O vizită de pomină – Merkel în Grecia

Posted on 10/10/2012 by

0


O primire de pomină i-au făcut elenii cancelarei germane Angela Merkel: cu onoruri militare şi cu drapele pe care era înscrisă zvastica. Şi aceasta deşi şefa guvernului de la Berlin a sosit la Atena spre a-i consola şi încuraja pe locuitorii Greciei, grav afectaţi de criză.

Dar dincolo de toate avertismentele conform cărora nu ar trebui supraevaluate protestele ce au acompaniat sejurul de doar cîteva ore al Angelei Merkel pe pămîntul Eladei, ar trebui ca europenilor să le dea totuşi de gîndit următorul aspect, scrie FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG pe prima pagină: demonstraţiile anti-Merkel au scos la iveală cît de rapid poate Europa recădea în vechile reflexe şi stereotipii atunci cînd uleiul motorului unificării, anume bunăstarea pentru toţi, seacă. Grecilor le merge desigur mult mai rău decît creditorilor lor dar nu este mai puţin legitim ca şi în ţările mai bogate să se facă tot mai puternic auzită următoarea întrebare: ce sens poate avea solidaritatea faţă de statele care în loc de mulţumiri proferează injurii la adresa celor care le dau o mînă de ajutor, conchide ziarul citat.

Furioşii atenieni comit o eroare fatală – deduce din neutra Elveţia TAGES-ANZEIGER, comentînd „primirea” făcută de greci Angelei Merkel. Ei sunt cei care decenii la rînd au reales aceeaşi clasă politică incompetentă şi coruptă. Nu puţini au profitat de pe urma corupţiei şi a sistemului deficitar de impozite. Nu mai puţin falsă este impresia că Merkel ar putea la un semn rezolva nu doar problemele Greciei ci şi cele ale întregului continent. Nu cancelara germană este de vină pentru mizeria în care a ajuns ţara, Merkel nu este regina Europei ci doar şefa unei coaliţii de guvernămînt cam iritabile.

Motivele acestei nervozităţi le deduce tot din Elveţia NEUE ZÜRCHER ZEITUNG: ştiind că germanii sunt tot mai puţin dispuşi să transfere sume tot mai mari de bani în ţările flancului sudic al zonei monetare comune, Merkel s-a ferit să adopte în Grecia postura mătuşii bogate care împarte pomeni rubedeniilor sărace. Dar în acelaşi timp ea nu poate face uitată des repetata promisiune de a nu-i lăsa pe greci de izbelişte. Or dacă după vorbe trebuie să urmeze faptele atunci înseamnă că în Grecia trebuie să ajungă şi mai mulţi bani, cît mai curînd posibil.

Imaginile furibundei primiri făcută de greci şefei guvernului german sunt un document al ingratitudinii, consideră AUGSBURGER ALLGEMEINE, dar precizează imediat că impresia este una superficială. Ura elenilor este alimentată de prăbuşirea totală a economiei, de o cotă a şomajului de 25%, de lispa de perspectivă a tineretului. Dar mai ales sporeşte frustrarea pricinuită de faptul că din nou cetăţeanul de rînd achită nota de plată a unei politici iresponsabile, a unei plutocraţii autohtone care în loc să achite impozite s-a dedat la evaziuni fiscale în cel mai mare stil. Din reviata presei publicata de DW