Der Spiegel: Criza din România, ruşinea Europei

Posted on 19/08/2012 by

18


Der Spiegel este cel mai mare si important saptamanal  german. Lansat în 1947, afişând o independenţă agresivă, a fost la originea mai multor scandaluri politice. De la aparitia sa, Der Spiegel – “Oglinda” – a declarat război corupţiei şi abuzului de putere. Este  faimos pentru propriul lui jargon jurnalistic, adeseori agresiv, de multe ori criticat. Spiegel Online este cel mai important site de informaţie din Germania. Cu propria lui redacţie, urmează o linie editorială mai atractivă decât versiunea pe hârtie, dar şi articole mai profunde. Propune şi o versiune internaţională în limba engleză, care reia cele mai bune articole din revistă, dar are şi propriile sale rubrici. Iar în video, Spiegel TV propune patru flash-uri de informaţii pe zi în limbă germană ca şi subiecte de actualitate.

Articolul de mai jos este de o rara violenta, absolut justificabila. Un titlu de genul “Romania, Rusinea Europei” nu s-a mai vazut niciodata nicaieri. Cred ca in aceste zile este greu sa fi roman si sa traiesti in Germania, sper din toata inima ca titluri de o asemenea virulenta sa nu mai fie publicate dupa ziua de martea viitoare.

***

In tara EU Romania domnesc stari intolerabile. Clici politice secatuiesc tara, guvernul spulbera cu nerusinare legile, chiar si opozitia sta sub suspiciunea de coruptie. Recent, presedintele Curtii Constitutionale a solicitat ajutor Bruxellesului. Pe Ponta situatia asta nu il preocupa.

Monica Macovei se confrunta adesea in aceste zile cu fete neincrezatoare. Atunci cand europarlamentarul roman le explica colegilor straini miza crizei de stat din tara natala, simte scepticismul ascultatorilor. In timpul decalaratiilor nici macar nu mentioneaza multe din detaliile care ti-ar ridica parul in cap. Crede ca ar  parea suprarealiste.  “ Nu de multa vreme nu mi-as fi imaginat nici macar eu cu cata nerusinare pot sa incalce legile guvernantii” , spune Monica Macovei.

Fostul ministru al justitiei, ale carei reforme au netezit Romaniei calea spre aderarea in Uniunea Europeana la inceputul lui 2007 chiar nu exagereaza. Dureaza déjà de multe saptamani lupta acerba pentru putere dintre  guvernul  condus de premierul Ponta si Presedintele Traian Basescu.

Pentru a-l inlatura definitiv pe presedintele Basescu, suspendat  de Parlament in data de 6 iulie , guvernarea Ponta a ignorat legi in vigoare si hotarari ale Curtii Constitutionale sau a modificat regulile jocului chiar in timpul desfasurarii lor, prin hotarari de urgenta ale guvernului.

In acest timp, tara este paralizata de o disputa cel putin bizara referitoare la numarul real de alegatori: inainte de referendumul din 29 iulie, cand populatia a fost chemata sa voteze indepartarea sefului statului, guvernul a anuntat oficial un numar de  18,3 milioane de alegatori.

Dupa referendumul esuat din cauza neparticiparii la vot (a fost de numai 46% , fata de minim 50% necesar ) , executivul a afirmat ca de fapt nu exista decat 15-17 milioane de alegatori.

Ceea ce a devenit public saptamana trecuta la Bucuresti in legatura cu actiunile guvernantilor pare un scenariu intr-un  Stat de opereta: se pare ca guvernul si-a propus sa inventeze populatii de morti decedati fictiv  pe care sa-i scada din numarul total de alegatori eligibili. In acest fel vor sa demonstreze ulterior referendumului o participare de peste 50%, fortand ca  in acest fel referendumul sa fie declarat valid si Basescu demis.

Marturii despre acest scenariu stau in protocoalele interceptarilor telefonice publicate la data de 10 august de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). Transcrierile arata cum oficiali de rang inalt din Ministerul de Interne isi instruiesc subordonatii in falsificarea listelor electorale; unii participanti isi exprima socul atunci cand realizeaza amploarea si natura falsificarilor planificate ale datelor.

Lupta pe viata si pe moarte pentru cucerirea si jefuirea statului

Au fost deschise dosare de urmarire penala impotriva a doi oficiali de rang inalt din Ministerul Afacerilor Interne. Pentru demisionarul ministru de stat Victor Paul Dobre a fost solicitata permisiunea parlamentului, el beneficiind in prezent de imunitate parlamentara, fiind deputat.

Chiar inainte de publicarea protocoalelor ascultarilor, guvernul stabilise déjà liniile directoare ale fraudei electorale: la data de 7 august  a ajuns la media si a fost publicat un Memorandum al cabinetului Ponta pentru corectarea ulterioara a numarului de alagatori. Conform acestuia, pe langa decedatii inventati  ar trebui scosi din listele persoanelor cu drept de vot cei aproximativ  doua milioane de romani care lucreaza in strainatate.

