MRU despre: “Relatiile germano-romane: ce ne uneste, ce ne desparte”

Posted on 26/09/2012 by

3


Conferinta a lui MRU in  Sala grupului SPD, Cladirea  Reichstagului, Berlin

 Stimata d-nă  Dr. Susanne Kastner,

Excelentele voastre,

Stimate doamne , stimati domni, dragi prieteni,

Ne aflăm astazi aici pentru a marca a 20 Aniversare a semnării Tratatului de bază dintre Republica Federală Germania și România din 1992.

Multumesc Forumului Germano-Român si Ambasadei României pentru invitatia la această conferinta.

Ce ne leagă? Dacă mă uit retrospectiv la istoria noastră, văd doar evenimentele comune, nu deosebirile. Există multe lucruri comune in istoria germano-română, cu bune si cu rele.

Impărtăsim 132 de ani de relatii diplomatice. De aici impărtăsim o istorie comună, bazată pe aceleasi  valori, realizări istorice si legături culturale . Geografia a consolidat legăturile dintre popoarele si statele noastre.

Avem un patrimoniu comun în calitate de europeni, valori și principii comune: conceptualizare a creștinismului latin, demnitatea persoanei umane ca individ și persoană, drepturile omului, egalitatea în fața legii, democrația. Patrimoniul nostru comun are o importanță chiar si mai mare atunci când luăm în considerare o perspectivă globală.

Istoric:

Relațiile diplomatice dintre România și Germania isi au inceputurile din timpul Revoluției de la 1848, când guvernul interimar de la București a trimis doi diplomați către Franța și Germania pentru a reprezenta problemele principatelor  române.

Astfel, în luna iulie 1848,  A. G. Golescu-Negru a fost trimis ca agent la Paris, iar  Ioan Maiorescu a fost acreditat pe langa guvernul și parlamentul german de la Frankfurt.

Liderii revoluției din Tara Româneasca au mentionat  în scrisoarea de acreditare a lui Ioan Maiorescu că acesta este un agent ” acreditat pe lângă legiuitorul german” si „ imputernicit să negocieze atat în numele sau,  cat și în numele poporului și sa-si asume obligațiile “

După alegerea domnitorului  Alexandru Iona Cuza in Moldova și Țara Românească, au fost trimise  în capitalele europene alte figuri politice românești, astfel încât a fost obtinuta de la  marile puteri aprobarea alegerilor duble. La Berlin a fost trimis  intâi Ludovic Steege, iar  Ștefan Golescu mai târziu.

La 6 mai 1872 a fost fondată în Berlin  prima reprezentanta diplomatică din România; aceasta a fost a cincea reprezentanta, după Constantinopol, Paris, Belgrad și Viena. Agentul diplomatic a fost acreditat atât  pentru Berlin,  cât si pentru Rusia, pâna  la infiintarea la 24  Martie 1874 a reprezentantei diplomatice în St Petersburg. Din cauza dependenței României de Imperiul Otoman, atat  agenția din  Berlin cât și cea din Viena  nu au avut  un statut oficial, ci doar unul formal.

 La  20 februarie 1880,   Germania (împreună cu Marea Britanie și Franța) au recunoscut independența  României și au convenit ca agenția diplomatică de la Berlin să se transforme in legatie. Până cand s-a cazut de acord in ceea ce priveste relațiile diplomatice, iar agenția s-a transformat în ambasadă, ea a fost condusa de Theodor Rosetti (1872 – 1874), Nicolae Crețulescu (1874 – 1876)., Titu Maiorescu (1876), Al DEGRE (1876 – 1878) – regia și Vîrnav Litenau (1880, 1878). De Ambasada din Berlin depindeau consulatele din Berlin, Hamburg, Frankfurt, Stuttgart și Leipzig. Ambasada Germaniei din  București s-a deschis la data de 1 martie 1880, avand subordonate consulatele din București, Iași, Brăila, Galați, Constanța, Craiova și Giurgiu .

Cu 132 ani în urmă, la 20 Februarie 1880 s-a înregistrat inceperea relațiilor diplomatice dintre Germania și România. Acesta este o piatra de hotar în istoria ambelor țări.

