Mânia lui Putin

Posted on 04/03/2012 by

7


**** Fragmente ****

Mikhail Khodorkovsky a fost cel mai bogat om din Rusia când a îndrăznit să se confrunte cu presedintele de atunci, Vladimir Putin.  La o întâlnire cu Putin, în februarie 2003, a criticat corupţia de stat. Arestat in  toamna aceluiasi an, apoi condamnat în două procese kafkaiene, Hodorkovski a fost închis si s-a transformat dintr-un puternic si urât oligarh intr-un erou invizibil, centrul unei opoziţii în creştere impotriva tiraniei lui Putin.

Aceasta este povestea a doi bărbaţi, importanti unul pentru viaţa celuilalt, deşi nu s-au întâlnit şi nici nu au vorbit în ultimii opt ani. Unul dintre bărbaţi a petrecut acest timp acumulând putere impresionantă şi bogăţie de nedescris. Palatul construit pentru el însuşi se intinde pe doua milioane de metri patrati. El calatoreste din capitala mondială intr-o alta capitala a  lumii si oriunde merge, el este întrebat despre celalalt om. Celalalt om a petrecut ultimii opt ani în spatele gratiilor, multe luni de zile fără a vedea cerul. El si-a pierdut afacerea şi cea mai mare parte din bani. Familia sa, prietenii săi şi de cele mai multi colegii sai au ramas  cu el, dar relatia decisiva a vieţii lui rămâne cu primul om, cel care l-a trimis dupa gratii.

Este o poveste de răutate, cruzime şi răzbunare, dar mai mult decat orice, este povestea unui eşec al calculelor. Aproape un deceniu în urmă, Mihail Hodorkovski, atunci proprietarul Yukos Oil Company şi cel mai bogat om din Rusia, a calculat complet greşit consecinţele unei confruntari cu Vladimir Putin, pe atunci presedintele Rusiei. Putin l-a arestat pe Hodorkovski, gresind complet consecinţele arestarii lui.  În timpul celor opt ani în detenţie, Hodorkovski a devenit in Rusia figura cu cea mai mare încredere publică şi Putin cu o mare răspundere politică. Atâta timp cât normele din Rusia vor fi ale lui Putin şi Hodorkovski va ramane  Hodorkovski, el  va continua sa  rămâna în închisoare şi “fantoma” lui îl va îngrozi pe Putin […]

[…]La rădăcina conflictului dintre Putin şi Hodorkovski se află o diferenţă  profunda de  caracter. Putin spune  rareori ceea ce gandeste şi mai puţin frecvent are încredere că alţii spun ceea ce gandesc. Hodorkovski, în schimb, pare să spuna ce gandeste şi sa accepte si pe  alţii, la valoarea lor adevarata, construindu-si identitatea  în conformitate cu convingerile sale şi viaţa sa . Asta este ceea ce l-a adus la închisoare şi asta il ţine acolo.

Sursa: Vanity Fair – articol fundamental care merită sa fie citit!