Ştiri Europene – 20 iulie 2012 / “Deutsche Welle: Dublul limbaj al actualei puteri”

Posted on 20/07/2012 by

11


The Guardian: România alunecă de la democraţie liberală la “putinizare”. Când şi cum va interveni UE? Uniunea Europeană trebuie să creeze instrumente legale şi politice pentru a interveni în momentul în care statele membre se abat de la normele democratice, în contextul în care ţări est-europene precum Ungaria şi România tind spre autocraţie, scrie ziarul britanic The Guardian. “Iniţial Ungaria, acum România, probabil urmează Bulgaria: un stat european după altul par să alunece de la democraţia liberală spre ceea ce mulţi analişti numesc <putinizare>>. În urmă cu câţiva ani, ipoteza apariţiei unei dictaturi în formă incipientă în cadrul UE ar fi fost respinsă de studenţii la drept şi ştiinţe politice. Acum este o problemă urgentă a Comisiei Europene, care părea să creadă că, dacă un stat a intrat în clubul democraţiilor liberale, acesta va rămâne în cea mai bună situaţie”, comentează ziarul britanic. “Dar se află Bruxellesul în poziţia de a proteja popoarele europene de propriile guverne – poate chiar de ele însele? Sau şi presiunile europene asupra statelor membre sunt nedemocratice, aşa cum ar argumenta euroscepticii britanici? În general, opiniile sunt favorabile intervenţiei Uniunii Europene. Problema este că Bruxellesul nu are instrumentele politice şi legale pentru astfel de intervenţii; instrumentele şi strategiile disponibile în acest moment pot părea neprincipiale şi oportuniste”, adaugă The Guardian. Aduce Adevarul.

Viviane Reding : avem nevoie de un ministru european al justiţiei. La o zi după ce Comisia Europeană a dat publicităţii raportul MCV pentru România şi Bulgaria, comisarul european pentru justiţie şi drepturi fundamentale Viviane Redding cere înfiinţarea unui post de ministru al Justitiei în UE pentru a garanta statul de drept. Ideea, lansată într-un interviu pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung , este inspirată de evenimentele politice de la Bucureâşti. Iată o nouă dovadă a faptului că UE se construieşte din criză în criză. UE este în mod obişnuit reticentă unor astfel de idei care au impact asupra suveranitatii lor şi aduc idei legate de federalism. Viviane Reding face referire la discuţia aflată  acum în curs şi legată de un ministru european de finanţe. Dar am văzut că nici în acest domeniu, unde criza datoriei face ravagii, ideea nu a avut mulţi adepţi. Preşedintele francez François Hollande spunea saptamâna trecuta ca nu ne trebuie un ”Monsieur Euro”. Legat de domeniul justiţiei, fostul comisar european de resort Jacques Barrot făcea o propunere similară cu cea a lui Reding prin 2008, care a fost repede respinsă de toate statele membre : el propunea o evaluare globala şi comparativă a sistemelor juridice din statele membre. Reding spune ca UE are  nevoie de un control mai bun şi o mai bună supraveghere pentru „a consolida încrederea reciprocă „.   Prin urmare, acest ministru european al Justiţiei  ar dota UE cu instrumente necesare, adecvate şi „mai puternice „ pentru a se auto-supraveghea. Indignare generala în UE legata de România? Intrebarea aceasta se poate pune si ea este legitima. Dar dincolo de indignare, vorbim aici in relatia României cu UE despre o surpriza. Se stia ca in România reforma justitiei nu era inca completa dar nimeni nu se mai astepta ca situatia sa se rastoarne astfel si in asa scurt timp. Daca la inceput, social-democratii europeni si liberalii au incercat sa nu critice, ba chiar sa apere actiunile USL, mai apoi si socialistul si-au schimbat parerea.  Reactiile liberalilor si social democratilor din Parlamentul European la raportul MCV sint o dovada in acest sens. Integral in RFI

