Ştiri Europene – 27 August 2012 / La Mulţi Ani Moldova!

Posted on 27/08/2012 by

2


Barack Obama: Republica Moldova poate conta pe sprijinul SUA pentru găsirea unei soluţii la conflictul transnistrean. Şeful administraţiei de la Washington, Barrack Obama, apreciază recentele eforturi ale liderilor de la Chişinău de soluţionare a conflictului transnistrean şi menţionează că Republica Moldova poate conta pe cooperarea şi sprijinul Statelor Unite pentru găsirea unei soluţii în această problemă care să păstreze independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a țării. Preşedintele SUA, Barack Obama, a transmis un mesaj de felicitare preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cu ocazia Zilei Independenţei ţării. El subliniază în mesajul său susţinerea Statelor Unite pentru cursul de reformă prin care Republica Moldova s-a angajat să realizeze transformări politice şi economice. “Statele Unite rămân un partener devotat Republicii Moldova în eforturile sale de a deveni membru democratic şi prosper al comunităţii europene”, se spune în mesajul lui Barack Obama, potrivit Moldpress. În finalul mesajului său de felicitare, Barack Obama notează că anul următor cooperarea apropiată dintre cele două ţări va continua pe măsură ce autorităţile de la Chişinău vor munci pentru a le asigura cetăţenilor un viitor promiţător. Republica Moldova şi-a proclamat independenţa la 27 august 1991, prin votarea de către parlament a Declaraţiei de Independenţă, în momentul în care la Chişinău câteva sute de mii de oameni cereau dezlipirea ţării de fosta Uniune Sovietică. Capital.

Francezii vor un referendum privind tratatul european ce instituie regula de aur. Aproximativ trei sferturi dintre francezi declară că vor organizarea unui referendum pe tema tratatului european care instituie “regula de aur” a echilibrului bugetar, potrivit unui sondaj al institutului CSA pentru cotidianul L’Humanite.  Preşedintele francez, François Hollande, a ales calea parlamentară pentru adoptarea acestui nou tratat european care se va aplica începând cu 1 ianuarie 2013, dacă va fi ratificat de cel puţin 12 state. Astfel, 72% dintre persoanele intervievate au răspuns afirmativ la întrebarea dacă vor un astfel de referendum, însoţită de o explicaţie privind regula de aur, care “prevede o revenire la echilibrul bugetar până în 2016 şi s-ar impune astfel bugetului statului votat în fiecare an în Parlament”. Alţi 23 la sută au răspuns “nu”, iar 5 la sută nu s-au pronunţat. Printre simpatizanţii partidului socialist, proporţia persoanelor favorabile acestui mod de ratificare este cea mai mică, 66%, iar printre cei ai Frontului de Stânga, partidul comunist şi Partidul de stânga, în special, aceasta este cea mai ridicată, respectiv 80%. Simpatizanţii dreptei au răspuns afirmativ în proporţie de 75%. Sondajul a fost realizat prin telefon în perioada 21-22 august, pe un eşantion naţional reprezentativ de 998 de persoane cu vârste peste 18 ani. Adevarul

Germanizarea Europei: Cancelarul Angela Merkel vrea un pact de integrare politică. Guvernul german, condus de cancelarul Angela Merkel, vrea un nou tratat pentru o integrare politică mai profundă la nivelul Uniunii Europene, scrie publicaţia Der Spiegel, preluată de AP. Merkel este politicianul cu cea mai mare influenţă în deciziile luate de Uniune. Potrivit publicaţiei germane, care citează diplomaţi germani, Merkel vrea ca liderii europeni să înceapă să lucreze la un tratat la un summit care va fi organizat în decembrie. Prin acest pact, Curtea Europeană de Justiţie de la Luxembourg ar putea primi puterea de a monitoriza bugetele statelor membre şi de a pedepsi ţările care depăşesc limitele de deficit bugetar. Merkel a spus de mai multe ori că este nevoie de o integrare politică mai strânsă pentru a echilibra integrarea economică mai adâncă a statelor UE, rezultat al măsurilor prin care se încearcă salvarea zonei euro. ZF.

Seism de 7,4 grade în Pacific, în largul coastelor Republicii El Salvador. Avertizare de tsunami pentru toate ţările din America Centrală şi pentru Mexic. Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 7,4, s-a produs luni dimineaţă în largul statului El Salvador, a anunţat institutul american de geofizică USGS. Cutremurul s-a produs la ora 04.37 GMT (07.37 ora României), într-o zonă situată în Oceanul Pacific, în largul coastelor statului El Salvador, a precizat USGS. Epicentrul a fost localizat la 111 kilometri sud de oraşul Puerto El Triunfo. Centrul de alertă în caz de tsunami în Pacific a precizat că seismul a avut loc la o adâncime de 54 de kilometri şi că nu se ştie dacă a provocat un tsunami. Centrul a lansat totodată o avertizare pentru toate ţările din America Centrală şi pentru Mexic. Primele informaţii nu menţionează victime sau pagube materiale. Mediafax

