Exporturile germane – echilibrul sau dezechilibru?

Posted on 16/08/2012 by

3


Degeaba avertizează experţii asupra unei recesiuni în septembrie, pentru moment, excedentul de exporturi germane îngrijorează OCDE”, titrează Der Standard. Anul acesta, organizaţia prevede că valoarea exporturilor germane va depăşi cu 200 de miliarde de euro – fie 6% din PIB – cea a importurilor. Mai mult decât China sau Japonia. Problema este că Berlinul contribuie astfel la dezechilibrele economice de pe continentul european şi ar putea să fie tras la răspundere de către Comisia Europeană, relatează Financial Times Deutschland.

În februarie, Bruxelles acoperise încă o dată greşelile germane ridicând pragul de alertă al excedentului echilibrului comercial la 6% din PIB. Dar nu va proceda la fel şi de data asta, consideră FTD, care prevede de asemenea că UE va recomanda Germaniei să investească în sectorul serviciilor pentru a relansa consumul şi a reduce astfel diferenţa faţă de exporturi.

Scandalizat de criticile la adresa economiei germane, Frankfurter Allgemeine Zeitung respinge dezbaterea asupra acestor “aşa-zise ‘dezechilibre’” pentru care “excedentele şi deficitele sunt probleme de aceeaşi anvergură”:

Dacă ţările generează, în permanenţă, deficite comerciale şi acumulează datorii pe plan extern, situaţia nu este mai bună. În felul acesta au intrat în criză ţările de la periferia zonei euro. Deficitul lor comercial reprezintă o lipsă de competitivitate. Excedentele germane, în schimb, reflectă forţa şi structura economiei. Aceasta produce bunuri de care este nevoie în altă parte. Acest lucru nu reprezintă o problemă.

Surse: Frankfurter Allgemeine Zeitung; Financial Times Deutschland;  Der Standard. Aduce PressEurop.