exporturi germane îngrijorează OCDE”, titrează Der Standard. Anul acesta, organizaţia prevede că valoarea exporturilor germane va depăşi cu 200 de miliarde de euro – fie 6% din PIB – cea a importurilor. Mai mult decât China sau Japonia. Problema este că Berlinul contribuie astfel la dezechilibrele economice de pe continentul european şi ar putea să fie tras la răspundere de către Comisia Europeană, relatează Financial Times Deutschland.
În februarie, Bruxelles acoperise încă o dată greşelile germane ridicând pragul de alertă al excedentului echilibrului comercial la 6% din PIB. Dar nu va proceda la fel şi de data asta, consideră FTD, care prevede de asemenea că UE va recomanda Germaniei să investească în sectorul serviciilor pentru a relansa consumul şi a reduce astfel diferenţa faţă de exporturi.
Scandalizat de criticile la adresa economiei germane, Frankfurter Allgemeine Zeitung respinge dezbaterea asupra acestor “aşa-zise ‘dezechilibre’” pentru care “excedentele şi deficitele sunt probleme de aceeaşi anvergură”:
Dacă ţările generează, în permanenţă, deficite comerciale şi acumulează datorii pe plan extern, situaţia nu este mai bună. În felul acesta au intrat în criză ţările de la periferia zonei euro. Deficitul lor comercial reprezintă o lipsă de competitivitate. Excedentele germane, în schimb, reflectă forţa şi structura economiei. Aceasta produce bunuri de care este nevoie în altă parte. Acest lucru nu reprezintă o problemă.
Surse: Frankfurter Allgemeine Zeitung; Financial Times Deutschland; Der Standard. Aduce PressEurop.
stefan60
16/08/2012
Seara buna mare scrib .
Corelat cu ce scrie presa pe alte meleaguri , RFG este extrem de bucuroasa de situatia actuala din UE . UNICII care obtin excedent enorm la balanta export- import si implicit asta asigura intrari fiscale suplimentare guvernului . Cu previziunea ca la sfirsitul anului , bugetul de stat a RFG va fi cu deficit de 0,00 % PIB daca nu in excedent .
Toti din zone euro sint suparati pe nemti din cauza asta . 🙂
Conform conceptiei mioritice aplicata la nivel european , partenerul harnic trebuie batut, sa faca pomana obligatorie si la restul vecinilor , nu imitat . 😆
PS . Sint unicii care au realizat cresterea exportului in Asia si America . Spune multe asta despre ce tip de capitalism au teutonii astia . Despre legatura stat , patroni si sindicate . Un tot unitar devotat cresterii bunastarii nationale .
La sudistii aia din PIIGS 🙂 aceasta legatura se reduce la bugetari super platiti , politicieni privilegiati si patroni plini de datorii acordate prin imprumuturi in baza influentei politice .
Diferentele se vad ca si efectele asupra nivelului de trai .
Theophyle
16/08/2012
buna Seara Stef 🙂 Ceea ce este foarte interesant este exact ceea ce ai identificat si tu legatura stat , patroni si sindicate, legatura care se pastreaza indiferent daca guverneaza stanga sau dreapta 🙂
Petronius.
17/08/2012
“Legatura” intre stat si sindicate exista si in Franta … si tot indiferent de culoarea guvernului 🙂 Ceea ce deosebeste Franta de Germania este insa faptul ca la franci legatura este una de tip conflictual.
Grevele franceze au ajuns deja de rasul lumii. Asadar, ma intreb eu: cum de se descurca totusi !? Raspunsul sau explicatia ar trebui sa dea mult de gandit.