Le Monde: Reding nu vede România în Schengen

Posted on 02/09/2012 by

11


Comisarul pe Justiție și vicepreședintele Comisiei Europene, Viviane Reding, răspunzând unei întrebări directe venite din partea publicației franceze „Le Monde”, vicepreședintele Comisiei Europene Viviane Reding a spus că, din punctul ei de vedere, „nu ar fi surprinsă dacă statele vor decide să nu integreze imediat România” în Spațiul Schengen.

Viviane Reding a mai afirmat că membrii Comisiei Europene urmăresc foarte atent situația politică din România, după „un fel de puci parlamentar”. „Menţinem o supraveghere atentă după lupta politică teribilă din iulie şi august. Am putut cere oprirea unui fel de puci parlamentar. Am putut evita răul cel mai mare graţie acţiunilor determinate a numeroşi actori, între care Comisia Europeană, Parlamentul European, state europene, dar şi FMI. Derivele cele mai grave au putut fi limitate datorită Mecanismului de control şi verificare pe care l-am creat”, a declarat Viviane Reding în interviul acordat Le Monde.

Referitor la aderarea României în Schenghen, comisarul european pe Justiție a spus: „Este o decizie care va aparţine statelor membre UE, în unanimitate, dacă îşi vor deschide frontierele, pe baza unei analize politice. Întrebarea esenţială este de a şti dacă statul de drept român ne poate oferi încredere. Spaţiul Schengen nu se referă doar la funcţionarea tehnică a frontierelor, aşa cum evaluează Comisia Europeană. Implică şi o bună funcţionare a justiţiei şi garanţii în acest sens. Din punctul meu de vedere, nu aş fi surprinsă dacă statele vor decide să nu integreze imediat România“.

***

Ministerul Afacerilor Externe a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, că a luat notă cu surprindere de declaraţiile vicepreşedintelui CE Viviane Reding, susţinând că astfel de abordări creează premisele unui tratament discriminatoriu.

Ministerul de Externe precizează că aderarea României la spaţiul Schengen reprezintă un obiectiv strategic, asumat prin Tratatul de aderare a ţării noastre la UE, iar în iunie 2011, în cadrul reuniunii miniştrilor de interne ai Statelor Membre UE, a fost recunoscut în mod formal faptul că România a îndeplinit toate criteriile tehnice, conform acquis-ului Schengen. „Ca urmare, dată fiind încheierea cu succes a procesului de evaluare tehnică, Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne este forul care adoptă decizia politică de aderare a României la spaţiul Schengen“, mai precizează Ministerul român al Afacerilor Externe.

De asemenea, tocmai având în vedere atribuţiile Comisiei Europene, este şi mai surprinzătoare invocarea conexiunii între Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi aderarea la spaţiul Schengen. Astfel de abordări din partea unui înalt oficial european creează premisele unui tratament discriminatoriu faţă de un Stat Membru care şi-a îndeplinit toate obligaţiile, conform legislaţiei europene. Cum a precizat şi Comisia Europeană în nenumărate rânduri Mecanismul de Cooperare şi Verificare reprezintă un proces separat, iar autorităţile române sunt pe deplin angajate în respectarea recomandărilor acesteia“, arată Ministerul român al Afacerilor Externe.

***

Mare surprindere pentru dl Corletean carea intalnit-o pe dna Reding la Bruxelles si a iesit de acolo jumulit rau. Interesat de asteptat o intalnire intre dna Reding si unealta lui Felix, “Hot  Lips” Pivniceru, in special dupa indeplinirea ordinului lui Ponta si schimbarile la DNA si procurratura. Interviul original din Le Monde, in limba romana de EVZ.