Anterior (in 1872), primul român, Theodor Rosetti, a condus misiunea diplomatică deschisa la Berlin.

 După Congresul de la Berlin din 1878 și dobandirea independenței statului român , Karl de Hohenzollern-Sigmaringen a fost incoronat ca Regele Carol I de România.

 Acesta este un început oficial corespunzător. O mare parte din modernizarea statului român a fost realizata in timpul domniei lui Carol I: independenta statului , o constitutie foarte moderna pentru timpul ei,  infrastructură și dezvoltare economică.

Nasterea României moderne a inceput în timpul domniei lui Carol I , fiind continuata de regele Ferdinand.

 Se afirma adesea că regele Carol I este  responsabil pentru impamantenirea unor caracterisici în România : integritate, perseverență, precizie.

Istoria noastră comună isi are originile in secolul al 12- lea. Colonizarea sașilor , cea mai veche comunitate germană stabilită in sud-estul Europei, – a avut loc pe teritoriul României de azi, în secolul al 12-lea . Șvabii din Banat și așa-numitii șvabi de  Satu Mare au venit in secolul al 18 -lea.

Contribuția de secole a minorității germane în societatea noastră, economia, cultura este de neprețuit. Minoritatea germană a fost și rămâne în continuare fundamentul relațiilor noastre.

În parte, aceasta este o istorie comună într-o Europă divizată. Amintirile noastre privind Zidul Berlinului sunt în continuare actuale. Ceea ce a taiat atunci  Europa, Germania și a împărțit Berlinul ne uneste astazi. Amintirile unui coșmar celebru este acum parte din istoria noastră comună. Și nimeni altcineva nu poate înțelege mai bine pe noi și trecutul nostru. Zidul Berlinului și cortina de otel pentru țara noastră și oameni nu mai sunt simboluri ale opresiunii și ale lipsei de libertate, simbolurile de teren și de granița dintre ideologii, economii și state, ci caracteristici comune. Ceea ce reprezinta abstracțiuni pentru celelalte natiuni  pentru noi au semnificatie emoțională in sensul dureros. Un moment trist în trecutul nostru a devenit  o caracteristică comuna.

Geografia  ne leaga de asemenea. “Raul din inima Europei”, “Fluxul mitic”, Fluxul  fără sfârșit,” – acestea sunt doar cateva din etichetele care sunt atașate celui de- al doilea fluviu ca lungime din Europa. Dunărea izvorăste  în Germania și se varsă în Marea Neagră în România. Din Pădurea Neagră la Marea Neagră, Dunărea străbate o mare parte a Europei, conectand  oamenii noștri, economiile și culturile noastre  mai mult decât orice râu din lume. Dunărea nu a fost niciodată o barieră între noi. Strategia Dunării este acum o initiativă politică în cadrul UE, sustinuta semnificativ de ambele țări .

Si  cultura ne unește  : România se simte în mod tradițional strâns legată de spatial cultural german. Prin minoritatea germană si tradiția culturală comună, se mentine  treaz  interesul  creșcut  pentru  limba și cultura germană în România. Relațiile culturale dintre Germania și România sunt  diverse.

Numeroase organizatii de politici educationalem precum și fundații private activeaza  în România în domeniul cultural.

Astăzi, relațiile politice și economice sunt foarte puternice. Germania este pentru România partenerul comercial numarul unu. Suntem parteneri în Europa și NATO, precum și în alte forumuri regionale și internaționale. Perspectivele pentru relațiile noastre sunt excelente. Provocările legate de viitor le putem depasi impreuna.

Săptămâna viitoare, in 3 Octombrie se sărbătorește reunificarea Germaniei. Noi sărbătorim alaturi de dvs.

 Cu ocazia Zilei Nationale a Germaniei, vă rog să-mi permiteți, la sfârșitul scurtului meu discurs, sa va doresc succes in toate eforturile dumneavostră, sănătate și fericire.

Vă mulțumesc calduros pentru atenție.

 A tradus din germana Ela Popeti – Timisoara

Advertisements