În Europa: 25 Iulie 2011

Posted on 25/07/2011 by

14


Titluri: Poliţia norvegiana dă explicaţii privind timpul de intervenţie în urma atacului de pe insula Utoeya; Forţele de intervenţie rapidă norvegiene, dotate cu o navă defectă şi un elicopter indisponibil; Teroarea otrăveşte orizontul mental; Moody’s degradeaza cu un grad ratingul Greciei, plasand-o la o singura treapta de incetarea de plati; Viziunile Angelei Merkel.

Poliţia norvegiana dă explicaţii privind timpul de intervenţie în urma atacului de pe insula Utoeya. Poliţia din Oslo a dat explicaţii duminică privind perioada de timp, de aproximativ o oră, care s-a scurs între primul mesaj ce menţiona atacul armat de vineri de pe insula Utoeya şi arestarea agresorului. Întrebări critice au apărut după primele indicii potrivit cărora atacatorul a tras focuri de armă timp de o oră şi jumătate, la o reuniune la care participau 600 de tineri, provocând moartea a 86 dintre aceştia. În cursul unei conferinţe de presă duminică, un reprezentant al poliţiei din Oslo, Johan Fredriksen, a explicat că poliţia din districtul local a primit un prim mesaj care a alertat-o despre atacul armat la ora 17.26 (18.26, ora României). La locală 17.30, poliţia locală a notificat despre acest incident poliţia din Oslo, a cărei asistenţă a cerut-o oficial opt minute mai târziu, la 17.38.  Utoeya este situată la circa 40 de kilometri distanţă, astfel că o echipă de poliţişti înarmaţi a sosit cu barca pe insulă la 18.25, iar suspectul, Anders Behring Breivik, s-a predat fără a opune rezistenţă două minute mai târziu. Behring Breivik “a utilizat două arme şi era încă în posesia unei cantităţi semnificative de muniţie”, a precizat Johan Fredriksen. Mediafax.

Forţele de intervenţie rapidă norvegiene, dotate cu o navă defectă şi un elicopter indisponibil. Tinerii laburişti din insula Utoeya au fost masacraţi vineri cu sânge rece timp de o oră şi jumătate din cauza că barca cu care intenţiona să deplaseze de urgenţă o echipă a poliţiei norvegiene avea motorul blocat, iar forţele speciale s-au deplasat în cele din urmă la bordul unor ambarcaţiuni de agrement, relatează duminică canale media norvegiene, citate de Reuters. Pe parcursul ultimelor două zile, experţi şi jurnalişti au încercat să înţeleagă cum un terorist înarmat – indiferent dacă a fost singur sau a avut complici – a putut să-şi facă de cap nestingherit o oră şi jumătate, timp în care a împuşcat cel puţin 86 de persoane, rănind cel puţin alte 60.   Referindu-se la surse din cadrul poliţiei, Reuters scrie că răspunsul trebuie căutat în starea bazei materiale a poliţiei norvegiene. Forţele de ordine nu au avut pur şi simplu la dispoziţie o navă adecvată.’Când oamenii şi echipamentele au ajuns în navă, aceasta a început să se umple cu apă, iar motorul s-a blocat.Barca era mică şi fragilă’, recunoaşte un purtător de cuvânt al poliţiei locale Erik Berga. Şeful poliţiei din Oslo, comisarul Sveinung Sponheim, a declarat la rândul său că la insistenţele sale unitatea antiteroristă Delta s-a deplasat la locul incidentului la bordul unei maşini şi nu cu elicopterul, deoarece singurul elicopter disponibil în acel moment se afla la 50-60 km sud de Oslo. De la ţărm, forţele antiterorism au ajuns în insulă la bordul unor ambarcaţiuni de agrement, relatează agenţia citată de presă. Pentru a parcurge distanţa de la chei până la insulă, acestea au avut nevoie de 16 minute. La două minute după debarcarea poliţiştilor pe insula Utoeya, agresorul Anders Behring Breivik s-a predat fără a opune rezistenţă. Asupra sa au fost descoperite o armă automată Ruger Mini14 şi un pistol Glock, conform canalelor media norvegiene. Agerpres.

Teroarea otrăveşte orizontul mental. Mai bine de 90 de oameni au fost ucişi ieri în cursul dublului atentat executat în Norvegia. Poliţia pleacă de la premiza că baia de sânge a fost comisă de un auto-declarat creştin, un norvegian în vârstă de 32 de ani. Imediat după atacuri, mulţi au crezut că acestea poartă semnătura islamismului. Acum se ştie că a fost o eroare. Dar, de ce a fost comisă această eroare? Teroarea de o asemenea anvergură şochează, indiferent dacă făptaşul e de dreapta, de stânga, este fundamentalist al unei religii sau al alteia. La fel, nu contează dacă atacul a fost executat de o grupare sau de o singură persoană. Iar pentru o victimă a terorii nu este relevant în virtutea cărei idei sau în numele cui a trebuit să moară sau să fie rănit. Asta fiindcă victimele terorismului sunt nevinovate. De aceea teroarea este în sine atât de detestabilă. O altă caracteristică a terorii este că afectează un număr mult mai mare de persoane decât victimele directe. Teroarea generează frică. Oamenii ajung să se întrebe în general dacă oraşul în care trăiesc, avionul în care vor să se urce sau evenimentul la care vor să participe nu constituie cumva o viitoare ţintă. Mai ales politicienii nu obosesc să afirme că frica de terorism nu trebuie să ne modifice comportamentul, fiindcă, într-un atare caz, terorismul a şi biruit deja. Şi asta este cât se poate de adevărat. Mai multe in Deutsche Welle.

