Îndreptar de presa europeana (3) – cine este cine?

Posted on 19/09/2012 by

3


Vezi postarea anterioara despre presa in limba franceza – Elvetia si Belgia

Presa in limba franceza

Franta

Le Monde. Autoproclamat “ziar de referinţă, de centru-stânga”, “Lumea” este principalul cotidian francofon al planetei, cu 35 000 exemplare difuzate în afara Franţei. “Cotidian de seară” de la fondarea sa în 1944, el este în realitate un cotidian de prânz fiindcă închide ediţia dimineaţa la 10. Mult timp reputat pentru austeritatea lui, şi-a modernizat macheta de curând, ea fiind mai aerisită, şi conţinutul, mai accesibil, pentru a-şi mări audienţa. A fost acuzat de Le Figaro prin publicarea a unor documente din arhiva Mitrokhin, care acuza ziarul Le Monde, principalul concurent ca ar transmite mesajele KGB-ului, destinate Occiudentului si in special opiniei publice de stanga din Franta. Cu mai mult de 40 milioane de vizite pe lună, lemonde.fr este principalul site de informaţie în limba franceză. Pe lângă articolele ediţiei imprimate, site-ul găzduieşte blog-urile ziariştilor, propune actualizări ale ştirilor, fotografii şi conţinuturi video. Apare la Paris in limba franceza. Circulaţie : 340.131. Site on-line.

Le Figaro. Creat în 1828, Le Figaro este decanul cotidianelor franceze. Clar poziţionat la dreapta –  titlul aparţine familiei Dassault, mare grup de aeronautică civilă şi militară. A fost implicat in multe investigatii de succes inclusiv scandalul de scufundarea vasului Rainbow Warrior de catr serviciile de informati francez. A publicat documente din arhiva Mitrokhin, care acuza ziarul Le Monde, principalul concurent ca ar transmite mesajele KGB-ului, destinate Occiudentului si in special opiniei publice de stanga din Franta. Este apreciat mai ales pentru paginile sale internaţionale şi pentru suplimentul său consacrat actualităţii economice. Apare la Paris in limba franceza. Circulaţie : 336 939. Site on-line.

L’Express. Construit pe modelul săptămânalelor “Der Spiegel” sau “Time”, L’Express este unul dintre principalele săptămânale generaliste franceze. Fondat de Jean-Jacques Servan-Schreiber. Încă de la crearea sa, în 1953, a avut în coloanele sale semnături ilustre cum ar fi cele ale lui Albert Camus, Jean-Paul Sartre, André Malraux şi Françoise Sagan. Cunoscut pentru poziţiile sale anticolonialiste şi orientat mult timp la stânga, L’Express şi-a schimbat orientarea la începutul anilor 1980 pentru a se poziţiona fără echivoc la dreapta. Aparţine astăzi grupului franco-belgian Roularta. Apare la Paris in limba franceza. Circulaţie : 568 000. Site on-line.

Les Echos. Fondat în 1908, Les Echos este un cotidian francez cel mai insemnat în domeniul informaţiei economice şi financiare. Proprietate al grupului de mărci de lux LVMH, el urmăreşte o orientare liberală. Paginile Idei şi Dezbateri propun analize ale unor economişti recunoscuţi (Joseph Stiglitz, Kenneth Rogoff, etc.). In 2004 a castigat Premiul EPICA (premiu pentru creativitate si ajutor artelor vizuale)  Creat în 1996, situl internet lesechos.fr prreia articolele versiunii imprimate şi conţine în egală măsură câteva bloguri ale jurnaliştilor. Apare in limba franceza. Circulaţie : 132 000. Site on-line.

Le Canard enchaîné este un săptămânal satiric francez fondat în 1915. Independent (salariaţii sunt singurii săi acţionari) şi adeseori bine informat, are la activ mai multe dezvăluiri senzaţionale şi a fost declanşatorul mai multor sacndale. In paginile sale semnează mulţi dintre cei mai buni desenatori şi caricaturişti francezi, cum ar fi Cabu, Pétillon sau Martin Veyron. Site-ul este o vitrină a revistei şi nu dă liber acces la conţinutul acesteia. Circulaţie : 537 000. Site on-line.

Charlie Hebdo. Charlie Hebdo este un săptămânal satiric francez fondat în 1970. Independent, combină jurnalismul de investigaţie cu reportaje din Franţa şi din străinătate, iar caricaturile şi desenele sunt adeseori crude şi incorecte politic. Mai mulţi desenatori care se numără printre cei mai talentaţi din generaţia lor, cum ar fi Cabu, Wolinski, Willem, Johann Sfar sau Tardi, colaborează sau lucrează la acest săptămânal. Printre ţintele preferate ale Charlie Hebdo, sectele, extrema dreaptă, catolicismul, islamismul şi Nicolas Sarkozy. Circulaţie : 55 000 Site on-line. Site on-line.

La Croix. Creat în 1880 de către o congregaţie de catolici din “ordinul înălţării”, “Crucea” este un cotidian catolic de informaţie. În fruntea actualităţii religioase, se defineşte totuşi ca un ziar generalist. Deşi consacră o parte importantă a paginilor sale subiectelor de societate, el cultivă în acelaşi timp o anumită singularitate în alegerea subiectelor de primă pagină, adeseori diferite de cele ale altor cotidiene franceze. Apropiat de principiile conciulului Vatican II, care proslăveşte oecumenismul şi deschiderea Bisericii către lumea modernă, La Croix este adeseori considerat ca un ziar “catolic de stânga”. Titlul aparţine grupului Bayard. Circulaţie : 104 000Site on-line.

 

Advertisements