Ştiri Europene – 24 Septembrie 2012 / o lume marcată de frustrări şi turbulenţe

Posted on 24/09/2012 by

4


Gazprom s-ar putea împărţi în două pentru a scăpa de ancheta CE. Monopolul rus de export al gazelor Gazprom îşi va restructura operaţiunile europene pentru a se conforma cerinţelor Uniunii Europene în domeniul energiei şi a scăpa astfel de investigaţia Comisiei Europene (CE) referitoare la practici anti-concurenţiale, scrie presa rusă, preluată de EurActiv. În prezent, Gazprom vinde gaze Europei prin unitatea Gazpromexport. Aceasta este unicul acţionar al Gazprom Germania, care gestionează operaţiunile grupului rus în Europa prin firme ca Britain Gazprom Marketing & Trading Limited şi Gazprom Schweiz AG, şi prin participaţii în Wingas şi Wintershall. Gazele naturale ruseşti acoperă 40% din importurile totale de gaze ale UE. Gazprom va crea două unităţi, respectiv Gazprom Storage & Transport, care ar prelua Gazprom Germania plus infrastructura de transport şi stocare gaze, şi GMT Holding, care ar consolida operaţiunile de furnizare. Ambele divizii ar fi înregistrate în Elveţia, potrivit RBK, care citează surse apropiate situaţiei. Grupul rus s-ar conforma astfel legislaţiei Uniunii Europene, care interzice companiilor de energie să controleze operaţiuni de distribuţie şi transport concomitent. Această regulă, în vigoare din 2009, a fost adoptată de UE pentru a încuraja concurenţa pe piaţa de energie şi a reduce dependenţa Europei de gazul rusesc. Gazprom s-a opus iniţiativei. De asemenea, Gazprom ar fi protejat de alte investigaţii dacă îşi înregistrează cele două unităţi în Elveţia, în afara UE, potrivit Interfax. O alternativă luată în considerare de Gazprom a fost ca grupul să preia în totalitate Gazprom Germania şi Gazprom Marketing & Trading. În acest fel însă ar fi apărut costuri adiţionale la plata dividendelor pentru Gazprom Germania. Integral in ZF

ONU: reuniunea liderilor mondiali, marcată de frustrare şi turbulenţe. Revoltele democratice din lumea arabă şi cererea palestinienilor de aderare la Naţiunile Unite au stârnit emoţie şi speranţă la reuniunea de anul trecut a liderilor mondiali. Dar, cu războiul ce face ravagii în Siria, cererea palestiniană a fost marginalizată. Protestele mortale provocate de filmul “Inocenţa musulmanilor” fac ca starea de spirit în timp ce începe Adunarea Generală a ONU de anul acesta să fie de frustrare şi dezamăgire, relatează AFP. Cei peste 120 de lideri care se întâlnesc în această săptămână la Adunarea Generală şi în cursul evenimentelor pe marginea ei, vor fi, de asemenea, preocupaţi de posibilitatea unei lovituri israeliene împotriva instalaţiilor nucleare ale Teheranului, de incursiunile Al-Quaeda în regiunea Sahel din Africa de Vest şi de primul declin din ultimii ani al ajutorului internaţional destinat ţărilor în curs de dezvoltare pentru a combate sărăcia. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat că sesiunea ministerială, ce începe marţi, are loc într-un “moment de criză şi de tranziţie”. Adevarul.

Der Spiegel: Gaura din bugetul grec este dublă faţă de estimări. “Grecia are o “gaură” în buget de circa 20 mld.euro, aproape dublu faţă de estimarea iniţială”, scrie cotidianul german Der Spiegel. Autorităţile de la Atena trebuie să taie din cheltuieli şi să crească veniturile pentru a acoperi deficitul, acţiuni esenţiale pentru respectarea angajamentelor faţă de creditorii externi, mai notează publicaţia germană, citată de Mediafax. Guvernul elen aşteaptă încă din iunie o tranşă de 31 miliarde de euro de la fondul de urgenţă al zonei euro şi de la FMI, în timp ce recesiunea economică a devenit mai puternică decât se anticipa. Şi oficialii zonei euro au admis că cel de-al doilea program de ajutor extern convenit cu Grecia la începutul anului s-a îndepărtat puternic de obiective. Premierul elen, Antonis Samaras, a întrebat de mai multe ori dacă Troica creditorilor externi – Comisia Europeană, FMI şi Banca Centrală Europeană – ar accepta ştergerea unei noi părţi a datoriei ţării, potrivit Der Spiegel. Între timp, un nou conflict a izbucnit între guvernul german şi Comisia Europeană, referitor la momentul în care se poate vota asupra unui nou ajutor financiar pentru Grecia. În timp ce Comisia vrea ca problema să fie decisă la Consiliul European de la mijlocul lunii octombrie, Berlinul consideră că date sigure vor fi disponibile cel mai devreme în noiembrie, scrie revista. Un purtător de cuvânt al executivului comunitar a declarat, vineri, că delegaţia reprezentanţilor creditorilor internaţionali ai Greciei, care supraveghează programul de ajutor financiar al ţării, va lua “o pauză” în negocierile cu guvernul de la Atena, urmând să revină într-o săptămână. Cotidianul elen Kathimerini a scris vineri, citând oficiali şi diplomaţi din UE, că raportul Troicii ar putea fi amânat până după 6 noiembrie, pentru că se doreşte evitarea oricărui şoc în economia mondială înainte de alegerile din Statele Unite. Raportul era aşteptat în cursul lunii următoare, posibil înaintea unei reuniuni a miniştrilor de Finanţe din zona euro de pe 8 octombrie.Analiza va reprezenta o bază pentru decizia de a furniza o nouă tranşă de ajutor Greciei, în lipsa căreia statul elen ar putea rămâne fără bani pentru salarii şi pensii, să intre în incapacitate de plată şi să fie nevoit să părăsească zona euro. Original in Der Spiegel, aduce RFI.

