Back to USSR

Posted on 04/10/2011 by

2


Într-un articol publicat de cotidianul Isvestia şi preluat de întreaga presă rusă, Putin propune o uniune suprastatală, capabilă să reprezinte un pol de putere în lumea de astăzi, această uniune începând cu Rusia – Bielorus – Kazakhstan.

Propunem un model de unificare puternică şi supranaţională capabilă să devină unul dintre polii de putere ai lumii contemporane”[…] Drumul spre acest proiect ambiţios – aminteşte Putin – a început în urmă cu 20 de ani, când a fost înfiinţată Comunitatea Statelor Independente (CSI) după destrămarea URSS. CSI ne-a ajutat să lansăm o integrare pe mai multe niveluri, cu mai multe viteze, în spaţiul postsovietic, şi să creăm organizaţii precum Uniunea Rusia – Belarus, Organizaţia Tratatului Securităţii Colective, Comunitatea Economică Eurasia, Uniunea Vamală şi, în final, Spaţiul Economic Comun“. Mentioneaza Putin, castigator sigur al alegerilor prezidenţiale din 2012

Rocada petrecuta saptamana in fruntea statului rus a arătat din nou că Putin este cel care trage sforile în politica de la Moscova. Impresia este că el a plănuit totul deja din 2008. Atunci nu a avut voie să candideze pentru un nou mandat de preşedinte din cauza prevederilor Constituţiei. Cum se spune, chiar si in democratia ruseasca aparentele trebuie respectate.

Putin a avut nevoie deci de cineva care să-i ţină locul, în timp ce el rămânea la putere ca prim-ministru. Rolul de înlocuitor a fost primit de prietenul şi ucenicul lui Putin, Dmitri Medvedev, care şi-a făcut doar pentru un mandat datoria de administrator al statului.

Reţeaua de putere creată de Putin în ultimii ani nu se întinde doar în politică, ci şi în mediul economic, unde apropiaţii lui Putin conduc cele mai importante companii. Criticii moderaţii de odinioară au fost integraţi cu succes în elita conducătoare.

Politicienii anti-Putin au fost marginalizaţi în opinia publică rusă. Majoritatea cetăţenilor întrevede jocul politic, dar nu are curajul şi încrederea să schimbe ceva din acest scenariu. Nimeni nu mai crede în Rusia că absenţa statului de drept şi corupţia fără limite pot fi rezolvate cu câteva reforme. Numeroşi critici occidentali supraestimează posibilităţile de reformă din Rusia.

Pentru tineri şi cei înalt calificaţi revenirea lui Putin înseamnă că nu se va schimba nimic. Medvedev a fost pentru mulţi o ultimă mică speranţă. Acum, mulţi tineri, potrivit sondajelor, îşi vor încerca norocul în afara graniţelor ţării.

Noua gaselnita “putiniana” vine sa schimbe vechea serenada Europeana in care Putin dorea crearea unei comunităţi economice armonioase, care s-ar întinde de la Lisabona la Vladivostok. Un alt cadou otrăvit cu care Moscova încearcă să atragă UE în mrejele ei. Nu e de mirare: în Europa rusofobia are rădăcini care urcă cel puţin în secolul al XIX-lea, întărite de ţările din Europa Centrală, care, imediat după intrarea lor în UE în 2004, au contribuit la torpilarea – cu binecuvântarea  SUA – tentativelor Rusiei de a stabili relaţii privilegiate cu Franţa şi Germania. Antipatia din partea ţărilor din fostul pact de la Varşovia este uşor de înţeles.

În relaţiile internaţionale factorii emoţionali sunt adeseori determinanţi, dar aproape întotdeauna relaţiile economice sunt cele decisive. Iar din acest punct de vedere Rusia, care şi-a văzut scăzând brusc veniturile exporturilor sale de materii prime, după criză, are o nevoie urgentă de a-şi reconverti economia.

Cooperarea cu Uniunea Europeană marchează deci o nouă direcţie, din motive structurale, dar nu numai: puterea oligarhilor energiei este pe cale să se fisureze iar vocile celor care doresc o normalizare a relaţiilor cu Europa în numele moştenirii istorice şi culturale comune se aud mai puternic acum.

De tinut minte epilogul articolului publicat de Isvestia – “Ideea nu este să recreăm Uniunea Sovietică sub o altă formă” subliniază Putin care, după venirea la putere a restaurat imnul sovietic, iar, în 2005, a calificat destrămarea URSS drept “cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX”.

Cum cântau 43 de ani  – Back to USSR

Surse si citate:

PressEurop – La masă cu ursul
Ziarul Financiar – Vladimir Putin îşi face propria lui Uniune Europeană: “Uniunea Eurasiatică”
DW – Reîntoarcerea lui Putin nu rezolvă problemele Rusiei