Deutsche Welle: Dublul limbaj al actualei puteri. Dublul limbaj folosit de reprezentanţii actualei puteri se vede şi mai limpede după publicarea Raportului MCV întocmit de experţii Comisiei Europene. Preşedintele interimar Crin Antonescu declara marţi, înaintea publicării raportului, la Radio România Actualităţi: “România nu este în situaţia de a i se testa şi verifica angajamentul faţă de valorile democratice. Nu suntem cobai, fundamentele democraţiei în România sunt consacrate demult.” O zi mai tîrziu, mai exact miercuri seara, într-o intervenţie publică, acelaşi Crin Antonescu declara că Raportul MCV “este în deplină concordanţă cu ceea ce credem noi aici, în România” şi că “ceea ce e un lucru îmbucurător pentru noi toţi e că se reintră pe calea normalităţii în ceea ce priveşte o comunicare normală cu Comisia Europeană.” Această schimbare de macaz este halucinantă pentru cineva care ocupă, fie şi temporar, funcţia de şef al statului. Sîntem obişnuiţi cu populismul, agresivitatea şi autosuficienţa limbajului lui Crin Antonescu. Dar cum putem să credem că cel mai dur raport pe Justiţie prezentat la Bruxelles, cu efecte nebănuite în acest moment pentru România, “este în deplină concordanţă cu ceea ce credem noi, aici”, aşa cum s-a exprimat preşedintele interimar? Crede cetăţeanul de rînd că, în urma abuzurilor de neimaginat pe care USL le-a făcut de cînd a venit la guvernare, România riscă să fie izolată de Uniunea Europeană? Evident că nu, pentru că nu e informat. Şi pentru că unora pur şi simplu nu le pasă. În aceeaşi manieră a limbajului dublu, explicit prin ascunderea adevărului, premierul Victor Ponta a apreciat Raportul MCV ca fiind unul “echilibrat”. În aceeaşi zi însă, el a acuzat procurorii DNA de practici staliniste. Declaraţia a fost făcută în contextul în care managerul Spitalului Floreasca, Radu Macovei, a fost chemat la audieri pentru că l-ar fi favorizat pe fostul prim ministru condamnat Adrian Năstase, după tentativa de sinucidere a acestuia. Raportul medicilor de la Institutul de Medicină Legală arată că rănile lui Adrian Năstase au fost superficiale şi nu necesitau internarea de urgenţă într-un spital civil. Integral la Deutsche Welle.

Presa occidentală: UE, nemulţumită de România. Principalele publicaţii din lume au alocat spaţii largi pentru prezentarea concluziilor raportului pe justiţie,  făcut public de şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Evenimentele de pe scena politică autohtonă au atras, în ultima perioadă, atenţia presei internaţionale. Lansarea raportului Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) a reprezentat un nou subiect pentru jurnaliştii străini. Ziarele, agenţiile de presă şi televiziunile internaţionale au alocat spaţii importante pentru a pune sub lumină evenimentele politice de la Bucureşti. Cele mai multe publicaţii se referă la corupţia din România, la implicarea politicului în sistemul juridic şi în instituţiile statului şi la manevrele de pe scena politică. Deşi apărem alături de Bulgaria în materialele din presa străină, aproape toate titlurile se referă la scandalul politic de la Bucureşti şi la criticile pe care le-am primit de la Uniunea Europeană. Majoritatea articolelor adoptă un ton oarecum echidistant, concentrat pe raportul MCV, dar sunt şi materiale de opinie, precum cel de pe blogul „The Telegraph”, care concluzionează că ne îndreptăm spre despotism şi care au ca ilustraţie fotografia lui Nicolae Ceauşescu.

BBC: „Comisia Europeană critică dur România din cauza corupţiei de stat”

Comisia Europeană a criticat explicit România din cauză că nu a reuşit să taie rădăcinile corupţiei şi din cauza influenţei politicului asupra instituţiilor statului, notează site-ul de ştiri al BBC. Presiunea pe care a pus-o Guvernul României pe sistemul juridic pune reformele în pericol, potrivit Executivului Uniunii Europene. Vocile raportului Comisiei pentru România sunt îngrijorate de nerespectarea legilor, punând accent pe lupta dintre primul ministru Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu, mai scrie BBC.

The Wall Street Journal: „Europa critică România din cauza mişcărilor politice”

Uniunea Europeana a criticat Guvernul României, unul dintre cei mai noi şi mai săraci membri ai Uniunii, spunând că mişcările politice au zdruncinat tânărul regim democratic al ţării şi a cerut extinderea monitorizării pentru a asigura funcţionarea legilor, scrie „Wall Street Journal” în ediţia online. Noul Guvern al României, cu orientări de stânga, a folosit, în ultimele săptămâni, ordonanţe de urgenţă, una dintre ele ţintind limitarea puterii Curţii Constituţionale şi a schimbat reguli pentru a porni o campanie de înlăturare a preşedintelui de centru – dreapta, Traian Băsescu.