Fitch confirmă ratingurile a trei bănci româneşti si Moody’s degradeaza cu un grad ratingul Greciei, plasand-o la o singura treapta de incetarea de plati. Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat vineri ratingurile pentru trei bănci româneşti: Banca Transilvania S.A. (BB minus), UniCredit Ţiriac Bank S.A. (BBB plus) şi ProCredit Bank România (BB plus), toate cele trei calificative având o perspectivă stabilă, informează un comunicat de presă. Potrivit Fitch, confirmarea ratingului pentru Banca Transilvania reflectă franciza solidă, structura stabilă şi bine diversificată a finanţării şi nivelul confortabil al lichidităţii. În plus, decizia reflectă deteriorarea calităţii activelor şi îmbunătăţirea profitabilităţii. Dată fiind prezenţa naţională a Băncii Transilvania, Fitch consideră că există o probabilitate moderată ca autorităţile române să ofere sprijin dacă va fi necesar. În cazul UniCredit Ţiriac Bank, confirmarea ratingului reflectă viziunea Fitch potrivit căreia sprijinul pe care banca românească îl poate aştepta de la banca mamă Unicredit S.p.A., prin subsidiara UniCredit Bank Austria AG, rămâne unul ridicat. Ratingul UniCredit Ţiriac Bank este constrâns de plafonul pentru ratingul de ţară al României (BBB plus). Confirmarea ratingului ProCredit Bank România reflectă opinia Fitch potrivit căreia principalul acţionar, ProCredit Holding AG, rămâne angajat faţă de ProCredit Bank România şi că există o probabilitate moderată de suport de la banca mamă dată fiind soliditatea sa financiară. Calitatea activelor în cazul ProCredit Bank România este peste medie datorită concentrării băncii mai degrabă pe finanţarea producţiei decât a consumului şi împrumuturile diversificate. Agerpres

Paralel, Agentia Moody’s a degradat luni cu un grad ratingul datoriei pe termen lung a Greciei, plasad-o la o singura treapta de incetarea de plati, dupa ce a apreciat ca aceasta tara nu va fi in masura sa ramburseze integral imprumuturile contractate, relateaza AFP. Anuntul unui al doilea plan de ajutor si schimbarea vechilor obligatiuni grecesti cu unele noi “induc ideea ca imprumutatorii privati vor suferi pierderi”, explica agentia de rating, intr-un document publicat luni. Ratingul datoriei pe termen lung a Greciei este acum Ca, fata de cotatia precedenta, Caa1.  Hotnews.

Viziunile Angelei Merkel. O dată pe an, chiar înaintea începerii vacanţei de vară parlamentare, Oficiul Federal de Presă din Berlin e luat aproape cu asalt de jurnalişti. E momentul în care cancelara Angela Merkel răspunde întrebărilor adresate de ziarişti germani şi străini. O astfel de întâlnire a şefei Executivului german cu presa a avut loc vineri. Principala temă de actualitate este viitorul monedei comunitare euro. Angela Merkel a descris situaţia economică din Germania, calificând-o drept foarte bună. Ea a vorbit de remarcabila creştere economică şi de rata scăzută a şomajului. Această evoluţie pozitivă trebuie să fie susţinută de un buget robust, de investiţii în domeniul educaţiei şi de o mai mare coeziune socială, a mai arătat cancelara. În ce priveşte situaţia din Uniunea Europeană pe ansamblu, Angela Merkel a spus: “De la declanşarea crizei economice şi financiare am repetat adesea că Germania trebuie să iasă din criză mai repede decât a intrat. Cred că astăzi suntem cu toţii de acord că Germania  a depăşit criza şi se află într-o siutaţie mai bună decât înainte. Este ceea ce trebuie să reuşim şi la nivel european.” Şefa guvernului de la Berlin a mai menţionat că actuala criză a euro trebuie combătută păstrând o privire de ansamblu. În ultimii ani de la introducerea monedei comunitare, a spus Merkel, au apărut decalaje în ce priveşte competitivitatea ţărilor din zona euro. Acest lucru trebuie corectat şi în raport cu concureţa la nivel global, a sublinait cancelara. Potrivit sondajelor, coaliţia de guvernământ creştin-liberală şi cancelara Merkel se confruntă cu o tot mai slabă susţinere în rândul electoratului german. Merkel a atras, însă, atenţia că nu s-a scurs decât prima jumătate a mandatului actual. “Suntem confruntaţi, a precizat ea, cu numeroase probleme şi provocări. Eu sunt optimistă şi cred că le vom rezolva împreună. Acum lucrăm mai departe la proiectele pe care  ni le-am propus.” Angela Merkel a mai subliniat că, pe fundalul numeroaselor crize, ultimul an a fost unul dificil. Deutsche Welle