Stiri Europene – 19 decembrie 2012

Posted on 19/12/2012 by

0


ncotro o va apuca România după învestirea guvernului Ponta II? Justiţia şi democraţia românească se află în mare pericol, sunt de părere comentatorii occidentali.

Desemnarea ca premier a plagiatorului Victor Ponta, unul dintre puciştii, a căror lovitură de stat parlamentară din vară a fost condamnată – fie şi în termeni diplomatici – de prestigioasa instituţie a Consiliului Europei, care este Comisia de la Veneţia, n-a scăpat neobservată presei apusene.

De grabnica desemnare a liderului PSD ca prim-ministru se ocupă toate marile cotidiane germane. Ziarul berlinez Die Welt se mulţumeşte să semnaleze evenimentul într-o scurtă notă, în timp ce Frankfurter Allgemeine Zeitung îi consacră o lungă relatare, iar Süddeutsche Zeitung un succint dar incisiv editorial.

Cotidianul din Frankfurt aminteşte de afirmaţia preşedintelui care, înainte de alegeri, se declarase gata să îngurgiteze la nevoie “o broască, dar nu să înghită un porc”, sugerând că nu l-ar desemna ca premier pe Victor Ponta. Băsescu îşi manifestase îngrijorarea că liderul PSD ar putea scoate România din orbita ei occidentală, “plasând-o în zona gri dintre est şi vest”.

Cititi si comentati Revista Presei Europene pe portalul PoliteiaWorld

Advertisements