Telegraph: „România alunecă, pe neobservate, spre despotism”

România se află la limită – politic şi geografic. Călătoreşte spre Vest şi vei găsi teritorii mai mult sau mai puţin democratice. Călătoreşte spre Est şi nu vei găsi multe locuri în care guvernele se schimbă paşnic, în urma rezultatului unor alegeri.  Putem pierde din vedere cât de rar şi cât de fragil este un guvern parlamentar sub conducerea legii. Triumful modelului vestic, sau adeziunea României la el, nu este inevitabil, notează comentatorul conservator Daniel Hannan, pe blogul publicaţiei „The Telegraph”.

Le Temps: „România şi Bulgaria, integrare cu forcepsul”

Presiunile UE au condus, înainte de toate, la promulgarea de noi legi şi crearea de noi instituţii, însă schimbarea moravurilor politice este mult mai lentă, arată rapoartele MCV asupra României şi Bulgariei publicate miercuri de CE, potrivit unei analize scrise de Richard Werly în ediţia electornică a cotidianului elveţian „Le Temps”. Uniunea Europeană îi poate mulţumi lui „Viktor” Ponta care, atacându-l frontal pe Băsescu în speranţa că va fi destituit prin referendumul din 29 iulie, a scos în prim-plan problema statului de drept şi a bunei funcţionări a sistemului judiciar.

AFP: Bruxelles-ul acuză România că i-a „zdruncinat” încrederea

Comisia Europeană a criticat dur, miercuri, atingerile aduse de guvernul român statului de drept, care au „zdruncinat” încrederea UE, şi au plasat ţara sub supraveghere intensă pentru a o constrânge să respecte normele democraţiei, notează AFP. În timp ce Bulgariei i s-a fixat un termen de un an şi jumătate, până la sfârşitul lui 2013, pentru a-şi pune în aplicare reformele, România a fost plasată sub supraveghere intensă, cu o listă precisă de cerinţe a căror punere în aplicare va fi evaluată de Bruxelles la sfârşitul anului, mai scrie AFP.

Le Monde: „Bucureştiul va rata forţarea intrării în Schengen”

Cu un asemenea bilanţ, Bucureştiul va rata, fără îndoială, unul dintre principalele sale obiective, şi anume forţarea intrării în spaţiul Schengen, comentează „Le Monde. Bucureştiul încearcă în acest moment să obţină susţinere, în special la Paris şi Lisabona, dar Olanda, principalul oponent faţă de extinderea Schengen, şi-a consolidat motivele pentru care se opune intrării României şi Bulgariei. Mai mulţi comisari europeni au încercat, joi dimineaţă, să atenueze proporţia criticilor împotriva Bucureştiului pentru a nu complica şi mai mult situaţia politică din ţară, adaugă cotidianul francez. Aduce Adevarul.

Ambasadorul Marii Britanii: “Este extraordinar ca infractori condamnati mai pot fi parlamentari”. “Politicienii din Romania, de la toate partidele, au o responsabilitate in mod deosebit. Parlamentul trebuie sa faca o curatenie interna. Este extraordinar ca infractori condamnati sunt inca parlamentari”, scrie Harris pe blogul sau.

“Strategia nationala anti-coruptie, adoptata de guvern si de parlament, ofera un cadru bun pentru indeplinirea reformelor necesare. Asa cum Consiliul European a comentat in trecut, o abordare coerenta de catre mai multe institutii – executiv, legislativ, juridic – este cheia catre o reforma de succes“, mai noteaza ambasadorul.

El explica si faptul ca raportul evidentiaza performanta Directiei Nationale Anticoruptie, “unul dintre principalele progrese facute in Romania de la aderare”. Harris precizeaza ca in raport sunt mentionate si mai buna gestionare a duratei proceselor de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, precum si faptul ca CSM si-a jucat rolul cand a trebuit sa raspunda amenintarilor la adresa justitiei. Blogul lui Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti