Normalizarea relaţiilor dintre Germania şi România

Posted on 06/09/2012 by

0


Romania are o problema de imagine in Germania, dar fundamentele economice sunt foarte bune, iar punctele slabe, recunoscute de toata lumea, nu reprezinta bariere investitionale doar pe piata romaneasca, a declarat Anne Ruth Herkes, secretar de stat in Ministerul Federal al Economiei si Tehnologiei la un eveniment de marcare a 10 ani de la infiintarea Camerei de comert si industrie romano-germane.

“Cu totii stim ca Romania are o problema de imagine in Germania, dar si Germania are probleme de imagine in strainatate. Datele fundamentale economice ale Romaniei sunt foarte bune, iar competenta majora in domeniul industrial este un atuu convingator. Un plus este ca Romania nu a fost tentata sa se axeze preponderent pe servicii, renuntand la factorul productiv. Prin apartenenta la Uniunea Europeana, Romania a reusit sa-si creeze un cadru stabil, care ofera o imagine concludenta a caii pe care se va dezvolta Romania in continuare”, a declarat Anne Ruth Herkes. (Mediafax)

Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) si Ambasada Germaniei la Bucureşti au organizeazat astazi (joi) o dezbatere publică având ca temă oportunitatea investitiilor în România pentru întreprinderile mici şi mijlocii, la care va fi prezentă  Anne Ruth Herkes, secretar de stat în Ministerul Federal al Economiei şi Tehnologiei.

Un comunicat al AHK România arată că IMM-urile sunt cei mai importanţi jucători pe piaţa muncii si reprezintă baza economiei performante şi motorul inovaţiei şi al progresului tehnologic. ”Pentru a înţelege mai bine situaţia întreprinderilor mici şi mijlocii, dorim să analizăm şi să discutăm despre România ca amplasament investiţional. Rezultatele dezbaterilor vor conduce la o mai bună înţelegere a sectorului IMM, la formularea unor propuneri pentru factorii decizionali politici şi la un schimb de experienţă între Germania şi România. Dezbaterea îşi propune îmbunătăţirea condiţiilor cadru economice pentru IMM-uri, creşterea investiţiilor şi impulsionarea dezvoltării economice”, se arată în comunicatul citat.

Oficialul german a evitat sa indice care ar fi punctele slabe ale mediului de afaceri din Romania, totusi a declarat:

“Cunoastem limbajul oficial referitor la administratie lipsita de transparenta, birocratie, coruptie si despre care se stie ca ingreuneaza puternic procesul investitional. Romania nu este singura locatie unde exista bariere investitionale. Este nevoie de transparenta, conditii investitionale sigure, proceduri de licitatii transparente, fara coruptie”.

Advertisements