Mediapart: PES şi EPP – aveţi nevoie de un loc mai liniştit decât România

Posted on 17/08/2012 by

4


Site-ul francez Mediapart analizează modul în care s-a desfăşurat referendumul în România şi acţiunile Curţii Constituţionalesi in concluzie recomanda celor de la PES (socialistii) şi EPP (popularii), cele mai puternice partide politice din Europa, legătură cu congresul programat în această toamnă la Bucureşti să îl mute într-un loc mai liniştit decât România sau Ungaria, pentru a atenua presiunea politică”

Trebuie sa spun ca documentarea autorilor a fost surprinzator de buna. Am aflat si eu multe lucruri pe care nu le-am cunoscut. Site-ul francez subliniază că au existat locuri unde participarea la vot a trecut de procentul de 200 la sută. „În Constanţa, principalul oraş de la Marea Neagră, primarul social democrat Radu Mazăre a mers pe plajă însoţit de tinere fotomodele care i-au luat de mână pe înotătorii uituci şi i-au dus la secţiile de vot. În trei judeţe, participarea a fost mai mare decât media de 46 la sută: Mehedinţi – 69,2 la sută, Teleorman – 70, 2 la sută, Olt – 73,9 la sută, în fiecare caz cu 10 până la 15 procente mai mulţi alegători decât la ultimele alegeri, din iunie. De asemenea, au fost spitale, închisori sau sate izolate a căror rată de participare a fost mai mare de 120 la sută”, detaliază site-ul francez. Jurnaliştii adaugă că premierul Victor Ponta şi preşedintele interimar Antonescu au încercat să dea vina pe minoritatea ungară şi pe românii din străinătate şi să-i facă vinovaţi de lipsa de cvorum.

În continuare, francezii analizează „mutările” Curţii Constituţionale, care au dus la o amânare a definitivării rezultatului referendumului până în septembrie. „În prezent, 4 din 9 membri ai Curţii Constituţionale au fost aleşi de social-democraţi, dar mandatele lor vor expira în curând: mai exact, 3 din patru mandate expiră în vara aceasta. Aşadar, vara aceasta era foarte important pentru social-democraţi să controleze preşedinţia republicii, a Senatului şi a Camerei Deputaţilor. Iar oamenii din cele trei poziţii cheie sunt tocmai cei care au fost înlocuiţi în prima săptămână a lunii iulie”, mai arată site-ul francez.

Jurnaliştii francezi subliniază că deciziile Curţii Constituţionale, care „se bat cap în cap”, sunt extrem de periculoase. În primul rând, se pune problema devalorizării leului, ca urmare a deciziilor Curţii Constituţionale. „UE aşteaptă să vadă cine conduce acum ţara înainte de a garanta noi fonduri. România pare să aibă acum doi preşedinţi: unul suspendat, dar nu complet exclus din schemă, nici reinstalat, şi unul al cărui mandat a expirat”, subliniază Mediapart. Acelaşi site mai subliniază şi faptul că ţara noastră se află, într-un fel, sub ameninţarea unei lovituri militare, din moment ce, pe 12 august, colonelul în rezervă Mircea Dogaru a cerut „abolirea Curţii Constituţionale”, ameninţând că „dacă Curtea Constituţională nu validează referendumul şi Băsescu nu este înlocuit, vom duce tot acest conflict în stradă şi vom face haos”. n finalul articolului, francezii atrag atenţia asupra unei potenţiale influenţe a Rusiei în tot ceea ce se întâmplă în prezent în România. „Din fericire, contrar faptului că vocea Rusiei încearcă să genereze haos şi confuzie în România, există încă o ieşire onorabilă din această situaţie. In limba romana de la Adevarul.

Sursa in limba engleza: Mediapart: The “Russian mountains” constitutional court