Europa şi telenovelele mioritice ale lui Ponta şi Antonescu

Posted on 18/07/2012 by

5


Contextul extern este extrem de dificil pe ambele maluri ale Atlanticului. Nervii sunt întinşi la maximum, nimeni nu avea chef de o telenovelă politică la Bucureşti, iar Wall Street Journal observă: “România a ales o perioadă nefastă pentru a căpăta reputaţia de instabilitate politică“. De la debutul crizei politice profunde în urmă cu peste două săptămâni, România a făcut tot ce i-a stat în putinţă să-şi facă praf reputaţia, atâta câtă era ea. Rapoartele Comisiei pe justiţie, chiar critice, remarcau în trecut progrese pas cu pas.

Cu fiecare raport era consemnat că lucrurile merg spre bine. În două săptămâni capitalele europene au început să se îndoiască de faptul că România ar respecta statul de drept. Şi asta pentru că dincolo de inevitabilele şi fireştile dispute politice, instituţii ale statului – Avocatul Poporului, Curtea Constituţională – au căzut sub tăvălugul deciziilor politice nechibzuite.

Bruxellesul a pus piciorul în prag şi, vrând-nevrând, premierul s-a văzut obligat să-i prezinte Comisiei Europene ce a făcut pentru a remedia situaţia. Şi a revenit asupra legii Curţii Constituţionale şi a legii referendumului. Dar în urma acestei situaţii, până şi actele Guvernului ar putea fi supuse monitorizării de la Bruxelles. A modificat Guvernul prin ordonanţe de urgenţă legea Curţii Constituţionale şi a referendumului astfel încât să-l demită pe preşedintele suspendat fără niciun fel de problemă? Nu va mai da ordonanţe de urgenţă decât în caz de urgenţă. Asta a cerut Bruxellesul.

Wall Street Journal scrie deja: “Tensiunile politice s-au transmis deja investitorilor: leul a scăzut cu 2% în raport cu euro în această lună. Însă acesta s-ar putea dovedi doar vârful aisbergului dacă domnul Ponta va continua această strategie riscantă“.

Care ar fi riscurile principale? România are un acord stand-by cu FMI şi UE de 5 mld. euro. Guvernul l-ar putea utiliza în cazul în care s-ar bloca liniile de finanţare de la bancile-mamă către filialele lor de aici. Acest lucru se simte deja. În mai, băncile din România au pierdut din depozitele pe termen mediu şi lung constituite de nerezidenţi (între care depozite ale băncilor-mamă) 234 mil. euro. Până acum, România a respectat acordul cu FMI, în primul rând s-a încadrat în ţinta de deficit. Ce spune Wall Street Journal, influentul cotidian de afaceri american?

Nu există garanţii că România va rămâne pe această cale.” Când investitorii aud de asta ciulesc urechile. Se gândesc de două ori înainte de a veni într-o ţară care riscă să intre în derapaj.

Crin Antonescu, declara cu aroganta ca cei de la Bruxelles nu sunt “şefii noştri“, iar presa europeană vorbeşte după ureche când, citând surse din cadrul Comisiei, anunţă o monitorizare mai strictă.

România nu este nici un cobai, nici un aspirant, nici o ţară în curs de dezvoltare democratică aspirantă să intre în UE, România este o ţară în care fundamentele democraţiei sunt consacrate de mult”, susţine Antonescu, care adaugă, vorbind despre un articol din publicaţia britanică Financial Times care anunţă supravegherea de către UE a respectării democraţiei în România: “Financial Times (FT), în ciuda faptului că este un foarte prestigios organism de presă, vorbeşte din auzite şi din auzite incorect. (…).”

FT este o publicaţie citită de sute de mii de oameni, antreprenori, oameni de afaceri, investitori. Milioane de oameni din Europa şi de aiurea au citit ce au scris FT, Wall Street Journal, Frankfurter Allemagne Zeitiung, Figaro, Le Monde, The Guardian sau Washington Post. Milioane de oameni au citit ce spune Angela Merkel sau Durao Barroso despre situaţia de la Bucureşti: respectaţi statul de drept! Câtora dintre aceştia le pasă de consideraţiile lui Crin Antonescu despre democraţie, când raportul Comisiei Europene scrie negru pe alb: “Cel mai important pas pe care va trebui să îl facă Guvernul şi instituţiile-cheie din România va fi să îşi demonstreze angajamentul faţă de pietrele de temelie indispensabile ale statului de drept şi independenţei justiţiei”?

Angajamentul faţă de statul de drept! Este o întoarcere cu ani de zile înapoi. În ce s-ar putea traduce un astfel de avertisment? A spus-o un alt cotidian financiar citit de milioane de oameni zilnic, Wall Street Journal: “Presiunile asupra instanţelor independente trimit un semnal negativ investitorilor străini în legătură cu ameninţările la adresa statului de drept în România. În contextul în care economia europeană încă sub tensiune a testat răbdarea liderilor UE, este un drum nechibzuit pentru România“.

Investiţiile străine scad şi rămâne de văzut în ce măsură ele îşi pot reveni în lunile ce vin, în ce măsură leul va coborî sub 4,5 lei/euro aşa cum speră ministrul finanţelor Florin Georgescu sau în ce măsură vom avea creştere economică în semestrul al doilea faţă de semestrul I.

Deocamdată, tensiunea politică apasă greu asupra oamenilor şi a companiilor, mai ales asupra acelora care au credite în valută. Pentru că deprecierea cu peste 5% a leului de la începutul anului s-a produs şi pe fondul tensiunilor politice şi nu doar în context regional.

Termin cu un mesaj de la prietenul lui Ponta, Martin Schulz:Comisia a subliniat asăzi o serie de lipsuri pe care România trebuie să le rezolve pentru a îndeplini în totalitate standardele Uniunii Europene“, a declarat preşedintele Parlamentului European, socialistul Martin Schulz, în urma prezentării de către Comisia Europeană a Raportului pe Justiţie.

Comisia s-a arătat îngrijorată privind ultimele evenimente din această ţară. Comisia a prezentat recomandări pentru ca România să remedieze aceste probleme. Mă aştept ca guvernul român să urmeze imediat acele recomandări”, a spus Schulz. „Suntem o uniune care are în comun anumite valori şi încredere reciprocă. Membrii ei trebuie să respecte instituţiile interne, independenţa justiţiei şi statul de drept“, a adăugat el.

Pe romaneste asta inseamna: baieti mai usor cu pianul pe scari!

Compilatie din diverse surse ( Ziarul Financiar si Adevarul)