Deutsche Welle: “Păcatul” capital al lui Traian Băsescu. Revenirea la Cotroceni a preşedintelui ales Traian Băsescu în urma deciziei Curţii Constituţionale de invalidare a referendumului este şi un prilej de reflecţie. Mai întîi trebuie spus că reluarea funcţiei de şef al statului nu reprezintă o victorie a lui Traian Băsescu şi cu atît mai puţin a PDL, ci o înfrîngere a tripletei Ponta-Antonescu-Voiculescu. Nu am auzit pe nici unul din liderii marcanţi ai USL să recunoască deschis că au fost înfrînţi în demersul lor de a-l demite pe preşedinte. I-am auzit în schimb că nu vor renunţa să repete o nouă suspendare, în viitor.

Cei 7,4 milioane de oameni care au votat pentru demiterea preşedintelui e firesc să se simtă frustraţi, însă mulţi dintre ei ar putea ieşi cu uşurinţă din această frustrare dacă ar cunoaşte şi ar accepta că regulile jocului nu au fost impuse de ei, ci de legi pe care politicienii le-au votat de-a lungul timpului, nu pentru întărirea “puterii populare”, ci spre folosul politicienilor, de orice culoare au fost şi sînt aceştia. Imediat după aflarea verdictului Curţii Constituţionale, Ponta şi Antonescu au luat din nou în braţe “poporul” care a votat pentru demiterea preşedintelui, cel din urmă declarînd că “şase politruci (de la CCR) au învins 7,4 milioane de oameni”. Victor Ponta s-a încurcat ca deobicei în propriile vorbe, afirmînd că “s-a dovedit că nu sîntem la putere, ci sîntem doar la guvernare.” Este o declaraţie năucitoare avînd în vedere că USL deţine un control confortabil în parlament şi ţinînd cont de faptul că primul ministru a repetat de nenumărate ori că Parlamentul este puterea cea mai importantă în stat.

Ce-i lipseşte USL-ului pentru a fi “la putere”? Desigur, subordonarea Justiţiei. Dan Voiculescu a spus-o în clar: “Nu vom avea toată puterea pînă cînd nu vom avea Justiţia.” Că USL-ul nu “are” Justiţia o dovedesc şi anchetele procurorilor asupra fraudelor de la referendum, procurori care nu se lasă intimidaţi nici de ameninţările liderilor USL, nici de emisiunile ce seamănă cu procesele staliniste de la televiziunile lui Voiculescu.

Crin Antonescu, tînăra speranţă a PNL care la alegerile prezidenţiale din 2009 a obţinut 2 milioane de voturi, nu vrea să renunţe la visul său, devenit obsesie, de a ajunge preşedinte. Dar mă tem că visul său se poate transforma în coşmar. Antonescu va trebui să dea seamă în faţa partidului şi în special în faţa baronilor locali de ce a pierdut această bătălie, în care miza principală era subordonarea Justiţiei prin numirea unui nou procuror general, a unui nou procuror şef al DNA, care să execute ordinele politice şi să îngroape dosare de mare corupţie, cum ar fi de pildă cel al lui Relu Fenechiu. Independenţa Justiţiei a făcut progrese importante în ultimii ani. Sîntem însă departe de a avea acel corp de judecători şi procurori care să fie, în totalitatea sa, imposibil de penetrat de puterea politică. În momentul în care Adrian Năstase şi Sorin Ovidiu Vîntu au fost condamnaţi definitiv şi obligaţi să-şi ispăşească fiecare pedeapsa, a fost semnalul de alarmă pentru o serie de oameni politici din toate partidele şi pentru clientela lor că Justiţia “are curajul” să-şi facă datoria.

“Păcatul” capital al lui Traian Băsescu a fost acela că a fost primul preşedinte care nu a mai acceptat pactul dintre mafiile transpartinice. Migraţiile masive din PDL înaintea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Ungureanu cred că nu sînt lipsite de legătură cu rolul asumat de preşedinte, anume acela de a lăsa Justiţia să-şi facă datoria. Sigur că nu putem afirma că nu avem şi procurori şi judecători care au făcut sau care sînt dispuşi să facă pactul cu diavolul. Problema este însă de corpul judiciar în ansamblul său, de ierarhii şi competenţe care să funcţioneze în afara ingerinţelor politicului.  Pentru acest “păcat” al său, preşedintele Traian Băsescu a avut şi are şi în momentul de faţă o serie de adversari şi în rîndul PDL. Dacă şeful statului va reuşi să ne convingă în continuare că avem o Justiţie puternică, cel puţin în această chestiune întoarcerea sa la Cotroceni va mai avea un cuvînt important de spus. Deutsche Welle