Ştiri Europene – 15 Septembrie 2012 / omul cu mâna moale

Posted on 15/09/2012 by

12


Papa Benedict al XVI-lea, în vizită în Liban: Primăvara arabă este un lucru pozitiv. Papa Benedict al XVI-lea a considerat vineri pozitive revoltele Primăverii arabe care au condus la îndepărtarea de la putere a regimurilor dictatoriale în Tunisia, Egipt şi Yemen. “Primăvara arabă este un lucru pozitiv, o dorinţă pentru mai multă democraţie, libertate, cooperare, unei identităţi arabe renăscute”, le-a spus jurnaliştilor în avionul care-l ducea de la Roma la Beirut, pentru prima sa vizită în Liban. “Acest strigăt de libertate, care vine din partea unui tineret mai favorizat cultural, profesional, care doreşte să participe la viaţa politică şi socială este o promisiune, un lucru foarte pozitiv şi a fost salutat de către creştinii noştri”, a explicat el. “Dar, adaugă Suveranul Pontif, ştim că strigătul libertăţii atât de important, atât de pozitiv, prezintă riscul de a uita un aspect fundamental al libertăţii, toleranţa faţă de celălalt. Trebuie să facem orice pentru ca ideea de libertate să meargă în direcţia corectă”. În opinia Papei, “demnitatea arabă renăscută implică reînnoirea «vieţii împreună», toleranţa majorităţii şi minorităţii. Libertatea trebuie să corespundă unui dialog mai mare, nu dominării unora de către alţii”. “Fundamentalismul este întotdeauna o falsificare a religiei. Misiunea Bisericii şi a religiilor este de a se purifica. Trebuie să arate clar că fiecare om este o imagine a lui Dumnezeu pe care trebuie să o respectăm”, le-a spus Suveranul Pontif jurnaliştilor care l-au însoţit în timpul călătoriei cu avionul de la Roma la Beirut. De asemenea, în ceea ce priveşte Siria, unde un conflict între forţele regimului şi opoziţie a provocat moartea a peste 27.000 de persoane, Papa Benedict al XVI-lea a declarat că “importul de arme trebuie să înceteze (…) întrucât în absenţa acestuia războiul nu poate continua”. “Trebuie să cerem oamenilor politici să se angajeze în mod real, cu toată forţa lor, (…) pentru pace, împotriva violenţei”, a adăugat Suveranul Pontif. Mediafax.

Fostul şef al BCE: Zona euro este epicentrul celei mai grave crize de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Zona euro este epicentrul celei mai grave crize după cel de-Al Doilea Război Mondial, care afectează toate economiile avansate, fapt care necesită decizii foarte responsabile, a declarat pentru CNBC Jean-Claude Trichet, fost preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE). “Europenii au o responsabilitate specială pentru că suntem epicentrul celei mai grave crize după cel de-Al Doilea Război Mondial. Acest fapt necesită decizii foarte responsabile”, a afirmat Trichet. În opinia sa, toate economiile avansate trec prin prima ajustare majoră de după război. “Când te uiţi la ce s-a întâmplat din 2007, a fost începutul unei ajustări a economiilor avansate. Trebuie să înţelegem, este rândul nostru. Nu putem cere restului lumii să ne finanţeze la nesfârşit, dacă cheltuim mai mult decât câştigăm”, a spus fostul şef al BCE. Trichet a făcut referire şi la câteva “convingeri naive” ale liderilor politici din perioada anterioară crizei, inclusiv aceea că sistemele financiare şi economice din lumea dezvoltată “sunt stabile şi rezistenţe” pentru că au absorbit spargerea bulei speculative în sectorul IT, aşa-numita “criză dotcom”, de la începutul secolului XXI. Integral in Ziarul Financiar.

Baza din Afganistan unde se află prințul Harry a fost atacată. Un atac împotriva taberei Bastion din sudul Afghanistanului unde este staţionat prinţul Harry s-a soldat, vineri seară, cu doi morţi în rândul coaliţiei Isaf, prinţul Harry aflându-se în afara oricărui pericol, conform declaraţiilor Isaf, citate de AFP. Asaltul cu arme uşoare şi cu ajutorul obuzelor şi/sau rachetelor a început aproape de miezul nopţii, ora locală, (22:30, ora României), a declarat sergentul Bob Barko Jr. de la centrul de presă al Isaf. Nicio activitate nu este în prezent raportată în jurul bazei britanice, situată în provincia foarte instabilă Helmand, a adăugat acesta. “Conform informaţiilor de care dispunem, prinţul Harry, supranumit capitanul Wales, este în afara oricărui pericol”, a declarat acesta pentru AFP. Doi membri ai forţei Isaf au murit în atac, a anunţat sergentul Barko Jr. adăugând că cel puţin alţi cinci soldaţi au fost răniţi, fără a preciza naţionalitatea victimelor, informează Mediafax. Isaf nu a precizat dacă atacul a început asupra taberei Bastion sau asupra taberei adiacente Leatherneck. Conform unui responsabil american al apărării aflat sub anonimat, cei doi soldaţi ucişi erau puşcaşi marini americani. Un alt responsabil american a calificat atacul drept “complex”. Prinţul Harry se afla la marginea bazei care adăposteşte soldaţii NATO. Adevarul International.

