Casa de amanet “Europa”

Posted on 29/08/2011 by

2


Pe la sfarsitul anilor ’90 exista la periferia Bucurestiului un talcioc numit pompos “Europa”. Nu stiu daca mai exista si astazi, de obicei nu vizitez locuri atat de aglomerate. In respectivul talcioc se aflau multe tarabe  care vindeau marfa de cea mai proasta calitate, de obicei intrata in tara cu o sumedenie de cetateni mici de statura si cu ochii oblici, care de multe ori isi gaseau obstescul sfarsit in geamantane plutitoare, in lacul Colentina.

De cand cu globalizarea, cu “Uniunea” si in special de cand cu datoriile suverane, in special cele ale peninsularilor eleni, aproape periodic aflam niste stiri atat de ciudate   ca parca am trai pe luna.

Ultima stire, una dintre cele mai bizare pe care le-am citit vreodata, si credeti-ma am citit la viata mea o groaza de stiri bizare. Dimineata,  cand imi beau prima cafea si incerc sa vad ce scriu in revista presei, pe fluxul de la Reuters stirea urmatoare: “Finland wants Greek assets transferred to LuxembourgNU se afla! Ea a intrat astazi pe la pranz (Mon Aug 29, 2011 5:38am EDT). Credeti-ma, am crezut ca este o gogomanie care de multe ori apare si pe fluxul redutabilelor Agentii de Presa, care totusi nu sunt nici Antenele lui Felix si nici Realitatea a cui o fi.

Au fost vremuri cand o asemenea stire ar fi trezit scandaluri diplomatice de proportii, cu tot dichisul de injuraturi diplomatice si ambasadori chemati pentru consultari. Avand in vedere ca traim intr-o epoca “POST”, care poate va fi in curand “post-post”, lucrurile nu prea au deranjat pe nimeni, in afara unora care chiar inteleg sensul cuvintelor, care de multe ori au si declansat conflicte greu de anticipat.

Zice Reuters Finlanda a propus ca activele de stat ale Greciei sa fie transferate unei companii cu sediul in Luxemburg si pastrate ca garantie pentru noile imprumuturi acordate Atenei, se arata intr-un document obtinut de Reuters.

Planul prezinta cerintele Finlandei cu privire la garantiile acordate pentru noul ajutor financiar de urgenta acordat Greciei. In cazul in care aceste cerinte nu sunt luate in considerare, Finlanda ar putea renunta sa mai acorde sprijin financiar Greciei, ceea ce ar provoca haos pe pietele financiare.

Desi mic, sprijinul financiar acordat de Finlanda este important deoarece aceasta tara beneficiaza de rating “AAA”, iar acest lucru confera greutate celui de-al doilea pachet de sprijin fianciar, in valoare de 109 milioane de euro.

Cererile pentru garantii din partea autoritatilor de la Helsinki au dus la cereri similare din partea Austriei, Olandei, Sloveniei si Slovaciei, care ameninta sa incercarile zonei euro de a salva Grecia de la faliment. (traducerea din HotNews– printre singurii care au publicat povestea).

Deci pentru prima data in istoria recenta se pune problema unor astfel de relatii intre state care fac parte din aceasi uniune statala si uniune monetara. Finlanda nu este membra NATO, deoarece la randul ei si-a amanetat contractual acest drept fostei Uniunii Sovietice, astazi Federatia Rusa.

Simpatia mea pentru greci este extrem de limitata, au facut toate escrocheriile posibile pana au ajuns la situatia in care au ajuns, totusi, exista o limita care nu trebuie trecuta – limita bunului-simt. Poate baietii astia finlandezi, olandezi sau slovaci nu pricep bine – ca daca Grecia hotaraste sa iasa din zona Euro, se duce naiba sandramaua, inclusiv monedele lor, care sunt tot euro si ca ei vor suferi poate mai mult decat grecii, pentru ca  si  triplul lor A se va transforma in triplu-nimic.

Imbecilii astia stiu ce fac? Sau si-au carbonizat neuronii din cauza vorbitului la celularele Nokia si bautul de votka Finlandia? Daca as fi Georgica Papandreou ce le-as trage la astia. Nu sunt, deci numai va atentionez ca sa stiti la ce sa va asteptati de la baietii astia in caz ca….

Va promit ca maine vom mai discuta despre astia si altii ca ei. Apropo, José Manuel (Barroso), si Herman (Van Rompuy) s-au intors din concediu?