The Guardian: Premierul român abuzează sistematic Constituţia

Posted on 17/07/2012 by

2


Premierul roman abuzeaza sistematic Constitutia, spune Uniunea Europeana“, titreaza The Guardian in editia electronica de astazi. Raportul pe justitie privind Romania, care se intinde pe 22 de pagini si a fost intocmit de Comisia Europeana, a fost obtinut de jurnalistii de la The Guardian mai devreme de ziua de maine, 18 iulie, cand va fi publicat in mod oficial.Raportul subliniaza esecurile Romaniei in a respecta standardele jurdice ale UE, atrage atentia ca Guvernul Ponta a ignorat Constitutia, i-a amenintat pe judecatori, a inlocuit ilegal sefii de la institutii cheie in stat si a falsificat democratia din Romania in incercarea de a-l da jos pe presedintele Basescu, mai scriu jurnalistii britanici.

Raportul european [n.r MCV] subliniaza esecurile Romaniei in a respecta standardele jurdice ale UE, atrage atentia ca Guvernul Ponta a ignorat Constitutia, i-a amenintat pe judecatori, a inlocuit ilegal sefii de la institutii cheie in stat si a falsificat democratia din Romania in incercarea de a-l da jos pe presedintele Basescu.

Potrivit raportului Comisiei Europene, este pus la indoiala angajamentul Guvernului de a mentine democratia. Intr-un limbaj neobisnuit de puternic, Comisia a descris politica romaneasca ca fiind extrem de polarizata. Bruxelul a cerut ca Executivul condus de Ponta sa revina asupra hotararilor din ultima perioada, care au fost vazute drept un asalt la adresa drepturilor si practicilor democratice.

Romania este membra a Uniunii Europene din anul 2007, insa ramane sub un regim de monitorizare pentru ca este perceputa drept o tara extrem de corupta, unde crima organizata continua sa existe si care si-a luat un angajament dubios fata de respectarea legii.

In raport, Romania este criticata pentru ministrii si parlamentarii care cu greu sunt dati jos din functiile pe care le detin, chiar si in conditiile in care sunt invinuiti sau condamnati pentru coruptie sau conflict de interese. In plus, Parlamentul ar bloca toate incercarile de a investiga coruptia politica.

Raportul detaliat vizeaza masurile de combatere a coruptiei pe care le-a luat Romania in ultimii cinci ani, insa se concentreaza asupa actualei crize din fruntea statului roman, care a inceput odata cu preluarea puterii de catre partidul lui Victor Ponta, in luna mai.

Totodata, raportul subliniaza ca Guvernul din Romania nu poate sa inteleaga cum functioneaza democratia pluralista, sugerand ca tara nu este apta pentru a fi membra a UE.

In concluzie, Romania va fi monitorizata in continuare pe justitie. Un nou raport va fi publicat pana la sfarsitul acestui an, concluzioneaza The Guardian.