Proteste violente în toată lumea musulmană.  Protestele antiamericane, declanşate de un film ce critică islamul s-au extins în întreaga lume arabă. Din Egipt şi până în Sudan, musulmanii ofensaţi au ieşit pe străzi. O escaladare a violenţelor era previzibilă, în contextul în care vineri este zi de rugăciune pentru musulmani, dar şi de proteste. Protestele au început marţi, în faţa ambasadei americane de la Cairo şi în faţa consulatului SUA din Benghazi, în Libia. În cursul violenţelor de la Benhazi au fost ucişi patru americani, inclusiv ambasadorul Chris Stevens. Protestele au continuat apoi timp de două zile în mare parte din Orientul Mijlociu, în faţa reprezentanţelor diplomatice americane. Vineri, însă, la Tripoli, oraş din nordul Libanului, un fast-food american a fost atacat şi incendiat de aproximativ 300 de manifestanţi islamişti care protestau împotriva unui film antiislam produs în Statele Unite. Aceştia scandau şi împotriva vizitei Papei. Un om a murit. Violenţele au venit în contextul în care Papa Benedict al XVI-lea a sosit la Beirut pentru o vizită de trei zile. Papa s-a pronunţat împotriva fundamentalismului şi a îndemnat la toleranţă. Tot vineri, protestatarii ar fi reuşit să intre în ambasada Germaniei din Sudan. În Egipt, au existat ciocniri între Poliţie şi manifestanţi, la câteva străzi de ambasada americană din Cairo. Sute de oameni, strânşi în Piaţa Tahrir au sfâşiat steaguri americane şi au fluturat steaguri negre, islamice. Frăţia Musulmană, deja principala putere politică în această ţară, ceruse oamenilor să vină la protest după rugăciunea de vineri. Preşedintele Mohamed Morsi, deşi el însuşi membru al Frăţiei, a declarat însă la televiziune că egiptenii trebuie să protejeze ambasadele. Un cleric important din Indonezia, cea mai populată ţara musulmană, a cerut credincioşilor islamici să rămână calmi, în ciuda furiei pe care o resimt în legătură cu filmul. Hizbut Tahrir Indonesia, o mişcare care cere crearea unui stat pan-islamic, a acuzat însă Guvernul american pentru că a permis realizarea şi difuzarea filmului şi l-a numit “un act de barbarie, care nu poate rămâne nepedepsit”. Integral la RFI

FAZ: Omul care stie cine este. “Are o strângere de mână moale”, practică un discurs anti-occidental și ține cu orice preț să-l înlocuiască pe Traian Băsescu. Acesta este portretul președintelui PNL, Crin Antonescu, creionat de cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung într-un material intitulat “Omul care știe cine este”. reamintește episodul de săptămâna trecută, când Antonescu nu a participat la lucrările de deschidere a Senatului, al cărui președinte este, pentru că s-a aflat în vacanţă în Italia. “Atunci când a fost întrebat despre poziţia sa în legătură cu acest subiect, singurul răspuns a fost: “Ştiu cine sunt”. Acest episod relevă mai multe faţete ale personalităţii lui Crin Antonescu, precum şi părerea sa despre instituţia pe care o conduce”, comentează autorul articolului. “Are o strângere de mână moale” Portretul președintelui PNL, în câteva tușe, arată astfel: “Lider al Partidului Naţional Liberal care, împreună cu şeful PSD, Victor Ponta, a încercat, în vară, să-l demită pe Traian Băsescu, bazându-se pe susţinerea Parlamentului, Crin Antonescu are o strângere de mână moale”. Articolul mai trece în revistă traseul profesional și politic al lui Antonescu, inclusiv candidatura la prezidenţiale din 2009. “În primăvara lui 2012, PNL, PSD şi micul Partid Conservator, condus de mogulul şi securistul Dan Voiculescu (“Felix”), au făcut o alianţă pentru detronarea lui Băsescu. Au existat diferenţe de program politic între cele trei partide, dar acestea nu au fost tactice”, scrie presa germană, care observă că “nu Ponta, ci Antonescu a fost forţa motrice din spatele încercării de demitere a lui Băsescu”. “Iniţial, Victor Ponta a vrut să aştepte, dar scandalul de plagiat în care a fost implicat, precum şi condamnarea mentorului sau, fostul premier Adrian Năstase, au grăbit lucrurile”, scrie cotidianul german, citat de . Ton anti-occidental După ce apreciază că noua majoritate guvernamentală a ocupat rapid – uneori cu violarea legii – poziţii cheie în administraţie, cotidianul analizează prestația lui Antonescu în postura de președinte interimar pe care a ocupat-o cât timp a fost suspendat Traian Băsescu. “Timp de trei săptămâni, până când Curtea Constituţională a stabilit că nu a existat cvorum pentru referendumul de demitere, Antonescu a fost preşedinte. Timp în care a acuzat SUA şi Uniunea Europeană că s-au amestecat în treburile interne ale României şi i-a iritat pe Angela Merkel şi pe Jose Manuel Durao Barroso (…). Ofensat de criticile Vestului, liberalul loveşte înapoi, folosind un ton anti-occidental”, observă FAZ, în articolul a cărui concluzie este că “preşedintele Senatului României, Crin Antonescu, ţine cu orice preţ să-l înlocuiască pe actualul preşedinte al ţării, Traian Băsescu”. Original in FAZ, aduce EVZ