Criza zdruncină încrederea în conceptul de Europă unită. Doar fiecare al treilea european crede că fuziunea economică europeană reprezintă un avantaj pentru ţara sa. Nu cu mult timp în urmă, integrarea europeană era dorinţa oricărui cetăţean din sud-estul continentului. Croaţia, stat acceptat în UE în urma încheierii negocierilor, atrăgea invidia ţărilor din fosta Iugoslavie. Dar dorinţa şi invidia europenilor din afara spaţiului comunitar au pierit odată cu instalarea crizei. Cu fiecare strigăt de ajutor sosit din direcţia Atenei, Romei sau Madridului, ideea de integrare şi-a pierdut din farmec. O tendinţă constatată atât în ţările membre cât şi în cele care aspiră la statutul de partener cu drepturi depline. Conform unui recent studiu al fundaţiei Bertelsmann, până şi germanii – cândva cei mai entuziaşti europeni – şi-au pierdut încrederea în Europa. Traversăm o perioadă în care vechile certitudini: “Europa e bună, Europa înseamnă progres, Europa înseamnă bunăstare” au devenit îndoieli. Iar în privinţa acţiunilor de salvare a ţărilor aflate în dificultate, germanii au ajuns să-şi pună întrebarea: investim bani în nişte acţiuni despre care nu ştim cum se vor sfârşi? Răspunsul vine din partea profesorului Hans-Jürgen Axt, de la Universitatea Duisburg-Essen, sub forma unei alte întrebări: “Ce s-ar fi întâmplat oare dacă n-ar fi existat Europa?”. Faptul că fiecare ţară îşi apără acum propriile interese nu înseamnă automat dispariţia solidarităţii, crede Axt. Dar conflictele se vor înmulţi dacă europenii vor repeta obsesiv aceleaşi întrebări: va rezista Grecia în UE? Sunt oare suficiente intrumentele de solidaritate aflate la îndemâna europenilor? Nikolaus Graf Lambsdorff, responsabil pentru Europa de sud-est, Turcia şi ţările EFTA (Asociaţia Europeană a Liberului Schimb) în Ministerul federal al Afacerilor Externe, consideră că Germania încurajează în continuare procesul de extindere a Uniunii. “Germania este şi va rămâne cel mai activ stat membru al UE”.  Nu în ultimul rând, Republica Federală vrea să-şi protejeze “investiţiile” din răsărit – adaugă Lambsdorff. Cel puţin în Balcanii de Vest, Germania a finanţat numeroase iniţiative. În aproape toate statele, Republica Federală este un partener politic şi economic important. Integral la Deutsche Welle.

Elveţienii au spus DA fumatului în spaţii publice. Alegătorii din Elveţia au respins propunerea de a elimina fumatul din spaţiile publice închise în cadrul unui referendum. Fumul de ţigară nu afectează numai aerul înconjurător, ci şi hainele şi pielea fumătorilor Cu toate că Geneva a votat în favoarea propunerii, rezultatele din celelalte 25 de cantoane au indicat că populaţia se opune măsurii. Hotelurile, restaurantele şi barurile au camere speciale pentru fumători, însă criticii susţin că sănătatea oamenilor care muncesc în aceste locuri este supusă multor riscuri. În unele cantoane, peste 70% dintre votanţi au respins interdicţia de a fuma. Rezultatul referendumului a fost primit cu entuziasm de Federaţia Afacerilor din Elveţia, precizând că “iniţiativa ar fi impus costuri suplimentare din partea afaceriştilor”. EVZ.

Legislative în Belarus: opoziţia nu obţine niciun loc /oficial. Comisia Electorală Centrală din Belarus a anunţat duminică noapte că este “puţin probabil” ca opoziţia să obţină un loc în parlamentul acestei foste republici sovietice la alegerile legislative. Comisia a anunţat că 109 din cele 110 locuri au fost ocupate după numărarea voturilor, citând numele circumscripţiilor, fără a preciza dacă este vorba despre deputaţi ce îl sprijină pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko, notează AFP. Dar, când a fost întrebată de un jurnalist într-o conferinţă de presă la Minsk dacă opoziţia a obţinut locuri, preşedintele Comisiei, Lidia Ermoşina, a declarat: “Acest lucru este puţin probabil. Niciuna dintre regiuni nu a transmis informaţii în acest sens”, a spus ea. Noii aleşi nu au fost anunţaţi decât cu numele lor de familie, dar, potrivit analiştilor, noul parlament va fi compus numai din membri pro-Lukaşenko. Rata de participare a atins 74,3%, a subliniat Ermoşina. O cifră aprig contestată de opoziţie ai cărei observatori au estimări mult mai mici. Agerpres