Lista Lagarde – Un proces cu o tentă politică

Posted on 04/11/2012 by

0


Kostas Vaxevanis, jurnalist grec,  a fost reţinut, apoi eliberat pe 28 octombrie, la o zi de la publicarea de către revista sa a peste 2 000 de nume de persoane care au depus bani la banca HSBC în Elveţia. Este aşa-numita “listă Lagarde”, după numele fostului ministru francez al Economiei, care a trimis acest document autorităţilor greceşti în 2010 sub forma unui CD.  Redactorul şef al Hot Doc s-a prezentat pe 29 în faţa tribunalului din Atena pentru violarea legii asupra publicării de date private, dar procesul său a fost amânat pentru 1 noiembrie. Avocaţii săi au anunţat că vor încerca să demonstreze dimensiunea politică a afacerii.

***

În 2010, aşa-numita “Listă Lagarde” care nominalizează peste 2 000 de evazionişti greci, a fost înmânată guvernului elen. Dar nu a existat nicio urmare. Kostas Vaxevanis, redactor şef al Hot Doc, a fost arestat recent pentru publicarea acesteia. Pentru el, este un simptom al corupţiei din Grecia.

 “Cu cât o ţară are mai multe legi, cu atât este mai coruptă”, obişnuia să spună istoricul roman Tacit. Grecia are destule legi. Atât de multe, încât corupţia se poate simţi la adăpost. Un club exclusivist de oameni puternici se angajează în practici ilegale, apoi fac eforturi pentru a fi adopate legile necesare pentru ca aceste practici să intre în legalitate, garantându-şi o amnistie, şi la final, nu există presă care să dezvăluie ce s-a întâmplat în realitate.

Citeste articolul integral in PoliteiaWorld

Advertisements
Posted in: Uncategorized