“Poate acest om să salveze Europa?”

Posted on 12/02/2012 by

1


Poate acest om să salveze Europa?, se întreabă Time referitor la Mario Monti. În vizită la Washington și New York în aceste zile, “omul cel mai important din Europa”, cum îl califică revista new-yorcheză pe șeful guvernului italian, trebuie, nici mai mult mai puțin, decât să evite prăbușirea zonei euro, ba chiar a economiei mondiale, reușind să-și redreseze țara:

Misiunea lui Monti are implicații pentru toți – de la finanțiștii de pe Wall Street la muncitorii chinezi. Pentru că problemele Italiei au devenit problemele lumii întregi, și Monti trebuie să refacă Italia pentru a evita o altă criză financiară globală. […] Chiar dacă criza datoriei în Europa își atinge punctul de intensitate maximă de doi ani, Italia [a cărei datorie publică depășește 120% din PIB] apare drept cea mai mare amenințare pentru supraviețuirea unei monede unice sub presiune: ea este în mod paradoxal prea importantă pentru a intra în faliment și prea importantă pentru a fi salvată. […] Și dacă devine insolvabilă, asta ar putea declanșa o serie de evenimente care ar deșira uniunea monetară și ar pune o jumătate de secol de integrare democratică în pericol.

Succesul lui Monti este de asemenea crucial pentru economia mondială. Consecințele unei intrări în incapacitate de plată a Italiei – și, mai rău, prăbușirea monedei euro – sunt aproape inimaginabile. Italia ar putea declanșa o criză financiară și mai rea decât cea provocată în 2008 de falimentul băncii Lehman Brothers. Unda de șoc ar traversa piețele financiare din lumea întreagă, ducând cu ea bănci și economii întregi. O recesiune în Europa, unde trăiesc sute de milioane de consumatori bogați, ar putea să împiedice redresarea în Statele Unite și să încetinească piețele emergente. Destinul lui Mario Monti, al Europei și redresarea mondială au devenit legate în mod inexorabil.