Un ajutor XXL pentru “nevoiaşi”

Posted on 24/09/2012 by

1


Grecia, Spania, Cipru: UE prevede un pachet de salvare XXL“, anunţă Financial Times Deutschland. Cotidianul financiar din Hamburg dezvăluie faptul că toţi conducătorii zonei euro pregătesc un pachet de salvare mai important decât fusese prevăzut iniţial, pentru a veni în ajutorul “copiilor fragili” ai zonei euro. El ar trebui să fie validat cel târziu în noiembrie:

ar putea fi decise de comun acord modificări ale pachetului de salvare a Greciei, ca şi la programul prevăzut pentru Cipru, plus un al doilea apel la ajutor din partea Spaniei. Calculul din spatele acestui montaj este de a putea prezenta pachetul ca o soluţie globală presupusă să ducă la cristalizarea tuturor eforturilor întreprinse până acum, în combaterea crizei.

FTD aminteşte că, aşa cum a dezvăluit săptămânalul Der Spiegel, în Grecia a fost descoperită o lipsă de finanţare de 10 miliarde de euro, privind cel de al doilea pachet de ajutorare (până în 2014), şi că în Portugalia politica de austeritate şi-a atins limitele.

Referindu-se tot la Der Spiegel, Kleine Zeitung, din Graz, pune pe prima pagină cifra 2 urmată de 12 zerouri, pentru a afirma faptul că Mecanismul European de Stabilitate (MES), va fi dotat cu un levier financiar care îi va permite să-şi mărească rapid capitalul, până la 2 000 de miliarde de euro în loc de 500 de miliarde prevăzute iniţial. Scopul: a fi apt pentru salvarea unor ţări mai mari, ca Italia şi Spania, explică acest cotidian:

FESF, fondul care a precedat MES, va servi ca model. El dispune de un instrument permiţând fondurilor publice să nu acopere decât părţile cu risc sporit. Restul este presupus să sosească via unor creditori particulari, pentru care riscul va fi mai puţin important. Conceptul nu a funcţionat cu FESF întocmai din cauza lipsei acestora din urmă. Aduce PressEurop.