Cum se desfasoara aceasta “afacere” este inca o problema deschisa. Saptamana viitoare  guvernul trebuie să depuna listele actualizate de candidati, pe baza cărora Curtea Constitutională va decide cu privire la validitatea referendumului. Apoi se va dovedi si  amploarea deceselor din România in ultimii ani.

Fraudarea planificata a alegerilor este doar un detaliu lupta pentru putere intre majoritatea aflata la guvernare si seful suspendat al statului.

Nu este o lupta de ideologii sau doctrine politice. “ In aceasta criza se exprima structura politica reala din Romania “ spune politologul AMP, care lucreaza printre altele in consultanta anticoruptie la Comisia Europeana . “ La noi domneste un clientelism competitiv; diverse clici duc o lupta pe viata si pe moarte pentru a cuceri statul si a-l jefui. Partidele politice din tanara noastra democratie sunt asemenea ostilor din evul mediu, ale caror recruti nu sunt platiti si traiesc din furt si cuceriri. De aici si intensitatea luptelor politice pe care le traim acum”.

Si opozitia sta sub suspiciunea de coruptie

Pe de o parte se afla  uniunea tripartita social liberala (USL), care guverneaza si in care sunt reunite cele mai puternice si mai corupte grupari politice, de cealalta parte se afla Partidul Democrat Liberal (PDL) apropiat presedintelui, care a guvernat pana la sfarsitul lui aprilie si care a fost rasturnat cu ajutorul dezertorilor din Parlament.

O coabitare cu Basescu nici nu a fost pusa in discutie de regimul Ponta aflat la guvernare de la inceputul lunii mai; telul declarat fiind  debarcarea sefului statului in maximum 60 de zile. Chipurile, Basescu si-a depasit competentele.

In realitate, multi politicieni banuiti de coruptie ai majoritatii aflate  la guvernare (USL) isi simt amenintate nemijlocit interesele de catre Basescu : reformele pe care le-a incurajat in sistemul judiciar si lupta impotriva coruptiei isi arata efectele: la sfarsitul lunii iunie ex seful de guvern Adrian Nastase – mentorul politic al lui Victor Ponta a ajuns in detentie  fiind condamnat din cauza unui scandal privind finantarea partidului. Alti politicieni au fost condamnati si impotriva altor 13 parlamentari se desfasoara procese.

Cu toate acestea, spune Alina Mungiu Pippidi, si presedintele suspendat are  partea sa de vina pentru criza. Este un politician polarizant si in ciuda prerogativelor reduse se vede ca “presedinte jucator” a tacut in prea multe cazuri de politicieni cu suspiciuni de coruptie din propria tabara.

Si totusi, reforma justitiei a lovit si politicieni PDL; cativa au fost condamnati si in prezent exista procese impotriva a cinci parlamentari PDL.

Strigat disperat de ajutor adresat Comisiei Europene si Curtii Europene

Pentru Romania, consecintele luptei pentru putere sunt agravante in orice situatie : abia ca se mai guverneaza. Saptamana trecuta si-a remaniat pentru a nu stiu a cata oara guvernul, in urma demisiei ministrului de interne Ioan Rus , care nu a dorit sa participe la frauda electorala.

Economia sufera din cauza razboiului din transeele politice, prognozele de crestere politica tocmai au fost corectate  in jos.

Celor mai noi turbulente li se adauga si un asalt asupra Curtii Costitutionale. Presedintele Curtii, Augustin Zegrean, s-a adresat lunea trecuta cu un strigat disperat dupa ajutor Comisiei Europene si Curtii Europene – un gest unic intr-o tara europeana: Guvernarea Ponta exercita presiuni masive asupra judecatorilor Curtii Constitutionale, a scris Zagrean.

Ministrul de externe  al Romaniei, Titus Corlatean i-a reprosat lui Zegrean ca strica reputatia Romaniei in strainatate.

Acest „Blizkrieg” impotriva institutiilor statului arata cat de fragil este statul roman” – spune filozoful Horia-Roman Patapievici, care a demisionat recent în semn de protest față de politica culturală a administrației Ponta ca director al Institutului Cultural Român (ICR).

Patapievici este “foarte pesimist”, el crede că criza din România va continua luni de zile. “Din păcate, celor mai mulți politicieni români principiile, cum ar fi respectul pentru lege și acțiune prudentă,  nu le sunt cunoscute”.

De multa vreme, parlamentarii de la Bruxelles și Washington se  tem că lucrurile sunt necontrolabile în România.Comisia Europeană și-a exprimat de mai multe ori îngrijorarea profundă față de evoluțiile din România, iar secretarul american de stat Hillary Clinton, a trimis un emisar pentru discuții la București.

Președintele interimar, Crin Antonescu a refuzat să tolereze orice imixtiune. “Întregul Departament de Stat american este dezinformat”, a izbucnit el într-un interviu televizat, iar ” președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, ” ar trebui să se abțină sa comenteze” “de undeva din vacanta”, “fara a sti ce se întâmplă aici. ” Articolul originalStaatskrise in Rumänien – Europas Schande”, tradus in limba romana de Elvira Popeti